Bilim insanları solucanın ömrünü % 500 artırmayı başardı.
Hücresel Mekanizmaların Keşfi, Daha Etkili Yaşlanma Karşıtı Tedavilere Kapı Açabilir
Bir nematod türü olan C. elegans, dünya çapında laboratuarlarda en çok kullanılan model organizmalardan biridir. Uzun ömürlülüğü araştırırken genellikle tercih edilen canlılardan biridir. Üç ila dört haftalık kısa bir ömrü ile bilim insanlarının işini kolaylaştırmakta, genetik çalışmalar ve çevre etkilerini incelemede hızlı bir şekilde sonuç olmaya olanak tanımaktadır. Uluslararası bir araştırma ekibi, solucanın genlerini değiştirdiklerini ve bu canlının ömrünü % 500'e kadar uzattıklarını iddia ediyor.
Kaliforniya Novato'daki Buck Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü ve Çin'deki Nanjing Üniversitesi'ne bağlı bilim insanlarını içeren ekip,
solucanlardaki hücre yapısını iki farklı yöntem kullanarak değiştirmeyi başardılar. İnsülin sinyali (IIS) ve TOR. Geçmişte yapılan çalışmalar, IIS yolunu değiştirmenin solucanların ömrünü % 100 arttırdığını, TOR yolunu değiştirmenin ise % 30 artırdığını göstermiştir. İki mutasyonun birlikte % 130'luk bir yaş artışı ile sonuçlanması gerekiyorken. Genetiği değiştirilmiş solucanların normalde olduğundan % 500 daha uzun yaşadıklarını (3-4 haftaya karşı 4-5 ay) fark ettiler.
Daha önceki yapılan çalışmalarda genetik mühendisliği kullanalarak, C. elegans’ın ömrü % 50 ila %100 oranında artırılmıştı. İnsan ömrünün yaklaşık 80 - 85 yıl olduğu düşünülecek olursa, Bu tekniğin insan ömrüne doğrudan uyguladığımızda insan ömrünün 120 ile 160 yıl arasında değişi bileceği düşünülebilir. Ancak bu yeni çalışmada ekip, beklenmedik bir şekilde solucanları normalden beş kat daha uzun yaşamasını sağladı. Bu değişiklik insan yaşı ile kıyaslandığında yaklaşık 400 yıla tekabül ediyor.
Cell Reports'ta yayınlanan yeni çalışmanın baş yazarlarından biri olan Nanjing Üniversitesi'nden Jared Rollins, "Sinerjik uzantı gerçekten vahşi," dedi. "Etki bir artı bir eşittir iki değildir, bir artı bir beşe eşittir. Bulgularımız, doğada hiçbir şeyin boşlukta bulunmadığını gösteriyor; en etkili yaşlanma karşıtı tedavileri geliştirmek için bireysel yollardan çok uzun ömür ağlarına bakmalıyız. "
Bu sinerjik etkileşim, bazı kombinasyon tedavilerinin şu anda kanseri tedavi etme şekline benzer şekilde insan ömrünü uzatmak için tasarlanmış yeni tedavilerin yolunu açabilir.
Mount Desert Island Biyoloji Laboratuvarı başkanı Hermann Haller, "C. elegans'ın yaşlanmayı yöneten hücresel yolların keşfine rağmen, bu yolların nasıl etkileşime girdiği net değil" dedi. "Bu etkileşimleri karakterize etmeye yardımcı olarak, bilim insanlarımız, hızla yaşlanan bir nüfus için sağlıklı yaşam süresini uzatmak için çok ihtiyaç duyulan tedavilerin önünü açıyor."
Bu bulgular, bilim insanlarının neden tek bir geni veya hatta bir gen koleksiyonunu tam olarak anlayamadıklarını da açıklayabilir, bu da bazı insanların büyük hastalıklardan uzak olağan üstü yaşlara ulaşmasına izin verir. Gelecekte Rollins ve meslektaşları, araştırmalarında uzun ömürlülüğün hücrelere enerji sağlamaktan sorumlu organeller olan mitokondri tarafından nasıl düzenlendiğine odaklanmak istiyor. Daha önce, çalışmalar zayıf mitokondri fonksiyonunun yaşlanma ile ilişkili olduğunu öne sürmüştü.
Çeviren ve Derleyen: Rumeysa Yavilioğlu
Kaynaklar:
https://newatlas.com/biology/worm-lifespans-extended-500-percent/
https://mdibl.org/press-release/mdi-biological-scientists-identify-pathways-that-extend-lifespan-by-500-percent/
https://www.zmescience.com/
Genetik Haberleri
-
İnsanların Daha Önce Bilinmeyen Bir Dokunma Duyusu Keşfedildi
-
Bilim İnsanları Tüm İnsan Genomunun Dizilimini Çıkardı. Ancak Henüz Bitmedi
-
İlk Defa Tazmanya Kaplanından RNA Elde Edildi
-
Neandertal DNA’nız, Sizi Acıya Karşı Daha Hassas Yapıyor Olabilir
-
Epigenetik ve Epigenetik Mekanizmalar
-
İlk taslaktan 20 yıl sonra insan Y kromozomu tamamen dizilendi.
-
Kim Bu Kimerizm? Tek Bedende İki Kişi
-
Gen terapi, genetik materyalin yeniden düzenlenmesi
-
mRNA Aşıları: Genetik İnovasyonunun Yeni Yüzü ve Sağlıkta Devrimi
-
Genetik Dizilimi Yapılan En Eski Modern İnsanın Yüzünü Görün
-
Neandertal ve Denisovalı Genleri Farelere Aktarıldı
-
Yeni Dna Analizine Göre Vahşi Dingoların Çoğu Safkan
-
Eski İnsan Dişlerinde Kayıp Mikrobik Genler Bulundu
-
Antik DNA, Viking Çağının Genetik Tarihini Aydınlatıyor
-
25.000 Yıllık Kolyeden, Takan Kişinin DNA’sı Çıkarıldı!