Güneş enerjisinin depolanmasını sağlayan molekül geliştirildi
İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nden araştırmacılar, güneş enerjisini emen ve kimyasal bağlar aracılığıyla depolayan bir molekül geliştirdi.
Çalışmaya ilişkin sonuçlar Journal of the American Chemical Society’de yayınlandı. Molekülün uzun vadeli kullanımıyla güneş enerjisinin verimli bir şekilde elde edilmesi ve daha sonra da tüketilmesi için depolanması sağlanabilir.
Gezegenimiz, Güneş’ten insanların kullanabileceğinden çok daha fazla enerji alır. Bu enerji, insan üretimi enerji tesisleri (güneş panelleri vs.) tarafından emilir. Fakat güneş enerjisinden yararlanmak için kullanılan tesislerin sorunlarından biri, enerjinin güneşin parlamadığı zamanlarda kullanılamamasıdır. Biliminsanları bu duruma odaklanarak güneşten elde edilen enerjinin daha sonra da verimli bir şekilde kullanılabilmesi için nasıl depolanabileceğini araştırdı.
Linköping Üniversitesi’nde hesaplamalı fizik alanında çalışma yürüten Bo Durbeej, “Geliştirdiğimiz molekül iki farklı form alabilir: Güneş ışığından enerji elde edilmesini sağlayan esas form ve sabit kalınan evrede esas formun yapısının değiştirildiği, çok daha fazla enerji üretebilecek alternatif form. Böylelikle güneş ışığındaki enerjiyi bir molekülün içinde depolamak mümkün hale gelir” açıklamalarında bulundu.
Söz konusu molekül, “moleküler foto anahtarlar” (molecular photoswitches) olarak bilinen bir molekül grubuna aittir. Bu moleküller iki farklı formda, kimyasal yapılarında farklılık gösteren izomerler olarak bulunabilir. İki farklı formun da farklı özellikleri bulunur. Araştırmacıların geliştirdikleri moleküldeki farklılık ise, enerji içeriğindedir.
Moleküllerin kimyasal yapıları ışık enerjisinden etkilenir. Foto anahtarların yapısı ve dolayısıyla özellikleri güneş ışığı etkisiyle değiştirilebilir. Araştırmacılar, büyük miktarda enerji depolamak için, iki izomer arasındaki enerji farkını olabildiğince büyük hale getirmeye çalıştı.
Araştırmacılar ilerleyen çalışmalarında, depo edilen enerjinin, molekülün enerji açısından en zengin formundan verimli bir şekilde nasıl serbest bırakılabileceğini araştıracak.
Çeviren: Gülseli Kırgıl
Kaynak: https://phys.org/news/2020-08-molecule-solar-energy.html
Bilim ve Gelecek: "Güneş enerjisinin depolanmasını sağlayan molekül geliştirildi"
Ekoloji Haberleri
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar
-
İnsan Türlerinin Melezleşmesi, İklimle Yakından İlişkiliydi
-
Yağmur yağacağını koklayabiliyor musun?
-
İklim değişikliği çocuk sağlığını riske atıyor