Gaucher Hastalığı
Gaucher hastalığı, vücudun birçok organını ve dokusunu etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Bu durumun belirti ve semptomları etkilenen bireyler arasında geniş ölçüde değişir.
HASTALIĞIN DİĞER İSİMLERİ-ÇEŞİTLERİ
• serebrosid lipidoz sendromu
• Gaucher splenomegali
• glukoserebrosidaz eksikliği
• glucocerebrosidosis
• glukosilseramidaz eksikliği
• glukozil serebrosit lipidozu
• kerasin lipoidozu
• lipid histiyositoz (kerasin tipi)
• sfingolipidoz 1
DİĞER ALT TANILAR
• Gaucher hastalığı tip 1
• Gaucher hastalığı tip 2
• Gaucher hastalığı tip 3
• perinatal ölümcül form
• kardiyovasküler form
GENEL TANI - ÖZET
Gaucher hastalığı, vücudun birçok organını ve dokusunu etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Bu durumun belirti ve semptomları etkilenen bireyler arasında geniş ölçüde değişir. Araştırmacılar, karakteristik özelliklerine dayanarak birçok Gaucher hastalığı türü tanımlamışlardır. Gaucher hastalığının yaygın belirtileri arasında anormal şekilde genişletilmiş bir karaciğer ve / veya dalak (hepatosplenomegali), düşük dolaşımdaki kırmızı kan hücreleri (anemi), düşük trombosit (trombositopeni) seviyeleri ve iskelet anomalileri bulunur. Trombositler pıhtılaşmayı destekleyen kan hücreleridir ve trombositopenisi olan hastalarda kanama problemleri ortaya çıkabilir. Üç ayrı Gaucher hastalığı şekli tanımlandı ve nörolojik komplikasyonların yokluğu veya varlığı ve kapsamı ile ayırt edildi. Gaucher hastalığının üç formu da otozomal resesif paternde kalıtsaldır.
ALT TANILAR-ÇEŞİTLER
Tip 1 Gaucher hastalığı bu durumun en sık görülen şeklidir. Tip 1 ayrıca nöronopatik olmayan Gaucher hastalığı olarak da adlandırılır çünkü beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) genellikle etkilenmez. Bu durumun özellikleri hafif ila şiddetli arasında değişmektedir ve çocukluktan yetişkinliğe kadar her zaman ortaya çıkabilir. Başlıca belirti ve semptomlar arasında karaciğer ve dalak (hepatosplenomegali), az sayıda kırmızı kan hücresi (anemi), kan plateletlerinde (trombositopeni), akciğer hastalığında ve kemik ağrısı gibi kemik anormalliklerinde bir azalmanın neden olduğu kolay morarma, kırıklar ve artrit.
Tip 2 ve 3 Gaucher hastalığı, hastalığın nöronopatik formları olarak bilinir, çünkü merkezi sinir sistemini etkileyen problemlerle karakterize edilir. Yukarıda açıklanan belirti ve semptomlara ek olarak, bu durumlar anormal göz hareketlerine, nöbetlere ve beyin hasarına neden olabilir. Tip 2 Gaucher hastalığı genellikle bebeklikten itibaren hayatı tehdit eden tıbbi sorunlara neden olur. Tip 3 Gaucher hastalığı ayrıca sinir sistemini de etkiler, ancak tip 2'den daha yavaş kötüleşme eğilimindedir.
En şiddetli Gaucher hastalığı tipi perinatal ölümcül form olarak adlandırılır. Bu durum doğumdan önce veya bebeklik döneminde başlayan ciddi veya hayati tehlike oluşturan komplikasyonlara neden olur. Perinatal ölümcül formun özellikleri, doğumdan önce sıvı birikiminin neden olduğu geniş şişmeyi içerebilir (hidrops fetalis); kuru, pullu cilt (iktiyoz) veya diğer cilt anormallikleri; hepatosplenomegali; ayırt edici yüz özellikleri; ve ciddi nörolojik problemler. Adından da anlaşılacağı gibi, perinatal ölümcül Gaucher hastalığına sahip bebeklerin çoğu doğumdan sonra sadece birkaç gün hayatta kalır.
GÖRÜLME SIKLIĞI
Gaucher hastalığı, genel popülasyondaki 50.000 ila 100.000 kişiden 1'inde görülür. Tip 1, hastalığın en yaygın şeklidir; Aşkenazi halklarında (doğu ve orta Avrupa) Yahudi mirası, diğer kökenlere göre daha sık görülür. Bu koşul biçimi, Aşkenazi Yahudi mirasının 500 ila 1000 kişiden birini etkilemektedir. Gaucher hastalığının diğer formları nadirdir ve Aşkenazi Yahudi kökenli insanlarda daha sık görülmez.
OLUŞUMUNA SEBEB OLAN ANA ETKENLER
Gaucher hastalığına GBA genindeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur.
Gaucher hastalığının üç formu da otozomal resesif paternde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir birey her bir ebeveynden anormal bir gen aldığında ortaya çıkar. Bir birey her bir ebeveynden hastalık için bir normal gen ve bir anormal gen alırsa, kişi hastalık için taşıyıcı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermez. İki taşıyıcı ebeveynin her ikisinin de anormal geni geçmesi ve bu nedenle, etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte% 25'tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte% 50'dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden normal gen alma şansı% 25'tir. Risk erkeklerde ve kadınlarda aynıdır.
TEŞHİS
Kan testleri, düşük seviyelerde glikoserebrosidaz tanımlayabilir.
Genetik testler en yaygın dört genetik mutasyon olan N370S, L444P, 84gg ve IVS2 [+1] ve bazı daha az yaygın olanları arar. Bu test tam olarak güvenilir değildir, çünkü Gaucher hastalığı ile bağlantılı olabilecek tüm genetik mutasyonlar henüz bilinmemektedir.
KAYNAKLAR
https://rarediseases.org/rare-diseases/gaucher-disease/
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/gaucher-disease#resources
https://www.medicalnewstoday.com/articles/263370.php
Caner Erdoğan
Sağlık Haberleri
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?
-
Narkolepsi Nedir?
-
Çiçek Aşısının Keşfi: Tarihte Bir Dönüm Noktası ve Küresel Sağlık Başarısı
-
Çocukluk Döneminin Meydana Getirdiği Sık Görülen Hastalıklar ve Önleyici Sağlık Tedbirleri
-
Salgınların İzinde: Tarihin Dönüm Noktaları ve İnsanlığın Mücadelesi
-
"Kızamık Aşısının Keşfi: Hastalığın Kontrolünde Bir Dönüm Noktası"
-
Siyah Ve Yeşil Çay İçmenin Sağlığımıza Faydaları
-
Beyin ölümü ne anlama geliyor? Bilim, yaşamın sonunu nasıl tanımlıyor?
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri