2 Milyon Yaşındaki Diş Fosili ve Afrika’nın Paleoiklimi
Güney Afrika’daki Wonderwerk Mağarası’nda yürütülen ve buradan çıkan University of Toronto (U of T) paleontologlarının yürüttüğü yeni bir araştırmada, Görsel Telif: Michaela Ecker
Afrika’nın güneyinin içlerindeki iklimin bundan yaklaşık 2 milyon yıl kadar önce bugünkü Afrika çevresini etkisi altında iklimden daha farklı olduğu gösterildi.
Nature Ecology & Evolution’da yayımlanan ve University of Toronto Antropoloji Bölümü’nde postdoktora araştırmacısı olan Michaela Ecker’ın başyazarı olduğu makalede, son iki milyon yıl içerisinde Afirka’nın iç güney bölgelerindeki iklim yapılan analizler ile yeniden canlandırıldı ve bilim dünyasına sunuldu.
Ecker’a göre, insan evrimi üzerindeki iklim ve çevresel değişimlerin etkisi şu ana kadar Doğu Afrika araştırmaları ile oldukça iyi anlaşılmış ve detayları ile incelenmiş durumda. Ecker ve uluslararası araştırmacılardan oluşan mevcut araştırma ise Afrika’nın güneyinin iç bölgelerindeki paleoçevresel ve paleoiklimsel geçişlerinin yapılandırılmasına odaklandı. Bunun için araştırmacılar Wonderwerk Mağarası’nda çalıştı ve çevresel yeniden yapılandırma için kullanılan metotları kombine ederek araştırmalarını gerçekleştirdi.
Doğu Afrika araştırmaları gitgide artan kuraklığı ve bunun yanı sıra artan çayırlık alanları inceler ve bize bunları gösterirken, Ecker ve ekibin araştırması aynı zaman aralığı içerisinde Güney Afrika ve daha iç bölgelerinin önemli derecede daha nemli ve ıslak olduğunu, buna ek olarak da bugünkü modern Afrika savanalarından farklı olarak bir bitki topluluğuna ev sahipliği yapmış olduğunu ortaya koydu. Bu da insan atalarının bu bölgelerde, diğer açık çayırlıklardan farklı olarak daha fazla bitki örtüsü ile kaplı alanlarda da yaşamış olduğuna işaret ediyor.
Aynı mağarada bulunan bir otçul dişininden karbon ve oksijen kararlı izotoplarının analizleri yapılarak temellenen çalışmada, araştırmacılar; hayvanın canlı olduğu dönemdeki bitki örtüsüne dair ve aynı dönemde yaşayan insan atalarının da içinde bulunduğu çevresel koşullara dair önemli ipuçları elde etmeyi başardı.
İnsanların içinde evrildiği çevreyi anlamanın, türümüzün morfolojik, fizyolojik ve genetik değişim ve gelişiminin kavranması için son derece önemli olduğunu belirten Ecker, Wonderwerk Mağarası içerisinde yürüttükleri çalışma ile geçmişte dahi insan atalarının çok farklı çevre ve iklim koşullarında yaşamış ve buna uyum sağlamış olduklarını ortaya koyduklarını söylüyor. Üstelik bu koşullar bugünkü koşullara hiç benzemiyor da olabilir.
Wonderwerk Mağarası girişi
Güney Afrika sınırları içerisindeki Kuzey Kap (Northern Cape) bölgesindeki Kuruman Tepeleri’nde bulunan Wonderwerk Mağarası’nda U of T’nin son araştırması olan mevcut çalışmanın öncesinde daha önce insan atalarının yakmış oldukları ateşe dair kalıntılar aynı mağarada bulunmuştu. Bugüne kadarki tüm bu araştırmalar, bölgede, mağarada ve çevresinde insan yaşamına dair genel bir kronolojik bilgi sağlıyor.
- Michaela Ecker, James S. Brink, Lloyd Rossouw, Michael Chazan, Liora K. Horwitz, Julia A. Lee-Thorp. The palaeoecological context of the Oldowan–Acheulean in southern Africa. Nature Ecology & Evolution, 2018; DOI: 10.1038/s41559-018-0560-0
- University of Toronto Webpage, U of T news, Alexa Zulak, 28 Mayıs 2018, Prehistoric teeth reveal details on ancient Africa’s climate: U of T research https://www.utoronto.ca/news/prehistoric-teeth-reveal-details-ancient-africa-s-climate-u-t-research
BilimFili.com: "2 Milyon Yaşındaki Diş Fosili ve Afrika’nın Paleoiklimi"
https://bilimfili.com/2-milyon-yasindaki-dis-fosili-ve-afrika-paleoiklimi/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Dünyanın Bilinen En Eski Pitonu Keşfedildi
-
İnsan evriminde 2020 yılının dokuz en önemli keşfi
-
Darwin Böcekler Hakkında da Haklı Mıydı?
-
Dünya’da Hiç Göç Etmeyen Birileri Var mı?
-
Britanya’da Bilinen İlk Tüberkülozlu İnsan Bir Göçmendi
-
520 Milyon Yıllık Beş Gözlü Bir Fosil Keşfedildi
-
Trilobitlerin Nesli Neden Tükendi?
-
Orta ve Doğu Avrupa’da En Eski Neandertal DNA’sı Bulundu
-
15 bin yıl önce nesli tükenen mağara ayısının bütünlüğü korunmuş iskeleti bulundu
-
İlk İnsan Nasıl Evrimleşti?
-
Titanozor Embriyosunda Sürpriz Burun Boynuzu Bulundu
-
Donmuş Mağara Aslanlarının, Eşsiz Bir Tür Olduğu Anlaşıldı
-
Unutulmuş Bir Sanat: Mumyalama
-
Kehribar İçinde 99 milyon Yıllık Cehennem Karıncası Bulundu
-
Aşırı Uzun Boyunlu Bu Sürüngen Karada Yaşamamış