Arkea'da Kromozomlar ve DNA Replikasyonu
Archaea'nın boyutu, bilinen en büyük arkeolojik genomu olan Methanosarcina acetivorans'da 5.751.492 baz çifti kadar büyük olabilen tek bir dairesel kromozoma sahiptir.
Bu boyutun onda biri, bilinen en küçük arkeolojik genomu olan Nanoarchaeum equitans'ın minik 490.885 baz çifti genomudur; sadece 537 protein kodlayan gen içerdiği tahmin edilmektedir. Archaea'da plazmid adı verilen daha küçük bağımsız DNA parçaları da bulunur. Plazmidler, bakteriyel konjügasyona benzer bir işlemde, fiziksel temas yoluyla hücreler arasında transfer edilebilir.
Archaea tarafından kullanılan eşeysiz üreme araçları arasında ikili üreme, çoklu fisyon, parçalanma veya tomurcuklanma yer alır. Hücre bölünmesi işlemi hücre döngüsü tarafından kontrol edilir; Arkea içindeki kromozomlar iki kız kromozomu üretmek için kopyalanır. Arkea tipik olarak tek bir dairesel kromozoma sahiptir. Daha sonra iki kızı kromozomu ayrılır ve hücre bölünür. Arkea'daki bu süreç hem bakteriyel hem de ökaryotik sistemlere benziyor gibi görünüyor. Dairesel kromozomlar, ökaryotik enzimlere benzeyen DNA polimerazları kullanarak çoklu replikasyon kökenleri içerir. Bununla birlikte, proteinler, doğrudan hücre bölünmesinin bakteriyel sistemlere benzer olduğunu içerir.
DNA replikasyonu, tüm sistemlerde olduğu gibi, başlatma, uzama ve sonlandırmayı içerir. Dairesel kromozomlar üzerinde bulunan replikasyon kaynaklarından başlayarak DNA replikasyonu, başlatıcı proteinler gerektirir. Başlatıcı proteinler yoluyla ilave proteinlerin alınması, dairesel DNA'nın ayrılmasına izin verir ve bir kabarcık oluşumu ile sonuçlanır.
Archaea'daki DNA replikasyon sistemi, tüm sistemlere benzer şekilde, sentez başlatılmadan önce serbest bir 3'OH grubu gerektirir. Serbest 3'OH grubundan kısa bir RNA primerini sentezlemek için kullanılan primaz, Archaea'da bakteriyel ve ökaryotik sistemlere kıyasla değişir. Arkea tarafından kullanılan primaz, RNA tanıma motifinin (RRM) oldukça türetilmiş bir versiyonudur. Yapısal olarak viral RNA'ya bağımlı RNA polimerazlarına, ters transkriptazlara, siklik nükleotit üreten siklazlara ve DNA replikasyonu ve onarımında yer alan DNA polimerazlarına benzer. RNA primaz işini yaptıktan sonra, DNA sentezi ökaryotik sistemin ve DNA'nın kopyalandığı benzer bir şekilde devam eder.
Makale kaynağı: Hüseyin Türkmaya ( Facebook)
Kaynak:
https://bio.libretexts.org/Bookshelves/Microbiology/Book%3A_Microbiology_(Boundless)/7%3A_Microbial_Genetics/7.08%3A_Archaeal_Genetics/7.8A%3A_Chromosomes_and_DNA_Replication_in_the_Archaea
Genetik
-
İnsanlarda Kaç Kromozom Vardır?
-
Sık görülen mikrodelesyon sendromları nelerdir?
-
Bilim insanları kromozomları nasıl inceler?
-
Arkea'da Kromozomlar ve DNA Replikasyonu
-
DNA Onarım Mekanizmaları Nelerdir?
-
DNA hasarına neden olan etkenler nelerdir?
-
XYY Süper Erkek Sendromu - JACOB’S, Sendromu
-
Bitki doku kültürü çalışmaları ile haploid bitkiler elde edilebilir
-
Gram pozitif bakterilerden genomik DNA izolasyon protokolü
-
E. coli bakterisinden genomik DNA izolasyon protokolü
-
DNA’nın Keşfi
-
İnsan Genom Projesi Nedir ? Amaçları Nelerdir ?
-
Genomik mikrodizilimlerle ikilenme teşhisi yöntemi
-
Gen duplikasyonu ve amplifikasyonu nedir?
-
DNA ile RNA Arasndaki Farklar ve Benzerlikler Nelerdir