Arabistan oriksi - Arabistan Antilobu - Oryx leucoryx
Arabistan oriksi (Oryx leucoryx), Oryx cinsinden oldukça güzel bir antilop türüdür.
Boynuzlugiller ailesinden bir antilop cinsine ait bir türdür. Günümüzde yalnızca Nijer'de ve Çad'da yaşayan, boynuzları düz ya da kıvrımlı yay biçiminde olan oriks cinsi üyelerinin, omuzdan yere kadar boy yükseklikleri 1 ,2 m'yi, boynuzlarının uzunluğu 1 m'yi bulur.
Sahra ve Arabistan çöllerinin yaşam koşulları son derece güçtür. Sahra çölünün bazı bölgelerinde çok az tür yaşar. Arabistan oriksi (Oryx leucoryx) de çölde yaşamayı başaran nadir canlılardandır.
Arabistan oriksi Arap Yarımadası'ndaki çöllerde yaşar. Nesli tehlikede olan Arabistan oriksinin 1962 yılından önce tamamen tükendiği sanılıyordu. 1962 lerden sonra tekrar çoğalmaya başladı. Son kalan türler yakalanıp, insan eliyle çoğaltıldı ve yeniden doğal ortamına salındı. Günümüzde 7000 civarında bir sayıya ulaşmıştır.
Arabistan oriksinin postu yüzünün bazı yerleri ve dizden aşağısı dışında tamamen beyazdır. Arabistan oriksinin yaşadığı bölgede sıcaklık 50°C nin üzerine çıkabilir ve bazı seneler hiç yağmur yağmaz çölün yerlisi olan bu calının beyaz derisi güneş ışığını yasıtır. Beyaz derisi antilobu güneşin kavurucu sıcaklığından korur. Bu antilop çöl sıcaklığına bir deveden daha çok dayanabilir.
Arabistan oriksi 1 metre omuz yüksekliğine ve 70 kg kadarlık bir ağırlığa sahiptir. Bir sürü 2 ila 15 hayvandan oluşabilmektedir. Arabistan oriksinin tek doğal düşmanı kurtlardır. Arabistan oriksinin ömrü yaklaşık 20 ile 25 yıl arasında değişir.
Su içmediği sürece su ihtiyacının % 86’sını yediği yiyeceklerden, % 14’ünü ise oksijenli solunumla ortaya çıkan sudan (metabolik su) elde eder. Oriks, vücut sıcaklığını düşürmek için asla terlemez. Bunun yerine 37 °C olan vücut sıcaklığını 40 °C’ye çıkarır. Böylece terlemeyi engeller. Gece olup çöl ortamı soğuduğunda vücut sıcaklığı tekrar 37 °C’ye düşer.
Phoenix Zoo'nun Arap Oryx'lerinin yok olmasını engellemeye çalıştığını biliyor muydunuz? Oryx operasyonu 1962'de bu özel çöl otlatıcısını kurtarmak için başladı. Hayvanat Bahçesi'nde türler yok olma eşiğinden günümüzde dünya çapında yaklaşık 7.000 hayvanlık bir nüfusa ulaştı. Hayvanat bahçesinin koruma programı, küresel olarak kabul görmüştür. Liesl King, Hoofstock'un yöneticisi, bu inanılmaz canlılar ve hayvanat bahçelerinin türlerin tasarrufunda nasıl bir rol oynadığını bize anlatmaya çalışıyor.
Oriks (Oryx), çöllerde ve kurak düzlüklerde sürüler halinde yaşayan iri antiloplar. Üç farklı türü vardır.
- Bayağı oriks (Oryx gazella)
- Kuzey Afrika oriksi (Oryx dammah)
- Arabistan oriksi (Oryx leucoryx)
Memeli Hayvanlar
-
Koala - Phascolarctos cinereus
-
Habeş Yaban Tavşanı - Lepus habessinicus - Tavşan türleri
-
Mesocricetus brandti -Türk hamsteri, Avurtlak
-
Beyza Antilobu - Doğu Afrika Orkisi - Oryx beisa
-
Doğu Afrika Apoletli Meyve Yarasası - Epomophorus minimus
-
Oklu kirpi - Hystrix indica
-
Gelada - Theropithecus gelada
-
Sumaymunları - Myocastor coypus
-
Habeş Kurdu - Canis simensis
-
Çizgili sırtlan
-
Kolobus maymunu - Colobus guereza
-
Anadolu parsı - Anadolu panteri - Panthera Pardus Tulliana
-
Tragelaphus angasii (Nyala)
-
Toros Yersincabı - Spermophilus taurensis = S. torosensis
-
Litocranius walleri - Zürafa ceylanı