195 Milyon Yıllık Dinozor Kemiğinde Protein Keşfedildi
Lufengosaurus türü bir dinozor kemiğinde 195 milyon yıllık antik protein bulundu. Bu inanılmaz keşif, günümüze kadar korunabilen proteinlerin en eski kanıtını tam 100 milyon yıl kadar geriye çekti.
Bilim insanları aynı zamanda muhtemelen bir erken Jurasik dönemi dinozorunun kanından gelen bir mineralin de izlerini bulmayı başardı.
Yumuşak dokular, dinozorların biyolojisine ve nasıl evrimleştiklerine dair yeni bilgiler veriyor. Kemikler ve dişler yavaşça “kayaya” dönüşürken, yumuşak dokular fosilleşme sürecinde nadiren korunabilirler.
Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nden paleontolog Robert Reisz, “Umuyoruz ki bu hayvanlar hakkında çok daha fazla bilgiye ulaşabiliriz. Yumuşak dokuları hakkında ne kadar fazla bilgiye sahipsek, onlar hakkında da o kadar bilgiye sahibiz demektir. Aslında bir zamanlar orada olan yumuşak dokuların bıraktığı izden çok, canlı organizmada bulunan orijinal materyallerin korunmasıyla ilgileniyoruz.” diyor.
Muhtemelen dinozor kanından gelen siyah hematit parçacıkları ile birlikte damar yolunu gösteren dinozorun kaburga kemiği kesiti.
Dinozor kanı
Araştırmacılar, Tayvan’da bir sinkrotronlu infrared spektroskopi kullanarak bir Lufengosaurus dinozorunun fosillerini inceledi. Kaburga kemiklerinden geçen kan damarlarının duvarlarında, demir yönünden zengin proteinler ve kolajen korunmuş parçaları bulundu.
Araştırmacılar kalan dinozor kanlarının, kolajeni yaklaşık 200 milyon yıl kadar korumuş olabileceğini düşünüyor.
Edinburgh Üniversitesi’nde akademisyen ve araştırma ekibinden Stephen Brusatte, keşfi inanılmaz olarak yorumluyor ve “195 milyon yıllık bir fosilde protein bulmak şok edici bir keşif. Neredeyse doğru olamayacak kadar güzel fakat araştırma ekibi keşiflerini onaylamak için her yöntemi kullandı ve doğruluğunu ispatladı.” diyor.
Proteinlerin bu kadar uzun süre hayatta kalabileceği gerçeğinin bilim dünyası için iki büyük etkisi var. Yaklaşık 200 milyon yıllık mikroskobik proteinlerin korunması bize, fosillerin nasıl oluştuğu hakkında hala öğrenilecek çok şey olduğunu gösteriyor. Ayrıca bulgular, yaklaşık 70 milyon yıllık başka dinozorlarda bulunan benzer protein keşiflerini de doğrulamış görünüyor.
Brusatte, “Bu keşif, muhtemelen onlarca ya da yüz milyonlarca yıl boyunca dinozor kemikleri içindeki yumuşak mikroskobik proteinlerin korunabileceğini söylüyor. Ve bu, dinozorları incelemek için tamamen yeni yollar açıyor.” diyor.
Dev bitki yiyici
Lufengosaurus, bugün Çin’in güneybatısında Erken Jurasik döneminde yaşamış bir grup dinozordan biri. Güneybatı Çin’deki bir alanda, otçul onlarca dinozor kalıntısı bulundu.
BBC. 31 Ocak 2017.
Makale: Evidence of preserved collagen in an Early Jurassic sauropodomorph dinosaur revealed by synchrotron FTIR microspectroscopy
Arkeofili:"195 Milyon Yıllık Dinozor Kemiğinde Protein Keşfedildi"
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu
-
Wight Adası’nda Yeni Bir Otçul Dinozor Türü Keşfedildi
-
İlk Sıcakkanlı Dinozorlar 180 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış
-
Eğer Kuşlar Dinozorsa Neden Soğukkanlı Değiller?
-
Dünyadaki Son Tüylü Mamutlar 4.000 Yıl Önceye Kadar Yaşamış!
-
Homo sapiens Neden Afrika’da Ortaya Çıktı?
-
Reçine İçinde Karıncaları Taklit Eden Örümcek Fosili Bulundu
-
Hindistan’da Bilinen En Büyük Yılanın Fosili Bulundu
-
Fas’ta Hançer Biçimli Dişleri Olan Deniz Sürüngeni Keşfedildi
-
12 Milyon Yıllık Salyangoz Kabuğunda Canlı Renkler Bulundu
-
ABD’de 65 Milyon Yıllık Yeni Bir Köpekbalığı Türü Keşfedildi
-
Charles Darwin'in Kütüphanesinin Tamamı Online Olarak Erişime Açıldı
-
İngiltere’de 200 Milyon Yıllık Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi
-
Yeni Dinozor Türü, T. rex’in Bilinen En Yakın Akrabası Olabilir