Balıklar Uyur Mu?
Hemen her canlının kendini dinlenmeye alması ve enerji potansiyelini tutması gerekir.
Hayvanlar ve insanlar da uykuya önem verirler. Bazal metabolizma halini yaşayabilme imkanı tanıyan uyku, insan bünyesinde tam dinlenme halini sağlar.
Uyku durumunun merak uyandırdığı canlılar içerisinde balıklar neredeyse listenin en başını alır. Su içerisinde sürekli bir devinim halinde olan balıkların uyuyup uyumadıkları her zaman bir merak konusu olmuştur. Özellikle de evinde akvaryumu olanlar ve balık besleyenler, bu canlıları bir süre izlediğinde göreceklerdir ki balıklar gözlerini kapatmazlar ve hareketleri tamamen kısıtlanmaz. Bu durum da insanlarda tüm gün boyunca hareket halinde olan bir canlı nasıl uyuyabilir sorusunu oluşturur.
Tüm canlılarda olduğu gibi, balık türlerinin pek çoğu da günlerinin içerisinde belli zaman aralıklarında dinlenme haline geçer. Bir nevi uyku davranışı olarak öne çıkan bu dinlenme halinde enerji tasarrufu sağlanır ve bünyesel metabolizmasını sakin bir yapıda tutar. Ancak balıklardaki bu dinlenme hali, karada yaşayan canlıların uykularından farklılık gösterir. Bir balık türü gündüzleri çok aktif ise, geceleri hem dinlenme hem de gece dolaşan avcılara yem olmamak adına korunaklı kayalıkların altlarına veyahut kendilerini kamufle edebilecekleri oyuklara çekilirler. Burada dinlenme durumuna geçerek metabolizmalarını rahatlatırlar.
Gündüzün tersine, geceleri aktif olarak hareket eden balık türleri ise, gündüzleri gece dinlenme gösteren balık türleri gibi belli alanlarda hareketsiz dururlar ve dinlenme yani uyku halini yaşarlar. Böylelikle onlar da enerji dönüşümlerini kontrol altına almış olurlar.
Köpekbalığı türlerinin çoğu oksijence zengin sularda yüzerler. Suda çözünmüş oksijen sayesinde yeterli oksijen alarak su altında nefes alabilmek için bir nevi zorunluluk olan bu durum, suyun döngüsünü sağlamak için köpekbalıklarını her daim yüzmeye iter. Ancak köpekbalıkları da belli zaman aralıklarında beyin fonksiyonlarını yavaşlatma ve dinlenme haline, yani kendilerine özgü bir uyku düzenine geçmeye ihtiyaç duyar. Hatta bazı köpekbalığı türleri okyanus diplerinde hareketsiz durarak bir nevi uyku haline geçerek metabolizmalarını düzene sokarlar.
Görüldüğü üzere, hemen hemen her balık türü bir çeşit pasif uyku düzenine sahiptir ve balıklar da bizlerden farklı olsa da uyurlar.
Kaynakça:
http://www.iyzi.net/hayvan/baliklar-nasil-uyur.html
Yazar: Gökçe Cömert
http://www.bilgiustam.com/baliklar-uyur-mu/
BİYOLOJİ ÖDEV YARDIM
-
Mercanlar ve Mercan resifleri hakkında bilgi
-
Kulak Nedir? Kulağın Yapısı ve Görevleri Nelerdir?
-
Göz nedir ? Gözün görevleri nelerdir ? Canlılarda göz ve görme organı
-
Boğaz nedir ? Boğazın kısımları nelerdir ?
-
Omurga, columna vertebralis nedir ? Görevleri nelerdir ?
-
Doğal gübreler nelerdir
-
Kimyasal (yapay) gübreler nelerdir
-
Kortizol Nedir
-
Semantik Nedir ?
-
Karasal Ve Sucul Biyomların Özellikleri Nelerdir ?
-
Kaç çeşit biyom vardır
-
Bitki Ve Hayvanların Yeryüzündeki Dağılımını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
-
Bitkisel dokular hakkında bilgi
-
Ekosistemde besin zinciri ve besin ağının önemi nedir ?
-
Genetik Algoritmalar