Elektrik soluyan ve tüketen bakteriler
Washington Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insanoğlunun yüzleştiği en büyük sorunlardan olan çevre kirliliği ve sürdürülebilir enerji konularına çözüm getirebilecek bakteri türünü bulmak için Yellowstone Ulusal Parkı’na seyahat ettiler. Credit: WSU
Geçtiğimiz Ağustos ayında, Yellowstone Ulusal Parkı’nın gayzerlerini ve kaplıcalarını görmeye giden binlerce ziyaretçinin aksine, Washington Devlet Üniversitesi öğrencileri bahsi geçen ulusal parka bir grup bilim insanıyla bu coğrafi yapıların içinde yaşam formu aramaya gittiler.
Heart Gölü Gayzer bölgesi boyunca yaklaşık 10 kilometrelik, yorucu bir yürüyüşten sonra, bilim ekibi dört adet sıcak su havuzu buldu. Bilinen ve ufak canlıları saklandıkları yerden çıkarmak umuduyla suyun kenarına dikkatlice birkaç elektrot yerleştirdiler ve uzun bir süre beklemeye koyuldular.
Otuz iki gün sonra sıcak su havuzlarına gelen ekip suya yerleştirdikleri elektrotları topladılar ve Haluk Beyenal’in denetiminde üç bilim insanı elektrotları detaylıca incelediler. Ve en sonunda beklenen oldu! Ne buldular dersiniz?
Elektrotların katı karbon yüzeyi ile elektriği "soluyan" ısıya dayanıklı bakteriler!
Montana Devlet Üniversitesi’ndeki meslektaşlarıyla birlikte çalışan bilim ekibi, birçok bakteri topluluğu hakkındaki bilgileri detaylandıran çalışmalarını “Journal of Power Sources” adlı bilimsel dergide paylaştılar.
Bu bakteriler insanoğlunun yüzleştiği birçok problemin (çevre kirliliği ve sürdürülebilir enerji üretimi) çözümüne ışık tutabilir. Hatta bazı bakteriler kirlilikten “besleniyor” ve elektrik üreterek zehirli maddeleri daha az zararlı maddelere çeviriyor.
Araştırma ekibinde görevli olan Beyenal şöyle diyor: “Bu bakteriler elektronlarını metallere veya katı yüzeylere geçirince, düşük güçlü uygulamalarda kullanılabilecek elektrik üretebiliyorlar.”
İnsanlar dahil birçok canlı yaşamlarını devam ettirebilmek için karmaşık kimyasal tepkime zincirinde elektronları kullanırlar ve bu bağlamda her canlı formunun bir elektron kaynağına ihtiyacı vardır. Biz insanlar elektronlarımızı şekerlerden alır ve onları akciğerlerimizden soluduğumuz oksijene geçirirken, çeşitli bakteri türleri elektronlarını dıştaki metallere veya minerallere dökerek saç benzeri teller kullanarak dışarı atar.
Ekstrem çevre koşullarında otuz iki günden fazla süre boyunca bakteri toplamak için, araştırma görevlisi Mohamed, kaplıcalara batırılmış elektrotları uzun süre kontrol edebilen, ucuz ve taşınabilir bir cihaz icat etti.
Yakın zamanda uygulamaya geçmesini umduğum bu çalışma umarım ucuz ve zahmetsiz yoldan sürdürülebilir enerji üretme çabalarımıza destek olacaktır. Beyenal ve ekibine iyi çalışmalar dilerim.
Çeviren ve Derleyen: Ege Aybars Bozkur
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190305135259.htm
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
İlk Koronavirüs Salgını 21.000 Yıl Önce Çıkmış
-
20.000 Yıl Önce Bir Koronavirüs Salgını Patlak Vermiş
-
Tüberküloz etmeninin bağışıklığı baskılamak için kullandığı yeni bir yol keşfedildi
-
Bağ dokusu proteini, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık tepkisini teşvik ediyor