Frengi nedir? Sifiliz hastalığı nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavisi
Frengi (sifiliz), bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır; özellikle cinsel bölgeleri, ağız ve dudakları etkilemektedir.
En önemli bulaşma yolu bu hastalığı taşıyan birisi ile cinsel temastır. Bu hastalığı taşıyan birisi ile tokalaşmak veya elbisesini giymek ile hastalık bulaşmaz. Geçmişte, yaygın bir hastalık olan frengi günümüzde etkili tedavi olanakları sayesinde hızla azalmaktadır. Ancak frengi olan erkek sayısı artmaya devam etmektedir. Frenginin neden olduğu yaralar, cinsel organlarda, rektumda veya ağızda görünebilir. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, bu nedenle tanı koymak bazen zordur. Uzun zamandır var olan fakat tedavi olunmamış frengi, beyin ve kalp gibi önemli organlara zarar verebilir, bazı durumlarda ölüme bile neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması, frenginin bulaşmasını azaltır. Bakteri kökenli bulaşıcı bir hastalık olduğu için en etkin tedavi şekli antibiyotiktir.
Frengi nedir, kimlerde görülür?
Frengi hastalığı, Treponema pallidum subspecies pallidum isimli bakteriinn neden olduğu ve cinsel yolla bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Ayrıca gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilir. Frengi erken evresi pek belirti vermez, bazen hafif bir ağrıya neden olur. Hastalık bulaşan kişi tedavi olmaz ise, frengi ellerde ve ayaklarda, kaşınmaya ve ciltte döküntülerine neden olur.
Hasta olan kişiler kimiz zaman yıllarca belirtileri fark etmeyebilir. Frengi nedeniyle oluşan yaralar, cinsel ilişki sırasında partnere HIV bulaştırmayı kolaylaştırır. Hamile olan kişilerde sifiliz, doğum kusurlarına veya bebeği ölü doğmasına neden olur. Hastalık erken teşhis edilirse antibiyotik ile kolayca iyileşir.
Frengi nasıl bulaşır?
Vajinal, anal veya oral seks sırasında sünnet derisi ile doğrudan temas edilmesi frenginin başlıca bulaşma yoludur. Penis, vajina veya anüsün etrafında veya çevresinde, yakın dokularda rektum veya ağızda yaralar oluşur. Cinsel yönden aktif herhangi bir kişi, korunmasız vajinal, anal veya oral seks yoluyla frengi olabilmektedir.
Daha güvenli seks frengiyi önlemenin en iyi yoludur. Bu, her cinsel ilişki sırasında (vajinal, anal veya oral) prezervatif kullanılması demektir. Frengi (veya diğer cisel yolla bulaşan hastalıklar konusunda endişeleriniz varsa veya korunmasız seks yaptıysanız, mutlaka doktorunuza danışmanız ve test yaptırmanızda fayda vardır.
Frengi nasıl anlaşılır?
Size Frengi bulaştığını düşünüyorsanız, en kısa sürede doktora başvurmalısınız. Hastalığın teşhisi için öncelikle fizik muayene ve devamında kan testi yapılması gerekir. Eğer boğazda şikâyet mevcutsa, doktor frengi bakterilerinin var olup olmadığını belirlemek için boğazdan bir numune alabilir. Hamile olan kişilerde, doktor frengi nedeniyle bazı testler isteyebilir, çünkü bakteriler düşüğe neden olabilir. Tedaviye hemen başlanmasının amacı bebeğe hastalın bulaşmasını önlemektir. Frengi aşamalara (birincil, ikincil, latent ve üçüncül) bölünmüştür ve her aşama ile ilişkili farklı belirtiler vardır.
Birincil frengi olan bir kişinin, enfeksiyon yeri olan bölge de yarada bulunmaktadır. Bu yaralar genelde cinsel organların çevresinde veya etrafında, anüs çevresinde veya rektumda veya ağızda veya çevresinde oluşur. Bu yaraların yapısı genellikle yuvarlak ve ağrısızdır. İkincil sifiliz semptomları deri döküntüsü, şişmiş lenf düğümleri ve ateştir. Primer ve sekonder frenginin belirtileri ve semptomları hafif olabilir ve fark edilmeyebilir.
Frengi öldürür mü?
Bir kişi de frengi varsa ve tedavi edilmezse, enfeksiyon, hayatı tehdit eden bazı ciddi durumlara neden olabilir. Kişi uzun süre tedavi edilmez ise, Kalp hastalığı, Sinir bozuklukları, Beyin hasarı, Zihinsel bozukluklar, Körlük ve Aort anevrizmaları gibi hastalıklar gelişebilir. Hasta uzun süre, tedavi olmaz ise frengi ölümcül bile olabilir.
Artan HIV-AIDS riski;
Frengili bir hastada, HIV / AİDS bulunma riski 5 kat daha fazladır. Bunun nedeni sifiliz yaraları açık olduğundan, böylece seks yaparken HIV’in vücuda girmesi kolaylaşmaktadır.
Sağlık Haberleri
-
Probiyotik bakteri Lactobacillus acidophilus ile yapılmış bir çalışma
-
AIDS (HIV) : Aids Öldürmez Bilinçsizlik Öldürür
-
Havuç sağlıklıdır, ancak havucun faydalarını aktif bir enzim ortaya çıkarır
-
Kalp ritmi nasıl düzenlenir?
-
Kanserle mücadelede bağışıklık sistemini “eğitmek” için yeni bir model geliştirildi
-
Melatonin hormonu, uykuyu nasıl teşvik eder?
-
Kadınlarda ve Erkeklerde Yaygın Bir Şekilde Görülen Üremenin Olmaması Durumu: İnfertilite
-
Dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmenin kendi sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz, peki ya gezegenin sağlığı?
-
Lotus ayak
-
Bir Diyetisyen 'Süt' tercihlerinizi değiştirebilir? Yulaf Sütü, Badem Sütü, İnek Sütü veya Soya Sütü?
-
Şarbona Dikkat
-
Araştırmacılara Göre Kilo Vermek İçin Uyku Neden Bu Kadar Önemli?
-
Filyasyon Nedir ?
-
Soğuk algınlığına neden olan Rinovirüsler, bağışıklık sistemini tetikleyerek gribi önleyebilir
-
Sanılanın Aksine Bazı Maskeler Virüsün Yayılımını Kolaylaştırıyor Olabilir