Değişen Kutup iklimi koşulları savunmasız türleri nasıl etkiliyor
Kutup tilkilerinin dişlerinin analiziyle kanıtlanmıştır ki, iklim beslenmeyi etkiler (resim) eol.org arctic fox Kutup tilkilerinin beslenmesiyle ilgili yeni bulgular, değişen iklim koşullarından nasıl etkilendiklerini gösteriyor.
29 Mart 2021 Dişlerinin analizine göre belirlenen kutup tilkilerinin beslenmesiyle ilgili yeni bulgular, kutuplardaki değişen iklim koşullarının orada yaşayan hayvanları nasıl etkilediğini gösterir. Polar Biology’de yayınlanan ve ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen bir çalışmada, Arkansas Üniversitesi’nden bilim adamı Peter Ungar ve meslektaşları, Rusya’nın Yamal Yarımadası’ndaki kutup tilkilerinin diş kırılmasını ve aşınmasını analiz ettiler.
Bu bölgedeki değişen iklim koşullarının etkilerini incelemek, iklim değişikliğinin savunmasız hayvanlar üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı oldu ve bu araştırma, Kuzey Kutbu bölgelerinde ısınma ve çözülme göz önüne alındığında gelecekteki tepkileri ve adaptasyonu açıklayabilmektedir.
Araştırma, besin kaynaklarının tükenmesinin Kuzey Kutbu’nda farklı yerlerde ki türleri nasıl farklı şekilde etkilediğini anlamak için diş vekillerini mevsimsel, kısa, uzun süreli veya ömür boyu diyetler için birleştiren ilk çalışma olmuştur. Bilim adamları dişlerin durumunu mesafelerce… Kuzey ve Güney Yarımadası… Ve zamana göre karşılaştırdı. Kuzey yarımadasından gelen ve tercih ettikleri kemirgen avlarından ziyade(yaban sıçanı ve tarla faresi gibi), periyodik olarak daha büyük avlara güvenmek zorunda kaldıklarını buldular.
Dişlerin mikro aşınma analizi, kemirgenlerin bol olduğu yıllarda, her iki bölgede de tilkilerin daha küçük avları yediklerini gösterdi. Bununla birlikte, Güney Yarımada’sındaki kemirgen baskın yıllarında, tilkiler koşullara adapte oldular ve kar tavuğu ve tavşan gibi daha büyük avlara geri döndüler. Bu türlerin daha az bulunduğu kuzeyde ise, tilkilerin daha fazla ren geyiği leşi topladığı açıktı.
Hayvanlar tarafından kemik tüketimi, diş kırılmasına, ağır aşınmaya ve mikroskobik çukurlaşmaya neden olur. Kırılma ve aşınma, bir ömür boyunca hayvan beslenmesini yansıtırken, mikroskobik çukurlaşma zaman içinde mevsimsel değişikliklerin bir modelini yansıtır.
Araştırmada görevli Biyolog Peter Ungar “Veriler, dişle ilgili kanıtların, Kutup tilkilerinin beslenme ekolojisinde ki varyasyonlara ve potansiyel olarak mesafe ve zaman boyunca gıda bolluğundaki değişikliklerin etkilerine dair önemli bilgiler sağlayabileceğini gösteriyor” demiştir. Ve NFS’in Mühendislik Müdürlüğünde program direktörü olan Irina Doliskaya eklemiştir ki “NFS, Kuzey Kutbu bölgesinin doğası gereği uluslar arası doğasını ve Kuzey Kutbu değişikliklerinin etkilerinin coğrafi ve siyasi sınırları kapsadığını kabul eder. Bu proje, değişen iklim koşullarının etkilerini daha iyi anlama çabalarımızda uluslar arası araştırma ve işbirliği öneminin mükemmel bir örneğidir”.
Çeviren ve Derleyen: Seda Doğan
Kanak: NFS PublicAffairs
Ekoloji Haberleri
-
4.200 Yıl Önceki Mega Kuraklık, İmparatorlukları Yıktı mı?
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor
-
ABD, dünyanın en büyük plastik kirleticisi
-
Küresel Isınma, Daha Fazla Isınmaya Neden Oluyor
-
Değişen Kutup iklimi koşulları savunmasız türleri nasıl etkiliyor
-
Yeşilköy’de”Çed Olumlu” Kararının İptalini Danıştay Onayladı
-
Su Yoksa Hayat Da Yok
-
Azap Gölü’nde Ekoturizm İncelemesi
-
İklim değişikliği alerji mevsimini daha da kötüleştiriyor.