Bilim İnsanları Dünyanın İlk Mercan Resifi Haritasını Tamamladılar
Bilim insanları dünyanın ilk ayrıntılı mercan resif haritasını tamamlayarak, insan kaynaklı iklim değişikliğini, yıkım tehdidiyle karşı karşıya olan ekosistemi izlemek ve korumak için, yüksek çözünürlüklü 2 milyon uydu görüntüsünü ve yerel referans verileriyle birleştiren değerli kaynak “Allen Coral Atlas”ını oluşturdular.
Atlas, dünya çapında 450’den fazla araştırma ekibini içeren ve projenin arkasındaki Microsoft’un kurucularından Paul Allen’ın adını taşımaktadır.
Genel olarak 50 fit derinliğe kadar suda yaklaşık 98,000 mil kare mercan resifinin haritalandığı araştırmacılar tarafından bildirildi. Deniz ve okyanus dibinin, mercan resifleriyle etkileşime giren dalga bulanıklığı ve kum veya kayaların varlığı gibi verilerde atlasta toplanmıştır. AP’ye göre, dünyadaki mercan resiflerinin yaklaşık dörtte üçü daha önce hiç bu kadar ayrıntılı bir şekilde haritalanmamıştır.
Haritanın hazırlanmasında yer alan araştırmacılar, dünya çapında hükümetlerin, giderek tehdit altındaki mercan resiflerini daha iyi korumalarına yardımcı olacağını düşünüyor.
Dünyada resiflerin haritasını henüz yayınlamayan devlet kurumları ve kuruluşları bulunduğundan, eyleme gerek duyulduğunda daha iyi değerlendirmeler için temel olarak yardımcı olması bekleniyor. Deniz Bilimciler tarafından atlasın . Mongabay haritalama sürecini yöneten Chris Roelfsema “Deniz koruma alanları için daha iyi planlar yapabilir ya da balık biyokütlesini tahmin edebilir veya karbon stoklarına bakabiliriz.” diyor.
Dünya okyanus yatağının sadece % 1 i mercan resifleriyle kaplıdır, ancak okyanusdaki vahşi yaşamının dörtte birinden fazlası bu ekosistemleri yuva olarak adlandırır. Binlerce yıldır varlığını sürdüren ve büyüyen iklim değişikliği, bu habitatlar üzerinde artan bir baskı oluşturmaktadır. Yükselen su sıcaklıkları ve asitleşen okyanuslar, bu resiflerde oluşan ve yaşayan mikroorganizmalar üzerinde strese neden olmaktadır. Ve bu nedenle Avustralya’daki Great Barrier Reef gibi bazı resiflerin yarıdan fazlası çoktan kaybolmuştur.
Mongabay, diğer potansiyel kullanımların yanı sıra, atlasın, bilim insanlarının, hasarlı resifleri restore etmek için kullanılabilecek ısı dalgalarına daha dayanıklı mercan türlerini tanımlamasına yardımcı olabileceğini bildirdi. Halihazırda 30’dan fazla ülkedeki koruma projelerine rehberlik etmesi için atlasın verilerikullanılmaktadır.
Son olarak Allen Coral Atlas’ın genel müdürü ekolojist Greg Asner çalışmanın gerçek değerinin, mercan koruma uzmanlarının yüksek çözünürlüklü haritalara ve izleme sistemine dayalı mercan kayalıklarını daha iyi koruyabildiklerinde ortaya çıkacağını açıklamıştır.
Çeviren ve Derleyen: Seda Doğan
KAYNAKLAR:
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/see-first-map-worlds-coral-reefs-180978676/
Smithsonian Magazine yazar Ben Panko
Mangabay.com
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları