Çizgili sırtlan
Çizgili sırtlan diğer sırtlan türlerine göre daha küçük bir sırtlan türü. Kendisine adını veren kirli açık sarı-beyaz tüyleri üzerindeki siyah şeritleriyle ayırt ediliyor. Fotoğraf: Prof.Dr. Ahmet Karataş
Olduğundan daha büyük görünmek için sırtında bulunan tek sıra halindeki kılları havaya dikebilen çizgili sırtlan, bozkırda, yarı çöl alanlarda, kayalık ve seyrek ağaçlıklı yamaçlarda yaşayabiliyor. Kayalıklar, in ve mağaralarda yuvalıyor. Geceleri aktif olan çizgili sırtlanın beslenmesinin temelini hayvan ölüleri oluştursa da meyve ve sebze yediği biliniyor. Nesli Akdeniz ölçeğinde tehlike altında olan çizgili sırtlan, hayvancılığın azalması, yaşam alanlarının tahribatı, araba çarpması ve avlanma gibi tehditler nedeniyle Anadolu’da da sayısı hızla azalan türler arasında bulunuyor.
Doğa Derneği, birer Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan Güney Fırat Vadisi ve Urfa Birecik Bozkırları’nda 2005 yılından bu yana türün korunması için çalışmalarına devam ediyor. Bölgede yaşayan ekip arkadaşımız Turan Çetin’in çizgili sırtlanlara komşu olan insanlarla yaptığı görüşmeler ve okullarda gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmaları türün bölge insanı tarafından tanınmasına katkı sağlayarak korunmasına destek oluyor.
# DoğaDerneği15Yaşında # SıfırYokOluş # ÇizgiliSırtlan # ÖnemliDoğaAlanı
Doğa Derneği
Memeli Hayvanlar
-
Koala - Phascolarctos cinereus
-
Habeş Yaban Tavşanı - Lepus habessinicus - Tavşan türleri
-
Mesocricetus brandti -Türk hamsteri, Avurtlak
-
Beyza Antilobu - Doğu Afrika Orkisi - Oryx beisa
-
Doğu Afrika Apoletli Meyve Yarasası - Epomophorus minimus
-
Oklu kirpi - Hystrix indica
-
Gelada - Theropithecus gelada
-
Sumaymunları - Myocastor coypus
-
Habeş Kurdu - Canis simensis
-
Çizgili sırtlan
-
Kolobus maymunu - Colobus guereza
-
Anadolu parsı - Anadolu panteri - Panthera Pardus Tulliana
-
Tragelaphus angasii (Nyala)
-
Toros Yersincabı - Spermophilus taurensis = S. torosensis
-
Litocranius walleri - Zürafa ceylanı