20. yüzyılın en büyük fotoğrafı... 18 Haftalık Fetus
1950'lerde, foto muhabiri olan Lennart Nilsson varlığın en erken evrelerini yakalamak için yola çıktı. Çekmiş olduğu fetüs görüntüleri halkın hayal gücünü ele geçirdi - ve o zamandan beri bir çok tartışmaya yol açtı
30 Nisan 1965'te Life dergisinin kapağında 18 Haftalık Fetüs isimli bir fotoğraf yayınlandı. Yaşam’ın tarihinin en hızlı satan kopyası olan olağanüstü bir başarıydı. Tam renkli ve kristal berraklığında ve oldukça ayrıntılı bir resim, göbek kordonu, plasentaya, amniyon kesesinde bir fetüs. Görünüşe göre kozmik bir zeminde yüzen doğmamış çocuk, savunmasız fakat sakin görünüşlü. Gözleri kapalı, oldukça minik ve mükemmel şekillendirilmiş, yumruklarını göğsünde tutan bir fetüs.
Bu evrensel konuların çoğunluğu bugünün standartlarına göre teknik olarak etkileyici olduğu kadar, 20. yüzyılın standartlarınına göre muhteşem bir şeydi. Lennart Nilsson'un en iyi fotoğraflarından biri olarak kabul edidiği gibi. İnsanlar üzerindeki etkisi muazzamdı.
Ultrason teknolojisi ilk kez 1956’da Glasgow’da klinik amaçlarla tanıtılmıştı. Ancak doğmamış bir çocuğun gelişimini bu görüntüler yoluyla ortaya koymak, hastanelerde 1970’lere kadar yaygın olamadı ve hatta bugün bile görüntü kalitesi çok iyi değildenebilir. Bunun yerine Nilsson, bir kadının vücuduna yerleştirilebilecek makro lensler ve geniş açılı optikler içeren optik tüpler üreten iki Alman endoskop uzmanı Karl Storz ve Jungners Optiska'nın yardımına başvurdu.
Nilsson, rahimde dolaşan endoskopik bir kamera kullanarak bir fetüsün fotoğrafını çekebildi. Fotoğrafçı, 1958'den 1965'e kadar Hasselblad kamerasıyla yüzlerce çekim yapan Stockholm'deki Sabbatsberg hastanesinde kadın kliniğinin başı olan Prof.Dr Axel Ingelman-Sundberg ile çalıştı.
24 Ağustos 1922 de doğan Lennart Nilsson, İsveçli fotoğraf sanatçısıdır. İnsan embriyosu ve diğer sağlık konularındaki fotoğraf çalışmalarıyla bilinir. Tanınmış sanatçı makro fotoğrafçılık ilkesini benimseyen eserler üretmiştir.
1950'lerin ortalarında, aşırı yakın fotoğraflar çekmek için yeni fotoğraf teknikleriyle denemelere başladı. 1960'lı yılların ortalarında ortaya çıkan çok ince endoskoplarla bir araya gelen bu gelişmeler, canlı insan kan damarlarının ve vücut boşluklarının çığır açan fotoğraflarını çekmesini sağladı.
"Bir Çocuk Doğdu" kitabının parçası olan fotoğrafları (1965); ilk dört günde sekiz milyon kopya satan 30 Nisan 1965 tarihli Life dergisinde yayınlandı. Bu fotoğraflardan bazıları daha sonra her iki Voyager uzay aracına dahil edildi.
1969'da vücudun işlevlerini tasvir etmek için taramalı elektron mikroskobu kullanmaya başladı.
2003 yılında SARS virüsünün ilk görüntüsünü aldı.
24 Ağustos 1922'de Strängnäs, Södermanland Kasabası'nda doğan Nilsson 28 Ocak 2017'de 94 yaşında ölmüştür.
Nilsson, endoskopik kamera ekipmanı ile birlikte cerrahi ameliyatlarda Fotoğraf: Life Magazine / Getty Images'den LIFE Görüntüleri Koleksiyonu
Kaynaklar:
https://www.theguardian.com/artanddesign/2019/nov/18/foetus-images-lennart-nilsson-photojournalist
https://www.turkcewiki.org/wiki/Lennart_Nilsson
Biyolojik Gelişmeler
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı