Antartika’da Yeni Bir Canlı Türü Keşfedildi
Antartika’nın altındaki sular oldukça çok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Sıcaklığın sıfırın altında olduğu bu noktada, bilim adamları buz sahanlığını kazdıklarında, tesadüfi bir şekilde daha önce keşfedilmemiş canlılara rastladılar.
Ancak bu canlıların, zifiri karanlık ve düşman dolu olan bir bölgede bulunması yeni araştırmaları beraberinde getirdi.
Antartika’ daki buz sahanlığı kalıcıdır ve parçalanması oldukça zordur. Bu yüzden ulaşılması da güçtür. Bu sebeple British Antarctic Survey bünyesinde çalışan biyocoğrafyacı Huw Griffiths ve ekibi, yaptıkları sondaj çalışmaları ile sahanlığın altına ulaşmayı başardılar. Ancak bu çalışma, deniz tabanından tortu çekirdeği almak için yapılmıştır. Alınan kayayı incelediklerinde farklı yaşam formlarına rastladılar ve araştırmaları farklı bir yönde gelişti. Forentiers in Marine Science dergisinde yayınlanan bu çalışmada ise kayaya bağlı, bir sap üzerinde 16 süngerimsi canlı ve ascidians, hidroid, midye, cinidaira olabilecek 22 tanımlanamayan saplı organizma bulundu. Daha önce yapılan araştırmalarda, Antartika bünyesinde balıklar, solucanlar ve kabuklular gibi çeşitli canlılar keşfedilmişti ancak bu canlılar oldukça yeniydi.
Fotoentezin imkansız olabileceği bu noktada bu canlıların görülmesi Griffiths’e göre oldukça tuhaf bir durumdur. Çünkü fotosentez için güneş gereklidir ve zifiri karanlıkta canlıların bunu elde etmesi oldukça zordur. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalar, güneş ışığının ulaşmadığı noktada canlıların farklı bir yöntem kullandığını belirtmiştir. Şeker üretimi için kemosentez yolunu kullanırlar ve hidrojeni kemossentez yaparlar. Bu sebepten süngerlerin henüz türü belirlenmese de, orda yaşayan organizmaların bir tür kemosentetik zincire bağlı olduğunu belirtilmiştir. Griffiths bu keşfin, genel fikirleri farklı yönlere doğru ittiğini ve Antartika yaşamının ne kadar özel olduğunu insanlığa bir kez daha kanıtladığını belirtti. Ayrıca bu durumu tamamıyla anlayabilmek için, oldukça derin bir araştırmanın da gerekli olduğunu belirtiyor.
Belce Su Şanlıtürk
Kaynak 1. https://www.sciencealert.com/mystery-lifeforms-have-been-found-living-in-the-dark-beneath-antarctica-s-ice-shelves
Zooloji Haberleri
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır
-
Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
-
WWF-Türkiye’den uyarı: Tehlikedeki tür sayısı 10 yılda dört kat arttı
-
Son 50.000 Yılda Birçok Kuş Türü İnsanlar Yüzünden Yok Oldu
-
Hayvanlarda asimetrik vücut gelişimi
-
Nadir bulunan Bombay kan grubu nedir?