Gecenin Sessiz Hakimi: Baykuşlar
Baykuşlar nocturnal (gececil) türlerdir. İstisna olarak Athena noctua (Kukumav) (resimdeki tür) kendini gündüz gösterir, ayrıca üreme döneminde nadir de olsa gündüz görülebilirler.
Başlıca besinlerini böcekler, sürüngenler, küçük memeliler ve kuşlar oluşturur. Baykuşlar sessiz avcılardır. Avının tepesinde uçarken bile avı onu fark etmez. Sessiz uçmalarını sağlayan özellikler şunlardır:
1. Tüyleri diğer kuşların aksine kadife gibi yumuşaktır.
2. El uçma tüylerinin birincisinin dış tarafı tarak gibi tırtıklıdır. Böylece uçarken havayı yararak basınç dalgası oluşturmazlar.
3. Vücutlarına oranla kanat yüzey alanları geniştir. Bu da kanat yükünü azaltır.
Bir Ağaçkakanın görme açısı 360 derece iken Baykuşların gözleri başın ön tarafında konumlandığı ve göz küreleri hareketsiz olduğu için 110 derecedir. Bu açıyı boyunlarını 270 derece döndürerek telafi ederler. Ayrıca gözlerinde gece görmeyi sağlayan çubuk hücreleri çok sayıda ve sıktır. Böylelikle gece insandan 10 kat daha net görürler. Bunun yanında işitme duyuları da iyi gelişmiştir ve avlarının yerlerini duyarak da tespit edebilirler. Kulakları asimetriktir.
Baykuşlar yuva yapmaz, bunun yerine ağaçlardaki delikler, harabe yapılardaki kovuklar, kayalık yarıklar ya da kuşların terk ettiği yuvaları tercih ederler.
Baykuşlar Yunan ve Roma mitolojisinde bilgeliği ve sanatı simgelese de çoğu kez uğursuzluk ve kötü haberci olarak anılırlar. Bunun sebebi de şöyledir; köylerde insanlar genellikle erken yatar, çünkü sabah erken kalkıp tarlaya gidilecektir. Bu nedenle hava karardıktan sonra evlerde ışıklar söndürülür, ışığı yanan ev görmek neredeyse imkansızdır. Fakat bir evde ağır hasta varsa genellikle hastanın başında sabaha kadar beklenir ve o evde ışıklar açıktır. Bizim baykuşta rahat avlanabilmek için buraya gider ve öter, bunu duyanlarda baykuşun hasta için ölüm habercisi olduğuna inanırlar.
Baykuşlar ülkemizde 10 türle temsil edilir: Peçeli Baykuş, Kır Baykuşu, Puhu, İshakkuşu, Çizgili İshakkuşu, Alaca Baykuş, Paçalı Baykuş, Kukumav (Altta), Balık Baykuşu ve Kulaklı Orman Baykuşu.
Kaynaklar:
Bilim ve Teknik Dergisi (Mayıs 2017)
Atlas Dergisi (Ağustos 2017).
Hazırlayan: Ahmet KAYA
Makale kaynağı: Nucleus Biyoloji ( Facebook)
Kuşlar
-
Luscinia pectoralis - Himalaya Yakutgerdanı
-
Türkiye'nin Balıkçılları
-
Türkiye’de Üreyen Ördek Türlerinin Dağılımı
-
Nesli Tehlikede Olan (IUCN - EN) Kuşlarımız
-
Türkiye'nin Çinteleri (KİRAZ KUŞLARI)
-
Türkiye'de Yaşayan Ebabil Kuşları
-
Gecenin Sessiz Hakimi: Baykuşlar
-
Kırmız Yanaklı Mavi Kurdele İspinozu - Uraeginthus bengalus
-
Benekli Habeş Kızkuşu - Vanellus melanocephalus
-
Merops nubicus - Kuzey Karmenrenkli Arıkuşu
-
Yavru kuş buldum, ne yapmalıyım?
-
Orman yalıçapkını - Halcyon senegalensis
-
Yalıçapkını - Emircik kuşunun ilginç özellikleri
-
Türkiye'nin SIVACI Kuşları
-
Türkiye'nin Martı'ları