Betta Splendens Akvaryum Balıklarının Karakteristik Özellikleri
Betta türlerinin olduğu kadar akvaryum balıklarının da en çekici ve güzellerinden biridir. Doğal yayılma alanları Doğu Hindistan'dan Malaysiya'ya değin uzanan yöreler, Siyam, Malezya ve Koşenşin'dir. Yaban türü, kırmızımtırak kahverengi olup bunun üzerinde çok sayıda metalik parıltılı, mavi-yeşil renkte noktalar yer alır. Akvaryumlarda bu yaban türü görmek çok güçtür. Bunun yerini uzman yetiştiricilerce geliştirilmiş, değişik renklerde seçkinleştirilmiş türler almıştır.
Çok geniş renk çeşitlemeleri gösterir. İngiliz Akvaryum Örgütleri Federasyonu, betta splendesin akvaryumlarda yetiştirilen türlerini şöyle kümelendirmiştir: Kırmızılar, kum renkliler, yeşiller, maviler, çivit renkliler (bunların gövdeleri ve yüzgeçleri çok koyu renkte olup tek bir tondadır. Renklerinin koyuluğu nedeniyle Arap adıyla da anılır) ve cambodla'lar (bunlar, gövdeleri krem renkte ve yüzgeçleri kırmızı türlerdir). Ancak akvaryumlarda bütün bu renktekilerin değişik renk tonlarını bulabilirsiniz.
Akvaryumlarda üretilen ve yetiştirilen betta splendenslerin yüzgeçleri, doğada yaban olarak yaşayanlardan çok daha fazla geliştirilmiştir. Erkeğinin boyu 6,5—7 santimi bulur.Dişileri ise daha küçük olur.
Erkek bettalar son derece saldırgandır. Bu nedenle iki erkek hiçbir zaman aynı akvaryuma birlikte konulmamalıdır. Erkek betta bir diğer erkekle karşılaştığında, solungaçlarını şişirir, yüzgeçlerini kabartır. Böylece olağanüstü bir görünüm kazanır. Bu bir kavgaya hazırlanış, rakibine gözdağı verme, onu korkutup sindirmeye çalışma, gücünü
gösterme ve meydan okuma çabasıdır. İki erkek, işte birbirlerinin çevresinde bu görüntü içinde bir süre dolandıktan sonra karşısındakinin ilk açığını yakalayan diğerine saldırır.Böylece taraflardan birinin ölümüne dek sürecek savaş başlamış olur. Kimi zaman her iki balık da öylesine hırpalanır ve ağır biçimde yaralanır ki hiç biri bu dövüşten sağ çıkamaz.
Betta erkeklerinin bu kavgacılığı Siyam'da en büyük eğlencelerden biridir. Bankong'da onun üzerindeki kulüpte düzenlenen iddialı betta dövüşlerinde, her gün binlerce kişi bu balıkların amansız savaşını heyecanla izler. Kuşkusuz bizler için bu güzel balıkları öldüresiye dövüştürmek, katı yüreklilik gerektiren acımasız ve pahalı bir ilgi olsa gerektir. Ancak beta erkeklerinin o dövüşken hallerini izlemek isteyenler için daha ılımlı bir yol önerebiliriz.
Bir akvaryum, cam perde ile ikiye bölünüp her bir bölüme birer erkek betta konulduğunda, onların cam arkasından birbirlerine kafa tutmaları ve gövde gösterisi yapmaları zevkle izlenebilir. Her beta erkeği, görüntüsüne ayna tutulduğunda kendisiyle dahi kavgaya tutuşacak dövüşkenliktedir. Buna karşın beta splandens dişileri uysal ve barışçıldır. Birbirleriyle çekişmeksizin uyumla yaşayabilirler. Ancak güzellik olarak erkeklerin gösteriş ve görkeminden uzaktır. Renkleri daha soluk ve mat, yüzgeçleri kısa ve küçüktür.
Bettalar 21 ilâ 32 derece ısılara uyum gösterebilir. Ancak en iyi yaşadıkları ve geliştikleri ısı 24— 26 dereceler arasıdır. Sertliği DH 8-10 derece olan ve asit-alkali oranı pH 7 derece yani nötr dolaylarındaki sulardan hoşlanır. Yaşam alanları, beslenmeleri ve üremeleri köpük yuva yapanların genel özelliklerine uygunluk gösterir. Üretilmelerinde ikiz akvaryum yönteminden yararlanılmasını ve birden fazla dişi kullanılmasını öneririz.
http://www.megep.meb.gov.tr
Hidrobiyoloji
-
İşgalci Bir Türün Karadeniz'deki Hikayesi, Rapana venosa
-
İstilacı Balon balıkları
-
Aslan Balıkları
-
Ay Denizanası
-
Deniz Anemonları - Denizşakayığı -
-
Mercanlar ve Mercan resifleri hakkında bilgi
-
Su pireleri - Daphnia sp.
-
Akvaryum Canlıları İçin Su Piresinin Üretilmesi
-
Artemia Larvası (Artemia Salina) Çıkartılması
-
Labirentli Balıklarda Yavruların Bakımı ve Gelişmesi
-
Labirentli balıklarda beslenme
-
Labirentli Balıklarda Su Sıcaklığının Kontrolü
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan Klasik Yöntem
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan İkiz Akvaryum Yöntemi
-
Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıklarında Üreme İçin Akvaryum Ortamının İzolesi