Diplodocus Dinazor Türünün Özellikleri
Diplodocus'un ismi ilkdefa Othniel Charles Marsh tarafından 1878'de ortaya atılmıştır. Diplodocuses, kamçıya benzeyen uzun kuyruklu, uzun boyunlu dört ayaklı hayvanlardandır.
Diplodocuslar, dünyanın en büyük dinozor çeşitlerinden biridir. Önleri kısımları arka ekstremitelere göre daha kısa bir yapıya sahiptir. Yürüyüş şeklerin, fillerin yürüme şekline benzese de daha yavaş olduğu tahmin edilmektedir. İskelet kalıntılarına dayanarak, ağırlıklarının 50 tona kadar çıktığı tahmin edilmektedir.
Paleontologlar, kaburgaların omurgalarına bağlı olmadığını ve kaburgaların ince ve kırılgan bir yapıya sahip olabilecekleri düşünülmektedir. Kaburgalar muhtemelen akciğerleri ve diğer iç organları destekleyen bir yapıya sahiptir.
Kafatası çok küçük ve çenelerinin ön kısmında sadece küçük dişleri vardı. Boyun omurları yaklaşık 15 omur içeriyor ve 20 mt uzunluğunda olabilir. Ağırlıkları 10 ila 16 ton arasında değişiklik gösterdiğ düşünülmektedir. Bu dinozorların cinsel organları vücut büyüklüğüne kıyasla küçüktür. Beyni insan yumruğu büyüklüğündedir.
Kuyruklar çok uzun ve yaklaşık olarak 80'den fazla vertebradan oluşuyor. Kuyruğun savunma ve gürültü oluşturmak için kullanıldığına dair bazı düşünceler hakimdir.
Gözleri başın iki yanında ve kafatasının üst bölgesinde yer alır. Bu, göz yapısı her iki taraftan da aynı anda yaklaşan düşmanları görmelerini sağlar. Burun yapıları, muhtemelen yırtıcıları ve yiyecekleri bulabilmeleri için oldukça iyi bir yapıya sahip olup, duyu organlarının önemli bir parçasıdır. Gözler gibi, burun delikleri de kafatasında gözlerin ortasında yer alır.
Tehlikeyi ve sıkıntıyı bildirmek için birtakım sesler çıkararak veya bir arkadaşını yanına çekmek veya sürüden başka bir üyeye mesaj atmak suretiyle muhtemelen birbirleriyle iletişim kurarlardı.
Beslenme
Diplodocuses doğasında ot oburdur. Jurasik dönem boyunca bol miktarda mevcut olduğundan, muhtemelen çok çeşitli bitkiler yiyerek hayatta kaldıklarına inanılmaktadır. Bazı bilim adamları, bu dinozorların boynunun bu kadar uzun olmasını, ormandaki yüksek boylu bitki türleriyle beslenmelerinden kaynaklandığını düşünmektedirler.
Dişleri künt, basit, bir kurşun kalem gibidir ve yalnızca ağzın önünde bulunur, bu diş ve ağız yapılarını muhtemelen bitkilerden yaprakları ayırmak için kullanılıyorlardı. Yapraklar ve bitkiler bir bütün olarak yutulup hiçbir çiğneme söz konusu da olamayabilir.
Yaşama ortamları
Onların fosil kalıntılarının çoğu Rocky Dağları, Montana, Utah ve Colorado'da keşfedildiği için, Birleşik Devletlerin batı yarısında yaşadıklarına inanılmaktadır.
Ayrıca Diplodocus'un sürüler halinde yaşadığı ve tüm bitki örtüsünün bitmesinden sonra bir ormandan diğerine geçtiği düşünülmektedir. Büyüklükleri ve kuyrukları yırtıcıları savuşturmak için yeterli bir mekanizmadır, ancak gruplar halinde yaşamak da Tyrannosaurus Rex ve Allosaurus gibi etçil dinozorlardan ek güvenlik sağlamış olmalıydı.
Üreme
Elde edilen fosilleşmiş kanıtlardan, Diplodocuses'in yuvaya yumurta bırakmadığı, aksine yürürken yumurta bıraktığı tespit edilmiştir.
Kaynak: http://www.buzzle.com/articles/diplodocus.html
Çeviren ve Derleyen : Yavuz AYDIN
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Paleontologlar Çin'de Yeni Bir Sauropodomorph Dinozor Türü Keşfetti
-
Colorado'da Nadir Jura Dinozorunun Yeni Bir Örneği Bulundu
-
Yeni Bir Büyük Kafalı İnsan Türü Keşfedildi: Homo juluensis Kim?
-
Sibirya’da Sağlam Bir Yavru Mamut Mumyası Bulundu
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?