22 Nisan DÜNYA GÜNÜ: İklim Değişikliğinin Yüzü
22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği
ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.
Bu yıl Dünya Günü teması "İklim Değişikliğinin Yüzü" olarak belirlenmiştir. Yeryüzümüz iklim değişikliğinin meydana getirdiği yıkımlarla karşı karşıyadır. Bu değişim türlerin yok oluşu, birçok ekosistemin işlevini kaybetmesi ve sonuç olarak insanlığın da çöküşünü beraberinde getirecektir. Hastalıkların artması, göçler ve yaşanabilecek yerler için savaşlar kaçınılmaz olabilir. İklim değişikliğinin nedenleri ve meydana gelebilecek sonuçları karşısında yeterince bilgi sahibi olmak ve yeryüzünü korumak gerekiyor. Bu konuda yeterli bilince sahip miyiz?
İklim değişikliğinin en temel nedeni insanların yaptıkları faaliyetler nedeniyle aşırı derecede gaz ve atık ortaya çıkmasıdır. Bu gazlar ve atıklar doğanın baş edemeyeceği çeşitlilikte ve oranlardadır. Sera gazları denilen iklimleri değiştiren gazlar ulaşım araçlarının egzoslarından, evlerimizin ve fabrikaların bacalarından, yoğun hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerden milyonlarca ton her yıl atmosfere salınmaktadır. Neden? Aşırı ve bilinçsizce insanoğlunun tüketim alışkanlıkları!
Peki hiç sağlıklı ekosistemlerin bozulmasının, iklim değişikliğine neden olabildiğini biliyor muydunuz? Ormanlar, denizler, göller, turbalıklar, toprak hepsi sera gazlarının doğal tutucularıdır. Tabii ki doğal ve sağlıklı döngülerini sürdürdükleri sürece. Ormanlar yok edildiğinde, sular ve denizler evlerden ve fabrikalardan çıkan atık sularla kirletildiğinde, plastik atıklar parçalanıp deniz, göl tabanlarını ve toprağı plastikle kapladığında bu eşsiz sera gazı yutakları artık yok demektir. Her bir toprak parçasının üzerinde yükselen binalar, rezidanslar, oteller, AVM'ler, fabrikalar mükemmel bir sera gazı yutağını yok etmek demektir. Neden? Aşırı ve bilinçsizce insanoğlunun tüketim alışkanlıkları!
Bugün Dünya Günü. O zaman biraz düşünme ve bilgi edinme zamanı. Bireysel olarak elimizden bir şey gelmez demeyin. Sadece düşünün. İklim değişikliğinin sebepleri biz insanların bireysel
olarak davranışlarımızın ve tercihlerimizin sonucudur. Aşırı ve bilinçsizce tüketim alışkanlıklarımızın sonucudur. Tüketmek yerine üretmeyi, sizi tüketmeye çağıran aktiviteler yerine doğayla dost aktiviteleri, paranızı doğal ve yerel üretimler için harcamayı, sosyal olmayı, gönüllü olmayı tercih edebilirsiniz.
Yeryüzümüz için davranışlarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Dünya Günü Kutlu Olsun...
Serap KANTARLI
Genel Başkan Yrd.
http://www.ttkder.org.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları