Hayatın Kuşları Çalınıyor
Bulunmuş olduğu coğrafik konum, uygun iklim koşulları nedeniyle yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Hatay’ın kuşları tehdit altında.
Hatay’da yoğun bir şekilde bulunan Saka (Carduelis carduelis) kuşu doğadan yakalanıp satılıyor. Arap uyruklu bazı kimseler yerelden tanıdıkları vasıtasıyla özellikle Kırıkhan ve cevresinde yoğun bir şekilde saka kuşlarını yakalanarak satıldıkları yönünde ciddi duyumlar almaktayız. Ayrıca bir çok tür yırtıcı kuş, özellikle atmaca ve doğan türleri, Ortadoğu ülkelerine satılmak için kaçak olarak yakalanıyorlar. Oysa bu bir suç.Bu duruma tanık olan her vatandaşımızın bağlı bulundukları bölgenin kolluk güçlerine ve milli park yetkililerine ihbarda bulunmaları gerekmektedir.
Kuşların birçok ekolojik ve ekonomik hizmetleri var. Böcek yiyen kuşlar birçok tarım zararlısını kontrol altında tutar ve bu kuşların elma, kayısı, erik, pamuk gibi önemli bitki ve ağaçlara dadanan böcekleri yiyerek bu yönde ekonomik fayda sağladıkları bilimsel olarak yapılan çalışmalarda ıspatlanmıştır.Bunun yanında, sivrisinek gibi insan sağlığı için risk taşıyan birçok böceği de yerler. Türkiye'de sivrisinek ve kum sineklerinden gecen sıtma ve sark çıbanı vakaları geçmiş yıllarda sıkca görülmekteydi.Bunun yanında sürekli katledilen birçok yırtıcı kuş, sıçan ve diğer kemirgenleri yiyerek çiftçimize ve diğer insanlara büyük hizmetler sağlamaktadırlar.
Halkımızın bu konuda duyarlı olmasını ve kolluk kuvvetlerine yardım etmesini bekliyoruz.
Abdullah ÖĞÜNÇ
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği
Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
Abdullah.ogunc@dogadernegi.org
0533 369 7721
Zooloji Haberleri
-
Tazmanya canavarı olarak bilinen Sarcophilus harrisii'de biyofloresan özellik gözlemlendi.
-
5 Yeni Böcek Türü Keşfedildi
-
Kediler Neden Miyavlar?
-
2020 yılında Türkiye’de en fazla kuş türü Antalya’da gözlendi.
-
İklim Değişimi Hayvanların Renginde Değişimlere Neden Olacak
-
Kızıl langurlar - Pygathrix nemaeus
-
Yarı Dişi Yarı Erkek Özellikleri Gösteren Kuş Kayıtlara Geçti
-
Pandalar Neden Çok Tembeldir?
-
Kurtlar 1.3 Milyon Yıldır Sürülerle Hareket Ediyor
-
Yılan Kartalı Özgürlüğe Uçtu
-
Araştırma Güneş Pusulasının Çöl Çekirgesinin Beyninde Nasıl Çalıştığını Gösteriyor
-
Bir Hücrenin Altı Dakika Gibi Kısa Bir Sürede Organizmaya Dönüşümü
-
Galata Kulesi’nin Ebabilleri
-
Sıtma ile mücadelede yeni bir dönemeç: Sivrisineklerin bağışıklık hücrelerinin haritası çıkarıldı
-
İlk Kez Bir Kurbağanın Kendisine Sadık İki Dişiyle Uzun Süreli Çiftleştiği Gözlemlendi