Bilim adamları, insanlığın doğduğu yerin Afrika değil Avrupa olduğunu keşfetti…
Bilim adamları, insanlığın doğduğu yerin Afrika değil Avrupa olduğunu keşfettikten sonra, insan evriminin tarihi yeniden yazıldı. Credit: University of Toronto
Şu anda çoğu uzman, insan soyunun yaklaşık 7 milyon yıl önce maymunlardan orta Afrika'da ayrıldığına inanıyor; burada, hominidlerin daha uzaktaki alanlara gitmeden önce önümüzdeki beş milyon yıl boyunca kaldığı görülüyor.
Ancak insana benzer dişleri olan maymun benzeri bir canlının iki fosili Bulgaristan ve Yunanistan'da 7.2 milyon yıl öncesine dayanıyordu.
Graecopithecus freybergi adlı ve bilim adamları tarafından 'El Graeco' olarak adlandırılan keşif, atalarımızın en eski Afrika kökenli insanlardan 200.000 yıl önce Avrupa'da evrimleşmeye başlamış olduklarını kanıtlıyor.
Uluslararası bir araştırma ekibi; bulguların insanlık tarihinin başlangıcını tamamen değiştirdiğini hem şempanze hem de insanların ortak atasının “eksik bağlantı” adı verilen son ortak atasının Akdeniz bölgesinde yerleştirdiğini belirtti.
Araştırmacılar “O zamanki iklim değişikliği Doğu Avrupa'yı açık savana dönüştürerek, maymunları yeni besin kaynakları bulmaya zorlamış ve iki ayakla mücadeleye başladılar.” inancına sahipler.
Bulgaristan Bilimler Akademisi'nden Profesör Nikolai Spassov "Bu çalışma, insanlığın ilk adımlarının yeri ve zamanı ile ilgili fikirleri değiştiriyor" dedi.
"Graecopithecus maymun değildir. O, hominid kabilesinin üyesi ve homonun doğrudan atasıdır.”
"Graecopithecus'un yiyecekleri, ormanda yaşayan son zamanlarda yayılmış büyük maymunların aksine, oldukça kuru ve sert savan bitki örtüsü ile ilgiliydi. Bu nedenle insanlar gibi geniş azı dişleri ve kalın diş mineleri vardır. "
"Bir dereceye kadar bu yeni keşfedilen eksik bir bağlantıdır. Fakat eksik bağlantılar her zaman var olacaktır, çünkü evrim sonraki formların sonsuz zinciridir. Muhtemelen El Graeco'nun yüzü kısa köpeklerle harika bir maymun benzeri olacaktır. "
Araştırma ekibi, Graecopithecus freybergi'nin bilinen iki örneğini analiz etti: Yunanistan'dan bir alt çene ve Bulgaristan'dan bir üst küçük azıdişi.
Bilgisayar tomografisini kullanarak, fosillerin iç yapılarını görselleştirdiler ve küçük azıdişlerin köklerinin yaygın şekilde kaynaştığını gösterdiler.
Tübingen Üniversitesi'nden baş araştırmacı Profesör Madelaine Böhme “Büyük maymunlar tipik olarak iki ya da üç farklı kökten ayrılırken, Graecopithecus'un kökleri
birleşiyor ve kısmen kaynaşıyor. Modern insanlar, erken insanlar ve birkaç önceki insan için karakteristik bir özellik” diyor.
Alt çene, ek diş kökü özelliklerine sahiptir ve bu türlerin bir hominid olduğunu akla getirmektedir.
Türlerin Çad'da bulunan en eski Afrika kökenli Sahelanthropus tchadensis'den yüzlerce bin yıl daha yaşlı olduğu da tespit edildi.
Araştırmanın bu bölümünü yürüten Tübingen doktora öğrencisi Jochen Fuss "İnsanlar daha önce yalnızca Sahra Altı Afrika'sından bilinmiş oldukları için, sonuçlarımıza şaşırdık" dedi.
Toronto Üniversitesi'nde paleoantropolog olan ve bu araştırmada görevli bilim insanlarından biri olan Profesör David Begun "Bu buluşma insan şempanze ayrımını Akdeniz bölgesine taşımamızı sağlar." dedi.
Dönem boyunca Akdeniz, tamamen kuruma dönemleri geçirdi ve Avrupa ile Afrika arasında bir kara köprüsü oluşturdu. Maymunlara ve erken hominidlerin kıtalar arasında geçiş yapmasına izin verdi.
Araştırma ekibi, hominidlerin evrimi çarpıcı çevresel değişiklikler tarafından kaynaklanıyor olabilir. Kuzey Afrika Sahra'sının oluşumuna yedi milyon yıl öncesinden önce yol açtı ve türleri daha da kuzeye itmiştir.
Dönemden kalma katmanlı büyük miktarda Sahra kumu bulunmuş ve günümüzden çok daha kuzeyde kaldığını düşündürüyor.
Profesör Böhme "Bulgularımız sonuçta insanlığın kökeniyle ilgili fikirlerimizi değiştirebilir. Ben şahsen Graecopithecus'un torunlarının öldüğünü sanmıyorum, daha sonra Afrika'ya yayılmış olabilirler. Şempanzelerin ve insanların bölünmesi tek bir olaydı. Verilerimiz, bu bölünmenin Afrika'da değil doğu Akdeniz'de meydana geldiği fikrini destekliyor.”
"Kabul edilirse, bu teori gerçekten de insanlık tarihinin başlangıcını değiştirecektir."
Ancak, bazı uzmanlar veriler hakkında daha şüpheci davrandılar.
Eskiden Londra Doğal Tarih Müzesi'nde bulunan emekli antropolog ve yazar Dr. Peter Andrews "İnsan soyunun Avrupa'da doğması mümkündür ancak çok önemli fosil kanıtları kökeni, birkaç kısmi iskelet ve kafatası da dahil olmak üzere Afrika'ya taşır. İzole edilmiş bir fosilden Afrika'dan gelen kanıtlara karşı koymak için tek bir karakter kullanmak konusunda tereddüt ederim.” dedi.
Yeni araştırma PLOS One dergisinde yayınlandı.
Kaynak: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/22/europe-birthplace-mankind-not-africa-scientists-find/
Çeviren ve Derleyen: Dr. Yalçın DEDEOĞLU
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Paleontologlar Çin'de Yeni Bir Sauropodomorph Dinozor Türü Keşfetti
-
Colorado'da Nadir Jura Dinozorunun Yeni Bir Örneği Bulundu
-
Yeni Bir Büyük Kafalı İnsan Türü Keşfedildi: Homo juluensis Kim?
-
Sibirya’da Sağlam Bir Yavru Mamut Mumyası Bulundu
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?