Habeş Kurdu - Canis simensis
Fotoğraf: Prof. Dr. Ahmet Karataş
HABEŞ KURDU - (Canis simensis) ETİYOPYA: Bale Dağları Milli Parkı; 09.02.2019,
1835'te Eduard Rüppell tarafından bilimdünyasına tanıtılan bu kurt türü, dünyada sadece Etiyopya'nın yüksek dağlarında (Simien ve Bale Dağları) yaşıyor ve dünyadaki toplam sayısı sadece 280 kadar. Turumuzun en değerli türü diyebilirim.
Bu kurt dış görünümü ile bir çakalı andırmaktadır. Uzunluğu 1 m (+30 cm kuyruk), ayakta dururken boyu 50 cm ve ağırlığı yaklaşık 18–20 kg' kadardır. Rengri kızıl-kahverengi, boynu ve çenesi beyaz dır. Ağız yapıları tıpkı tilkilerde ki gibi uzundur.
Habeş kurdu (Canis simensis), Etiyopya kurdu ya da Habeş çakalı olarak da bilinmektedir, köpekgiller (Canidae) familyasından nadir rastlanan Canis türü. Eskiden "Habeş tilkisi" olarak da adlandırılmıştır, ama uzun bacakları yüzünden "tilki" ismi artık uygun bulunmamaktadır.
Çiftçilerin tarla haline getirdikleri alanlar git gide artık dağların eteklerinide kapsamına alması, habeş kurdunun yaşamaya ihtiyacı olduğu alanları daraltmaktadır. Bol sayıda kemiricileri barındıran otluk alanlar habeş kurdunun işine yaramayan tarlalara dönüşmektedir. 2006 yılında yapılan bir tahmine göre artık sadece 700 adet kadar habeş kurdu kalmıştır ve böylece nesli büyük tehlike altındadır.
Sadece Etiyopyanın bazı dağlık bölgelerinde yayılış göatermektedirler. En önemli yaşam alanları Simen Dağları olup; Yaşam alanı, ağaç büyümeyen 3000–4400 m yüksekliklerdir.
Habeş kurdu yediklerini diğer köpekgillerden daha çok seçer. Beslenmesinin %96'sını fare ve kemeler oluşturur. Bunların arasında en sık avladığı hayvan Afrika köstebek kemesi'dir. Beslenmesinin geriye kalan %4' lük diğer kısmını kemiriciler, kuşlar, yumurtalar, cüce antiloplar ve leşler oluşturmaktadır. Habeş kurdu avladığı hayvanlara çoğu kez yuvasına doğru kazarak ulaşır.
Canis cinsinin diğer mensuplarında da olduğu gibi Habeş kurdu da sürüler içinde yaşar. Bu sürü bir baş-çift (alfa çift) tarafından yönetilir ve sayıları 2-13 arasında değişir. Ava çıktıklarında önce birlikte gezerler, ama asıl av esnasında tek hayvan sürüden ayrılıp yalnız başına av yapar.
Diğer Canini türlerinden farklı olarak, daha çok gündüzleri aktif durumdadırlar.
Eskiden Habeş kurdu, tilki ile kurt arasındaki bağlantıyı oluşturan tür olarak görülür ve Simenia adında ayrı bir cinse ayrılırdı. Ancak modern genetik araştırmalardan sonra, Habeş kurdunun en yakın akrabası kurt (Canis lupus) olduğu ve hatta kurda çakaldan bile daha yakın akraba olduğu ortaya çıkmıştır.
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Canidae (Köpekgiller)
Oymak: Canini (Asıl köpekler)
Cins: Canis
Tür: C. simensis
Memeli Hayvanlar
-
Koala - Phascolarctos cinereus
-
Habeş Yaban Tavşanı - Lepus habessinicus - Tavşan türleri
-
Mesocricetus brandti -Türk hamsteri, Avurtlak
-
Beyza Antilobu - Doğu Afrika Orkisi - Oryx beisa
-
Doğu Afrika Apoletli Meyve Yarasası - Epomophorus minimus
-
Oklu kirpi - Hystrix indica
-
Gelada - Theropithecus gelada
-
Sumaymunları - Myocastor coypus
-
Habeş Kurdu - Canis simensis
-
Çizgili sırtlan
-
Kolobus maymunu - Colobus guereza
-
Anadolu parsı - Anadolu panteri - Panthera Pardus Tulliana
-
Tragelaphus angasii (Nyala)
-
Toros Yersincabı - Spermophilus taurensis = S. torosensis
-
Litocranius walleri - Zürafa ceylanı