Akdeniz foku(Monachus monachus) Tür Koruma Çalıştayı Düzenlendi..
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar) VII. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğünce 14 Şubat 2013 tarihinde Saat: 09:30’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü İdari binasında Akdeniz Foku(Monachus monachus) Tür Koruma Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.
Sözkonusu Çalıştaya VII Bölge Sn. Müdür Etem Boz , Mersin Orman Bölge Müdürü Sn.Abdurrahman Acer , Meteoroloji VI. (Adana) Bölge Müdürü Sn. Ahmet Kocaman, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tür Koruma Şube Müdürü Sayın Fehmi Şahin ve Mersin ili, Kurum, Kuruluş, Belediyeler, Üniversiteler, Dernekler, Kooperatifler, STK’lar ın yanı sıra diğer illerden de katılım sağlanmıştır.
Akdeniz foku(Monachus monachus) Tür Koruma Çalıştayını; Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar) VII. Bölge Müdürü Sayın Etem BOZ açılış konuşmasında “Dünyadaki nüfusunun yaklaşık 450–500 olduğu tahmin edilen Akdeniz Foku, bugün sadece Yunanistan, Türkiye, Moritanya ve Madeira Adaları'nda yaşamaktadır. Bir insan ömrü süresinde yok olma sınırına gelen ve doğal düşmanı olmayan bu nadir tür, tamamen plansız ve aşırı insan faaliyetleri yüzünden gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde kıyı sahillerinde 100, Mersin İli kıyılarımızda ise yaklaşık 40-50 kadar Akdeniz foku barınmakta ve bu kıyılarımızı üreme, beslenme ve gezinme ortamı olarak kullanmaktadır. Dünyada yaşayan 450-500 kadar Akdeniz foku olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kıyılarımız içerisinde barınan ve bu kıyıları kullanan Akdeniz fokunun sayısı oldukça önemli olduğu görülmektedir.
Bu nedenle; uluslararası ve ulusal düzeyde koruma altına alınan Akdeniz fokunun devamlılığı açısından tüm katılımcılarca gerekli desteğin sağlanması ve işbirliği içerisinde çalışılması önemli olacağını belirterek bu projede emeği geçen başta bütün Akademisyenlere, Mersin Şube Müdürü Halil Korkmaz ve ekibine ve programa katılan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.
Mersin Orman Bölge Müdürü Sayın Abdurrahman Acar; Denizlerimizin, Ormanlarımızın ve yaban hayatının korunması açısından Akdeniz fokunun önemini anlattı, burada ifade edilecek değerli bilgilerin ve alınması muhtemel kararların başta Mersin ili olmak üzere diğer illerimizde de Akdeniz fokunun korunması için girişimlerin bulunulmasının önemini belirtti.
Akdeniz Foku Tür Koruma Eylem Planı Projesi Proje Ekibinde görevli Prof. Dr. Ali Erdoğan’ nın Mersin ili Akdeniz foku Tür Koruma Eylem Planı hazırlanması sürecinde veri toplama çalışmalarının nasıl sağlandığı, hangi literatür bilgilerden faydalandığı ve hangi kurumlarla işbirliği içerisinde olunduğu ile ilgili temel bilgiler verdi,
Eylem Planı Projesi Proje Ekibinde görevli Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yavuz; Akdeniz fokunun morfolojisi, ekolojisi, etolojisi ve biyolojisi konusunda bilgilendirme yapıldı, dişi bir fok ile erkek bir fokun nasıl ayırt edilebileceği arasındaki farkların ne olduğu ifade etti.
Proje Ekibinde görevli Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu; Akdeniz fokunun yaşam alanlarını, bu habitatların üzerindeki baskılar dile getirildi, çalışmalarda dalğıç olarak birçok mağaraya girdiğini bu sahillerin ve mağaraların Akdeniz foku açısından eşsiz bir yer olduğu, Mersin ili kıyılarının akdeniz fokunun yavrulama, yuvalama ve beslenmesi için çok güzel habitatları barındırdığı ifade etti.
Eylem Planı Projesi Proje Ekibinde görevli Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Süleyman Kaçar; Akdeniz fokunun Tür Koruma Eylem Planı ve plan içerisindeki öncelikli yapılması gerekli faaliyetlerle ilgili bilgiler verildi, türün habitatları korunmadan ve paydaşların katılımı sağlanmadan hedefe varılması mümkün olmadığı eylem planının en kısa sürede uygulanmasının önem arz ettiği ifade etti.
Çalıştay programına ODTU Deniz Bilimleri Enstitüsünce Doç. Dr. Ali Cemal Gücü’ nün Kuzeydoğu Akdeniz’in Foklarının Türkiye’deki ve Mersin İlindeki yaşam alanları, fokları tehdit eden faktörler ve fokun neslinin devamlılığı açısından yapılması gerekli faaliyetler anlatıldı.
SAD-AFAG Kurucu Üyesi Cem Orkun Kıraç’ın yaptığı Akdeniz Fokunun Türkiye’deki Durumu, Tehditler ve Korunması konulu sunusu ile bilgi verilerek, Ulusal düzeyde hazırlanan Akdeniz fokunun Korunması Ulusal Eylem Planı Taslağı ve Mersin İli Akdeniz Foku Tür Koruma Eylem Planının uygulanmasında entegre olarak uygulanmasının daha doğru olacağı ve bu sayede tüm Türkiye’deki Akdeniz foklarının korunması için somut adımların atılması gerektiği ifade edilmiştir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tür Koruma Şube Müdürü Sayın Fehmi Şahin; Akdeniz fokunun uluslar arası ve ulusal düzeyde korunan bir tür olması ve en kısa sürede bu türün korunması için adım atılacağı, bu kapsamda oluşturulan Tür Koruma Eylem Planının uygulanması açısından Tür Koruma Şube Müdürlüğünce bütün desteğin sağlanacağı belirtilerek, bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tür Koruma Şube Müdürlüğü Uzmanı Sayın Aybars Atıparmak; Mersin Şube Müdürlüğünce oluşturulması sağlanan Akdeniz foku Tür Koruma Eylem Planının uygulanma aşamasında rehber olacağı, bu planın bir ilk adım olduğu ve bu rehberin ulusal düzeyde oluşturulabilecek eylem planlarının inşasının bu plan üzerinde yapılacağı veya ileriki zamanlarda revize edilerek akdeniz foklarının korunmasında daha büyük adımların atılacağını ifade etti.
VII. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürü Halil Korkmaz; Akdeniz foku Türünün korunması amaçlı oluşturulan Tür Koruma Eylem Planında çalıştaya katılan bütün kurum kuruluş, dernek, stk vb, katılımcılara teşekkür etti.
Çalıştay sonrası Bölge Müdürümüz Etem Boz başkanlığında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan Şube Müdürleri ve Çalıştaya katılan Şube Müdürleri ve Mühendislerle değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları