BÖCEKLERDE DERİ DEĞİŞTİRME
Böcegin büyümesi vücut örtüsü ile sinirlandigindan, özellikle larva evresinde, deri zaman zaman atilarak, Ektizon hormonunun etkisi altinda epidermis tabakasi tarafindan yeniden olusturulur. Ilk olarak epidermis hücreleri tarafindan salgilanan bir çok enzim endokutukulayi eritirken, epidermisin üst kisminda yeni bir kutikulin tabakasi olusarak bu enzimlerin daha içteki dokulari ve epidermis tabakasini eritmesini önler. Yeni olusan bu tabaka eski epikutikulanin yerini alacaktir. Eriyen endokutikulanin olusturdugu bosluga eksovial bosluk bu boslukta toplanan siviya daeksovial sivi denir. Endokutikula sivi hale geçtikten sonra, örtü hücreleri tarafindan emilir ve yeni olusan kutikulin tabakasinin altinda yeni epikutikula tabakalarinin en içteki kismini salgilamaya baslar. Bu olayin tümüne birden Ecdysis denir. Derinin yirtilma yeri türlere göre degismekle birlikte çogunlukla kafanin dorsalinde ve kismen boyun kisminda olusan "T" biçiminde bir yariktir. Burada ekzokutikula ya çok zayif olusur veya tamamen kaybolur, endokutikulanin da büyük bir kismi emildiginden, abdomenin kasilarak hemolenfi bas ve gögüse pompalamasi ile olusan basinçla burasi yirtilir ve hayvan yariktan disari süzülerek çikar. Deri degistikten sonra yeni olusan üstderi yumusak ve esnek oldugundan hayvan, hava ya da su yutarak hacmini büyültür. Bu sirada kaslar, hemolenf basincinin, hava basincindan daha fazla olmasini saglamak için sürekli kasilmis durumda kalir. Eski derinin altina kivrilmis ve katlanmis durumda bulunan yeni deri bu basinçla açilarak düzelmeye baslar. Büyüme sklerotizasyonun tam olusmasina kadar devam eder. Sertlesme deri degisimi ile baslamasina karsin, kinonun olusmasi için bol miktarda oksijene gereksinim olmasi nedeni ile, ancak belirli bir süre sonra saglanabilir. Bu süre zarfinda böcek her türlü tehlikeye karsi korunmasizdir.
Dis ve Iç çikintilar:
Dis çikintilar: Böcek vücut duvari birçok sayida iç ve dis çikintilara sahiptir. Vücut duvarinin disariya dogru yaptigi çikintilar mahmuz, pul, diken ve kil gibi çesitli sekillerde olur. Bunlarin bazilari sadece kutikulada, digerleri de her 3 vücut tabakasinda yer alir. Hipodermis hücreleri tarafindan meydana getirilir. Bazi dis çikintilar da esas epidermal hücrelerin disa dogru büyümesinden ibarettir . Bunlar, çesitli uyarimlari alma ve ses çikarma gibi faaliyetler yönünden çok önemlidirler.
Iç çikintilar: Vücut duvari içe dogruda çöküntüler yapar. Bunlar invaginasyon ile olustuklarindan bulunduklari yerler distan bir çukur veya oluk ile belli olur (bu çukur veya oluklar, bunlari meydana getiren scleritleri tayin etmek için en güvenilir isaretlerdir). Iç çikintilardan levha seklinde olanlara apodem, diken veya parmak seklinde olanlara apophysis denir. Iç çikintilar kaslarin baglanmasini ve dis iskeletin dayanikliligini saglar.
Orientasyon
Bir böcegin kisimlarinin birbirine nazaran konumunu tarif etmek için çesitli terimler kullanilir. Esas vücut bölgeleri bu amaçla orientasyon için temel olarak kullanilir. Belli baslilari sunlardir.
l. Anterior kisim: Genelde ön kisim için kullanilir. Basin bulundugu kisim veya bas tarafina dogru olan herhangi bir kisimdir.
2. Posterior kisim: Genel olarak arka kisimdir. Abdomenin son kismi veya bu tarafa dogru olan herhangi bir kisim.
3. Dorsum (Dorsal): Vücudun üst kismi veya onun kisimlarindan birisi.
4. Ventrum (Ventral: Vücudun alt kismi veya onun kisimlarindan birisi.
5. Meson: Vücudu dorsal veya ventral olarak ortadan boylu boyunca kateden orta çizgi veya bunun üzerindeki noktalar arasinda kalan parça.
6. Lateral kisim: Vücudun yan kismi veya onun bir kismi.
7. Base, Apex: Anten vaya bacak gibi vücudun disa dogru meydana getirdigi yapi veya ekstremiteler de baglanti nokta veya alanina base, uç kisma veya baglanti noktasindan en uzak olan noktaya apex denir. Bacak gibi diger ektremitelerde de ayni orientasyon kullanilir. Şöyleki vücuda en yakin kisma base veya proximal kisim, vücuttan uzakta bulunan kisim apex veya distal kisimdir.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler