Biyoinformatikte dijital dönüşüm
Biyoloji ve Bilgisayar Bilimi - giderek daha önemli bir hal alarırken, iki bilimsel oluşumdan bir araya gelen kombinasyondur Biyoinformatik.
Durmadan gelişen bir dünyada yaşıyoruz. Bu biyolojik gelişim analiz edilmek ve belgelenmeyi bekliyor. Modern teknolojiler ve yaşam içindeki benzeri problemler üzerinde çalışmak bu çalışmayı karakterize etmektedir.
Lisans biyoinformatiğinde, sadece biyoloji ve bilgisayar bilimlerinin temellerini öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda kimya, fizik ve matematik alanında da bilgi edinirsiniz. Boşuna biyoinformatik disiplinler arası bir bilimdir denilmiyor.
Bu çalışma için teknik anlayış ve bilime olan ilgi bir ön koşuldur. Çalışmalarınız sırasında sadece biyolojik verileri işlemek değil, aynı zamanda bilgisayar bilimi yardımıyla toplanan bilgileri analiz etmeyide öğreneceksiniz. Ayrıca, bilim dallarının keşfedilecebileceğiniz disiplinlerarası bağlantıda kurabilirsiniz.
Biyoinformatik tarafından oluşturulan modern hesaplama mühendisliği ve matematiksel modellerin kullanımı olmadan, yaşam bilimleri araştırmalarının ürettiği veri miktarlarını analiz etmek mümkün olmayacaktır. Bu duruma görede biyoinformatiğin önemi artmaktadır.
Geniş çaplı uygulamaları kapsayan yeni gelişen moleküler tanı teknolojilerinin klinik laboratuvarına giriş rekor bir hızla gelişmiş ve bu alanda devrimsel değişikliklere yol açmıştır.
Örneğin mikro dizilimler, gelişme geriliği ve otizm ile ilişkili yapısal abnormalitelerin test edilmesinde ilk basamak testi olarak düzenli kullanılmaktadır.
Biyoenformatiğin ilk başında genom araştırmaları yapıldı. Bilgi teknolojisi bilgisi olmadan, dünya çapındaki projelerde toplanan ve katlanarak artan veri hacimlerini değerlendirmek mümkün olmazdı. Gen kodlarının şifresini çözmek için bilgisayar bilimlerinin hesaplama modelleri ve karmaşık algoritmaları kullanılır ve daha da geliştirilir.
Bu tür DNA sekansı gibi analizleri sadece bioinformations teknikler ve uygulamaları ile çözülebilir
Buna ek olarak her analiz için milyonlarca prob çalıştıran mikro dizilimler spesifik klinik algoritmalarla birlikte geniş çaplı genotipleme ve gen ekspresyonu profillemesinde kullanılmaktadır.
Ayrıca yeni jenerasyon ya da çok büyük ölçekte paralel sekanslama (YNS)1 da hedeflenmiş tam gen, ekzon ve genom sekanslama için klinik laboratuvarlarda düzenli kullanılmaya başlanmıştır. Bu analizler tarafından üretilen veri miktarı eşsizdir ve bu veri setlerinin madenciliği, analizi ve uygun şekilde depolanması tecrübeli biyoenformatik bilgisi gerektirmektedir.
Klinik laboratuvarların enformatik ve yüksek miktarda sonuç ile ilgili tecrübeleri olmasına rağmen bu görevler için kullanılan sistemler genetik çalışmalarından gelen verilerle ilgilenmede yetersizdir.
Bu genetik çalışmalar için düzenli olarak biyoenformatikten yararlanan, akademi ve sektörden bir kaç lider araştırmacı, biyoenformatiğin önemi ve klinik laboratuvarların bu çalışmaları yürütürken ürettikleri verilerin artan miktarı ve kompleksitesi ile baş etmek için nasıl hazırlanabilecekleri konularını tartışmaya davet etmektedir.
Gelişen Teknolojilerle , Digital Transformasyonun etkilerini burada irdeleyeceğiz.
Kaynaklar:
- https://www.bachelor-and-more.de/bachelor-bioinformatik/
- https://www.youtube.com/watch?v=DJ-cWH5P-Wg
- https://www.get-in-it.de/magazin/studium/bioinformatik
- https://www.facebook.com/groups/turkbioderi/?multi_permalinks=2524005480959304¬if_id=1543856175767021¬if_t=group_activity
Biyolojik Gelişmeler
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı