Akciğer Kanseri
Akciğer kanseri, kadında ve erkekte en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1.6 milyon kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Yakın zamana kadar en kötü kanser türlerindeyken, son yıllarda tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelerle 5 yıllık yaşam beklentisi yaklaşık %20 lere yükselmiştir.
Akciğer kanseri olgularının yaklaşık %85 i sigara içimine bağlıdır. Sigara dışında, radon gazı, asbestoz ve hava kirliliği de önemli faktörler arasında yer alır. Tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %8 inde genetik faktörler de rol oynar. Yakın akrabalarında akciğer kanseri olanlarda akciğer kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak 2.5 kat artmaktadır.
Belirti ve bulgular
Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle, akciğer kanseri vakalarının tanısı çoğunlukla ileri evrelerde konulmaktadır. Semptomlar tümörün lokal büyümesine bağlı olabileceği gibi metastatik hastalığa veya metastatik olmayan kanserli hücrelerin vücudun diğer dokularına dolaylı etkilerine (paraneoplastik sendromlara) bağlı olabilir
Nedenleri
Tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Son araştırmaların ışığında, akciğer kanseri riskini artıran en önemli faktör kanserojen maddelerin uzun süre boyunca solunumundan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserinin oluşumunda şu faktörler yer alır:
Tütün ürünleri (sigara vb.) kullanımı (% 90'dan daha fazla) Radon (% 10-15) Asbest Akciğerde skar, fibrozis Kronik İntertisyel Pnömonitis Halojen eterler (klorometileter) İnorganik arsenik |
Radyoizotoplar Hava kirliliği Ağır metaller Krom Nikel Hardal gazı Vitamin A ve E eksikliği |
Özlem Taştekin
v Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Akci%C4%9Fer_kanseri
https://www.yenikansertedavileri.org/akciger-kanseri
Sağlık Haberleri
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri
-
Kleefstra sendromu del(9q34)
-
Subtelomerik mikrodelesyon sendromları
-
Langer-Giedion Sendromu - Trikorinofalangeal sendrom
-
WAGR sendromu
-
Angelman sendromu - del(15q11)
-
Prader Willi sendromu - del(15q11q13)
-
Lowe sendromu
-
Greig sefalopolisindaktili Sendromu
-
Chanarin-Dorfman Sendromu
-
Kardiyometabolik risk nedir?
-
Adrenalin nedir?
-
Endokrin Bozucu Kimyasallar "EBK'ler" Nelerdir?