DNA hasarına neden olan etkenler nelerdir?
İnsan genomik DNA’sının bütünlüğü, endojen ve ekzojen faktörlerin etkisiyle sürekli olarak tehdit altındadır. Bir memeli genomunda her gün yaklaşık olarak 104’ten daha fazla DNA hasarının ortaya çıktığı tahmin edilmektedir (Iyama T, Wilson DM. 2013), (Slupphaug G ve ark 2003). Hasarın yoğunluğuna ve tipine bağlı olarak; hücre döngüsünün durdurulması, gen ifadesinin değişmesi, DNA tamirinin uyarılması, programlı hücre ölümü, kanser ya da yaşlanma gibi olaylar meydana gelebilmektedir. (Hoeijmakers JH.2009, (Sancar A, 2004) ve (Sherman MH ve ark 2011).
DNA molekülünün yapısında meydana gelen bir değişiklik, DNA şifrelerinde de değişikliğe yol açacağından hatalı protein üretilmesine, çeşitli mutasyonların, farklı fenotiplerin veya hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Genom, DNA hasarına neden olan sayısız farklı etkene maruz kalabilir. Bu hasar kaynakları ekzojen veya endojen etkenler olarak iki başlık altında incelenir (Onur E ve ark 2009).
Farklı DNA hasarlarına neden olan ultraviyole, X-ışınları, kimyasal bileşikler gibi çevresel ajanlar, insan genomik DNA’sının bütünlüğünü sürekli tehdit etmektedir. Çift ve tekzincir kırıkları, insersiyon ve delesyonlar, abazik alanlar ve DNA-protein çapraz bağ oluşması DNA hasarlarına örnek olarak verilebilir (Kulaksız G, Sancar A 2007), (Martin LJ 2008).
DNA hasarı sadece çevresel faktörlerden kaynaklanmaz. DNA replikasyonu ve rekombinasyonu gibi olaylar sırasında, hücresel metabolizmanın yan ürünü olarak üretilen serbest radikaller gibi endojen ajanlar da DNA hasarına neden olmaktadır (Yetiflmiş MR) ,(Sancar A, 2004).
DNA hasarına neden olan etkenler nelerdir?
A. Endojen (Sapontan) Etkenler
-Yanlış eşleşmeler insersiyon/delesyonlar
-Kimyasal değişiklikler: deaminasyon, metilasyon
-Baz kayıpları: depurinasyon, depirimidasyon
-Oksidatif hasar
-Replikasyon hataları
B. Ekzojen (Çevresel) Etkenler
-Kimyasal ajanlar: aflatoksinler, alkilleyici ajanlar, benzopiren, kemoterapi ajanları, vinil klorür, vb.
-Fiziksel ajanlar: UV radyasyon, iyonize radyasyon
Genomik DNA’da spontan veya çevresel etkenler sonucunda hasar meydana gelebilmektedir. Çeşitli DNA onarım mekanizmaları DNA’da meydana gelen hasarın tipine uygun olarak devreye girmekte ve hasar tamirinin gerçekleştirilmesi sonucu genomik kararlılık korunmakta ve hücre yaşamını sürdürebilmektedir. DNA onarım mekanizmalarından sorumlu olan gen ve proteinlerdeki değişikliklerin kanser, yaşlanma ve bazı genetik hastalıklarla ilişkisi bulunmaktadır. Önemli bir moleküler biyolojik mekanizma olan DNA onarım mekanizması ile ilişkili gen ve proteinlere yönelik yapılacak yeni çalışmalardan elde edilecek bilgiler doğrultusunda kanser oluşumu, yaşlanma süreci ve bazı genetik hastalıkların meydana gelmesi ile ilgili klinik açıdan kullanılabilecek çözümler sunulabilecektir. (Onur E ve ark 2009).
Kaynaklar:
1- Hoeijmakers JH. DNA damage, aging, and cancer. N Engl J Med. 2009;361(19):1914.
2- Iyama T, Wilson DM. DNA repair mechanisms in dividing and non-dividing cells. DNA Repair. 2013;12(8):620-36.
3- Kulaksız G, Sancar A. Nükleotid Eksizyon Onarımı ve Kanser. Türk Biyokimya Dergisi 2007; 32 (3);104-11.2.
4- Kurtoğlu E.L, Tekedereli İ. DNA Onarım Mekanizmaları 2015 Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi ISSN: 2146-9601 e-ISSN: 2147-2238
5- Martin LJ. DNA Damage and Repair: Relevance toMechanisms of Neurodegeneration. J Neuropathol Exp Neurol 2008; 67(5): 377-87.
6- Onur E, Tuğrul B, Bozyigit F. DNA hasarı ve DNA onarım mekanizmaları Türk Klinik Biyokimya Derg 2009; 7(2): 61-70
7- Sancar A, Lindsey-Boltz LA, Ünsal-Kaçmaz K, LinnS. Molecular mechanisms of Mammalian DNA repair and the DNA damage checkpoints. AnnuRev Biochem 2004; 73: 39-85.
8- Sherman MH, Bassing CH, Teitell MA. Regulation of cell differentiation by the DNA damage response. Trends Cell Biol. 2011;21(5):312-9.
9- Slupphaug G, Kavli B, Krokan HE. The interacting pathways for prevention and repair of oxidative DNA damage. Mutat Res. 2003;531(1-2):231-51.
10- Yetişmiş MR. DNA Onarım Mekanizmaları. Bitirme Tezi. Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakül-tesi Biyoloji Bölümü. Danıflman: Yard. Doç. Dr.Erdal Balcan.
Genetik
-
İnsanlarda Kaç Kromozom Vardır?
-
Sık görülen mikrodelesyon sendromları nelerdir?
-
Bilim insanları kromozomları nasıl inceler?
-
Arkea'da Kromozomlar ve DNA Replikasyonu
-
DNA Onarım Mekanizmaları Nelerdir?
-
DNA hasarına neden olan etkenler nelerdir?
-
XYY Süper Erkek Sendromu - JACOB’S, Sendromu
-
Bitki doku kültürü çalışmaları ile haploid bitkiler elde edilebilir
-
Gram pozitif bakterilerden genomik DNA izolasyon protokolü
-
E. coli bakterisinden genomik DNA izolasyon protokolü
-
DNA’nın Keşfi
-
İnsan Genom Projesi Nedir ? Amaçları Nelerdir ?
-
Genomik mikrodizilimlerle ikilenme teşhisi yöntemi
-
Gen duplikasyonu ve amplifikasyonu nedir?
-
DNA ile RNA Arasndaki Farklar ve Benzerlikler Nelerdir