3- Zoocoğrafyanın Yönlendirilmesinde İnsan Etkisi
Geçmişte, insan, hayvan türlerinin var oluşuna ve yayılışına, özellikle, avlanma, evcilleştirme ve yetiştirme işlevleriyle çok etkili olmuştu. Gelişen teknoloji ve çoğalan nüfus tüm canlıları olumsuz yönde etkiledi. THİNEMANN (1950), bu nedenle insanı, canlılar aleminde diğer tüm doğal çevre şartlarının üzerinde bir "üst organik faktör" olarak değerlendirdi. Gerçek bir kültür doğayı bozmadan onu kullanabilmektir.
İnsanların yerleşim yerleri ve barınakları birçok canlı için ana yaşam alanı haline geçmiştir (sinekler, güveler, keneler, çeşitli kınkanatlılar, sıçanlar, fareler vs.). Karatavuk (Turdus merula) ya da siyah ardıç kuşu, ürkek orman kuşlarından olmalarına karşın, birkaç döl boyunca insanların oturduğu bahçeli evlerde ya da civarında yaşarlarsa, bir çeşit evcil hayvan haline gelmektedirler. Sincap (Sciurus vulgaris), batı toplumlarında, artık, bugün bir çok yerde ormanlardan çok parklarda görülmektedir.
İnsanlarla aynı alanı ya da besini paylaşan hayvanlar bazen topluma çok büyük zararlar verirler. Örneğin, sıçanlar, güveler, bağ, bahçe ve koruluk zararlıları, parazitler, insana hastalık bulaştıran diğer birçok zararlı (sivrisinek, tahtakurusu, bitler), insanın ve insanla aynı alanı paylaşan diğer tüm hayvanların ölümüne neden olabilirler. Yapılan biyolojik mücadele ve özellikle kimyasal mücadele, doğada beklenilmeyen gediklerin açılmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olur.
Aşırı tüketim nedeniyle, ormanlar imha edildi, bozkırlar genişledi. Sonuçta bir bozkır kültürü doğdu. Toprağın aşınma ve sürüklenmesi aralıksız devam etti. Taşlık alanların ortaya çıkması ve bitki örtüsündeki tahribat birçok canlının barınma olanağını ortadan kaldırdı.
Yapılan baraj ve göletler, göç ve yayılım yollarını değiştirdiği için tatlısu zoocoğrafyasını önemli ölçülerde etkiledi. Fakat en büyük etki, evsel ve sanayi atıklarının ırmakları, gölleri ve denizleri kirletmesidir. Bu alanlarda yaşayan yüzlerce hayvan türü (balıklar, salyangozlar, yengeçler, böcekler, midyeler ve bütün küçük bentozlar) tamamen yok olmuştur. Bir kısmı da hızla tükenmektedir.
Bu tehlikeler çevreyi ve doğayı koruma bilincini doğurdu. Yasalarla fauna ve floranın tahribi ve toprağın kötü ve aşırı işlenmesi önlenmeye çalışılmaktadır. Arıtma tesislerinin yapımı üretim maliyetlerini artırmaktadır. Kurulan milli parklar, gezinti ve dinlenme alanı olmasının yanısıra, bazı türlerin korunması için iyi bir girişim olarak görülmektedir. Bu konuda yapılacak birçok girişim, birçok meslek grubu, özellikle biyologlar tarafından yönlendirilmelidir.
Biyocoğrafya
-
Arazi Biyomları: Tundralar
-
Ülkemizde Görülen İklim Tipleri Nelerdir ?
-
Marmara Bölgesi İklimi Hakkında Bilgi
-
Ülkemizdeki Kıvrım Dağlar Nelerdir?
-
İklimi etkileyen faktörler nedir
-
Akdeniz İklimi Hakkında Bilgi
-
HAYVAN COĞRAFYASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER.
-
Yurdumuzda dağılış gösteren bazı omurgalı hayvan cinsleri
-
Hayvanların Anadolu'ya Giriş Kapıları (Harita)
-
Ülkemizde Hayvanların Yayılışlarını Önleyen Önemli Bariyerler
-
HAYVANLARIN YAYILIŞI VE İNSAN
-
3- Zoocoğrafyanın Yönlendirilmesinde İnsan Etkisi
-
YURDUMUZA FAUNA GİRİŞ KAPILARI İLE GEÇİŞLERİ ÖNLEYEN ÖNEMLİ BARİYERLER
-
DENİZLERİN ZOOCOĞRAFYASI
-
HAYVAN GÖÇLERİ