Ejder Kanı Antibiyotik Direnci İçin Bir Tedavi Sağlayabilir
Dünyanın en büyük kertenkelelerinin sahip olduğu kanın, dünyadaki en kötü bilinen antibiyotiklere dirençli bakterilerinin bazıları için ölümcül olduğu tespit edildi. En büyük kertenkele türü: Komodo Ejderi. Fotoğraf: Wiki Commons.
Kulağa bir çeşit ortaçağ fantastik romanından iksir tarifi gibi geliyor: hastalığı tedavi etmek için, ejderhadan kanı çek, fakat gerçeğe çok da uzak değildir.
George Mason Üniversitesi’nden bilim adamları, dünyanın en büyük kertenkelesi Komodo Ejderinin kanındaki proteinlerin, dünyadaki en kötü enfeksiyonlardan bazılarını öldüren antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu keşfettiler. Ekip, antibiyotik direncinin zararlarını önleyebilen proteinlere dayalı yeni ilaçlar geliştirmeyi umuyor.
Komodo Ejderinin ısırığı zehirli değildir fakat ağzında yaşadığı bilinen tehlikeli bakterilerin zehirleyici karışımları nedeniyle ölümcül olabilir. Bu bakteriler Komodo Ejderlerine güç kullanarak etkisiz hale getiremeyecekleri daha büyük avlarını etkisiz hale getirmelerinde yardımcı olur fakat kertenkelelerin bu bakterilerin enfeksiyonlarından nasıl kaçındığı bir gizem halindeydi.
George Mason Üniversitesi araştırmacıları Komodo Ejderi’nin kanında cationic antimikrobiyal peptid (CAMPs) olarak bilienen protein fragmentlerini buldular. CAMPs ‘ın bazı çeşitleri yaşayan birçok organizmada bulunmaktadır. Bunlar bizim doğal bağışıklık sistemimizin elzem parçasıdır. Biyokimyager Minoque van Hoek bu proteinleri, ‘bakteriyel enfeksiyonlara karşı antikor üretmeden önce iki ya da üç hafta hayatta kalmamızı sağlayan bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır’ şeklinde açıklamaktadır. Bu genel bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Komodo Ejderinin kanında bulunan CAMPs olağan dışıdır. 48 tanesi tanımlanmıştır ve bunlardan 47’si antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinen histon proteinlerinden türemiştir. Ekip bu 47’sinden 8 tanesini en kötü antibiyotik dirençli bakterilerden ikisine karşı (Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus (MRSA)) test için ayırmıştır. İnanılmaz şekilde, test peptidlerinden 7si her iki antibiyotik dirençli bakteriyi de öldürdü. Bu tür dirençli enfeksiyonlara karşı CAMPs ların nasıl etkili olduğu hala bilinmemektedir fakat gelecek çalışmalar vardır.
Gelecekteki çalışmalar, peptidlerin patojen bulgu sonucu mu ya da yapısal olarak mı üretilip üretilmediğinin belirlenmesi ve ayrıca bu durumun Komodo Ejderleri ile sınırlı olup olmadığına yada insan da dahil türlerde ortaya çıkıp çıkmadığına bakılacaktır.
Ekip makalesini Journal of Proteome Research de yayınlamıştır.
Kaynaklar:
<http://www.mnn.com/earth-matters/animals/stories/dragon-blood-could-be-cure-antibiotic-resistance>
< http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jproteome.6b00857>
Çeviren ve Derleyen: Nuran Özlem YILDIZ
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
İlk Koronavirüs Salgını 21.000 Yıl Önce Çıkmış
-
20.000 Yıl Önce Bir Koronavirüs Salgını Patlak Vermiş
-
Tüberküloz etmeninin bağışıklığı baskılamak için kullandığı yeni bir yol keşfedildi
-
Bağ dokusu proteini, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık tepkisini teşvik ediyor
-
Yeni keşfedilen siyanobakteri türü yaşamın erken dönemlerine ışık tutuyor
-
Hızlı evrim ve konakçı bağışıklığı, antibiyotik direncinde değişime neden oluyor
-
Arkeler DNA’larını Ekstrem Şekillerde Kullanıyor
-
Tüberküloz, bağışıklık sistemimizi nasıl yeniden şekillendirdi?
-
Türk bilim insanları tarafından 5 yeni parazit türü keşfedildi.
-
Sivrisineklerde bulunan bir protein virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir mi?
-
Mitokondriler hücre bölünmesi sırasında yeni hücrelere nasıl dağıtılır?