Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor
Maryland Üniversitesi'ndeki bir grup biyoloğa göre, gekolar, düşük frekanslı titreşimleri algılamak için iç kulaklarının bir parçası olan ve geleneksel olarak denge ve vücut pozisyonunu korumakla ilişkilendirilen sakkülü kullanıyorlar ; bu özel 'altıncı his' gekoların normal işitme duyusuna ve etraflarındaki dünyayı algılama biçimlerine tamamlayıcı bir rol oynuyor.
Maryland Üniversitesi'nden Profesör Catherine Carr, "Bildiğimiz şekliyle kulak, havadaki sesleri duyar" dedi.
"Ancak genellikle dengeyle bağlantılı olan bu kadim iç yol, gekoların toprak veya su gibi ortamlardan geçen titreşimleri algılamasına yardımcı oluyor."
"Bu yol amfibilerde ve balıklarda mevcuttu ve şimdi kertenkelelerde de korunduğu kanıtlandı."
"Bulgularımız, işitsel sistemin balıklarda gördüğünüzden insanlar da dahil olmak üzere kara hayvanlarında gördüğünüze nasıl evrildiği konusunda ışık tutuyor."
Profesör Carr ve meslektaşı Maryland Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı Dr. Dawei Han, araştırmalarında tokay gekolara ( Gekko geko ) odaklandılar .
Gekoların keseciklerinin, gekoların normalde kulaklarıyla duyabilecekleri frekansın çok altında olan 50 ila 200 Hz aralığındaki hafif titreşimleri algılayabildiğini buldular.
Bu durum, keseciklerin gekoların normal işitme sistemine farklı ama tamamlayıcı bir işlev gördüğünü göstermektedir.
Kertenkeleler havadaki sesleri duyabilirler ancak diğer sürüngenlerin çoğu bu yeteneğe sahip değildir.
Maryland Üniversitesi'nden Dr. Dawei Han, "Keskin kemiğinin gekoların duyma yetisindeki rolünün keşfi, daha önce sınırlı işitsel kabiliyete sahip olduğu düşünülen diğer hayvanlardaki iletişim ve davranışların daha iyi anlaşılmasına yol açabilir" dedi.
"Birçok yılan ve kertenkelenin sesleri çıkaramadıkları veya iyi duyamadıkları için 'dilsiz' veya 'sağır' olduğu düşünülüyordu."
"Ancak, bunun yerine bu duyusal yolu kullanarak titreşimsel sinyaller yoluyla iletişim kurabilecekleri ortaya çıktı; bu da bilim insanlarının genel olarak hayvan algısı hakkındaki düşünme biçimini gerçekten değiştiriyor."
Modern sürüngenlerde bu ortak duyusal yolun varlığı, omurgalı duyusal sistemlerinin evrimsel tarihine dair eşsiz bir pencere sunuyor ve su ortamından kara ortamına geçişin, daha önce düşünülenden daha karmaşık ve kademeli işitme mekanizmalarındaki değişiklikleri içerdiğini öne sürüyor.
Bu bulguların insanların nasıl duyduğuyla doğrudan bir bağlantısı olmasa da araştırmacılar, gözle görünenin -ya da bu durumda kulağın- her zaman ötesinde bir şeylerin olduğuna inanıyor.
Profesör Carr, "Canlı bir rock konserinde olduğunuzu düşünün" dedi.
"O kadar yüksek bir ses ki, ses alanında tüm başınızın ve vücudunuzun titrediğini hissedebiliyorsunuz."
"Müziği sadece duymaktan ziyade hissedebilirsiniz. Bu his, insan vestibüler sisteminin bu yüksek sesli konserler sırasında uyarılmış olabileceğini, yani işitme ve denge duyumuzun da yakından bağlantılı olabileceğini gösteriyor."
Bulgular Current Biology dergisinde yayımlandı .
Dawei Han ve Catherine E. Carr. Tokay gekosunda titreşimin algılanması için işitsel yol. Current Biology , 4 Ekim 2024'te çevrimiçi olarak yayınlandı; doi: 10.1016/j.cub.2024.09.016
Zooloji Haberleri
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor
-
Güney Amerika'da Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi
-
Canlılardaki renk varyasyonlarının gelişimi
-
Biyolüminesans Mekanizma ve Biyolüminesans Gösteren Canlılar