Denizlerimiz Çöplük Değildir
1 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla birlikte balık sezonu başladığından, Kuşadası Güvercin ada mendireğine trol tekneleri yanaşmaya başladı. Hemen her trol teknesinin küpeştesinde, usturmaça olarak onlarca araç lastiği bulunmaktadır.
Trollerde usturmaça olarak kullanılan bu araç lastikleri deformasyona uğradığında en kolay yol olarak denize bırakılmaktadır.
Hemen her yıl gerçekleşen bu olay nedeniyle bugün deniz altında sayısız lastik çevre kirliliği yaratmakta ve sualtı ekosistemini olumsuz etkilemektedir.
Denizlerin ormanı olarak bilinen Akdeniz’in endemik türü olan bilimsel adı Posidonia oceanica denilen deniz çayırları/eriştelerinin üzerine atılan lastikler, buradaki deniz çayırlarının ölmesine neden olmaktadır.
Kumluk alana bırakılan lastikler ise kumda yaşayan balıklarının, midyelerin ve çeşitli deniz böceklerinin yaşam alanlarını olumsuz etkilemektedir.
Denize bırakılan lastikleri kum millemekte, deniz canlılarının yaşam alanları ortadan kalkmaktadır.
Birbirleriyle etkileşim halinde bulunan bazı canlıların doğal ortamları yok olarak, zincirin halkaları kırılmaktadır.
Yıllardır devam eden bu döngü nedeniyle, yapılan ortak çalışmalarla denize atılan atıklar temizlenmektedir. Ancak her yıl yine aynı şekilde kirletildiği görülmektedir.
Trol balıkçıları araç lastiklerini denize atmak yerine, geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi için belediyenin temizlik işlerine teslim etmeleri gerekir.
Bazı balıkçıların atılan lastiklerin içinde balıklar çoğalıyor gibi savunmaları da olmaktadır. Bu durumla ilgili Fransa’da 40 yıl önce sualtında biyolojik çeşitliliği arttırmak için başlatılan ve sualtına 25 bin araç lastiği bırakılan projenin, 40 yıl sonra başarılı olmadığı ve deniz ekosistemine önemli derecede zarar verdiği görülünce, lastikleri denizden çıkarmak için çalışma yaptıkları bilinhmektedir.
Kuşadası Güvercinada mendireğinin her iki yakasında denize atılan araç lastikleri, hurdalar vb. atıklar için, Kuşadası Belediyesi’ne ve Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik İşleri Daire Başkanlığı’na bilgi verdik. Kuşadası Liman Başkanlığı’yla görüşülerek gerekli uyarılar yapılacak.
Denizcilik İşleri Daire Başkanlığı’nın organizasyonluğunda sezon bitiminde mendireğin her iki yakasında bir sualtı temizliği gerçekleştirilerek, tüm atıklar denizden çıkarılacak ve deniz ekosisteminin korunması için farkındalık yaratılacaktır.
Makale kaynağı: Bahattin Sürücü ( Facebook)
Ekoloji Haberleri
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar
-
İnsan Türlerinin Melezleşmesi, İklimle Yakından İlişkiliydi
-
Yağmur yağacağını koklayabiliyor musun?
-
İklim değişikliği çocuk sağlığını riske atıyor