Dünya Literatürü İçin İlkler Bu Kez İzmir’den… "5 yeni tür keşfedildi."
Ülkemizin Zengin Biyolojik Çeşitliliği Adım Adım Gün Yüzüne Çıkartılıyor… Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen habere göre;
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla yürütülen “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” (UBENİS) çalışmalarıyla Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliği gün yüzüne çıkarılıyor.
Bugüne kadar çalışmalar 33 ilde tamamlandı. 43 ilde ise devam ediyor. 2019 yılı sonuna kadar 81 ilimizde bu çalışmalar tamamlanarak, öz kaynaklarla ve yerli uzmanlarla ülkemizin Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkarılmış olacak.
İzmir’den dünya literatürü için 5 yeni tür, Türkiye için ise 2 yeni tür kayıt altına alındı…
UBENİS İzmir projesi ekibinden Doç Dr. Hasan YILDIRIM ve Yrd. Doç. Ademi Fahri PİRHAN' ın danışmanlıklarında ortaya konulmaya çalışılan Damarlı Bitkiler Envanteri kapsamında, 5 yeni tür keşfedildi. Bunların sadece dünyada İzmir ilinde olduğu ve buraya has endemik türler olduğu belirtildi. Henüz keşfedilen bu bitkilere ait bilimsel makaleler hazırlanarak bilim dünyasına sunulmak üzere bilimsel dergilere gönderildi. Söz konusu bitkilere ait işlemler devam ettiği için tam isimlerinin paylaşılması,makalelerinin basılması ile gerçekleşebilecek. Bu bitkiler Campanulaceae (Çançiçeğigiller), Brassicaceae (Turpgiller), Lamiaceae (Ballıbabagiller), Boraginaceae (Hodangiller) ve Amaryllidaceae (Nergisgiller) familyaları içerisinde yer alıyor.
Ayrıca bu çalışma ile ülkemizde daha önce kaydı bulunmayan Orchidaceae (Salepgiller) familyasından 2 türe ait popülasyon İzmir il sınırları içerisinde keşfedildi. Türkiye florası için bu iki türün "yeni bitki kayıtları" olarak literatüre girmesi için de işlemler başlatıldı.
173 yıl aradan sonra “İzmir Sığırkuyruğu” yeniden görüldü…
Bütün bu güzel gelişmelerin yanı sıra 1844 yılında ünlü botanikçi Pierre Edmond Boissier tarafından İzmir'de keşfedilen ve keşfedildikten sonra bir daha izine rastlanılamayan, dünyada sadece İzmir'de varlığı bilinen endemik türümüz "İzmir Sığırkuyruğu" bitkisi "Verbascum smyrnaeum Boiss." 173 yıl sonra araştırmacılar tarafından, İzmir Biyoçeşitlilik Envanter Projesi kapsamında yeniden keşfedildi ve popülasyon durumu tespit edildi. "Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı"na göre "Yetersiz Veri" (DD) kategorisinde yer alan kayıp tür "Verbascum smyrnaeum"un çalışmalar neticesinde oldukça dar bir alanda yayılış gösterdiği ve tehlike kategorisinin Kritik Düzeyde tehlikede(CR) olduğu tespit edildi.
Kaynak:
http://www.milliparklar.gov.tr
Botanik Haberleri
-
Antalya'da keşfedilen yeni yabani soğan türü literatüre kazandırıldı
-
Fritillaria yalcinii sp. nova /Çermik Lalesi Türkiye florasına hayırlı olsun.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Sadece Bitkileri Enfekte Ettiği Sanılan Viroidler Kimdir?
-
Bilim insanları ilk kez en yaygın tropik ağaç türlerini isimlendirdi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) İçin Kamu Spotu Hazırlandı
-
Dünyanın en kötü zararlılarından biri Kaliforniya'ya saldırıyor
-
Leopoldia buseana, Muğla ilinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.
-
Filipinler'de yeni bir türü bulundu "Cryptocoryne zamboangaensis"
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"