Hayvan ve bitki hücrelerinin karşılaştırılması
Hem bitki hem de hayvanların vücutları hücrelerden oluşur. Temel yapı ve özelliklerin çoğu aynı olmasına rağmen, ikisi arasında birçok farklı nokta mevcuttur.
Her iki hücre arasındaki temel farklılıklar, bitkilerin fotosentezle kendi yiyeceklerini üretmek zorunda kalmaları nedeniyle ortaya çıkar.
Bitki hücreleri ve hayvan hücreleri, iki hücre türü arasında bir değişim yaratan farklı organel türlerini oluştururlar.
Bir hücredeki çeşitli yapılara organeller adı verilir. Bu organeller, bir hücrenin normal işleyişini ve hayatta kalmasını sağlamak için birbirleri ile koordineli çalışarak spesifik rollerini yerine getirirler.
Bu organellere göre bitki hücreleri ile hayvan hücreleri arasındaki benzerlik ve farklılıklara bir göz atalım.
Bitki Hücresi Hayvan Hücresi Benzerlikleri
Hücre Tipi
Hem bitki hem de hayvan hücreleri, ökaryotiktir ve iyi tanımlanmış bir zara bağlı çekirdeğe sahiptir.
Çekirdek
Çekirdek her iki hücre tipinde de mevcuttur. Çekirdek genetik bilginin çoğunu DNA (deoksiribonükleik asit) şeklinde genetik bilgiyi taşıyan kromozomları içinde taşır.
Hücre zarı
Bir hücrenin içeriğini içinde barındıran, yalnızca istenilen moleküllerin hücre içine girmesini ve diğerlerinin girişini engelleyen, yarı geçirgen veya seçici olarak geçirgen bir membrandır.
Mitokondri
Hücrenin enerji merkezi olarak hareket ederek, yiyecekleri enerjiye dönüştürürler. Hayvan hücreleri, enerjinin tek kaynağı olduğu için daha fazla sayıda mitokondriye sahiptir. Ayrıca az miktarda DNA içerirler.
Endoplazmik Retikülüm (ER)
Hücre zarını çekirdek zarına bağlayan kanallardan meydana gelir. E.R yumurta, embriyonik hücreler ve eritrositler hariç bütün ökaryotik hücrelerde bulunur. Her hücrenin endoplazmik retikulum kendisine has bir yapıya sahiptir. E.R kanalcıkları sabit bir yapıya sahip olmayıp, hücrenin işlevine göre değişebilir. Kanalcıklar hücre bölünürken kaybolur, daha sonra yeniden oluşturulur.
Ribozomlar
Ribozom; Ribozomal rna (rRNA) ve proteinlerden oluşan, virüsler hariç bakterilerde dahil olmak üzere tüm canlılarda bulunan, 15-20 nanometre çapında küremsi yada oval şekilli hücrenin protein sentez yerlerine verilen addır.
Protein sentezi ile görevlidir. Hücreye giren aminoasitler burada protein haline getirilir. Bütün hücrelerde bulunan en küçük organeldir. Ribozomlar endoplazmik retikulum ile birlikte oluşturdukları kompleks ile protein sentezinin yapıldığı orgenellerdir.
Golgi
Golgi aygıtı, zarımsı tüp ve keseciklerin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Genellikle çekirdeğe yakındır. Bilhassa aktif salgı yapan bez hücrelerinde göze çarpar. Asıl görevinin hücrenin salgıladığı proteinleri depolamak olduğuna inanılmaktadır. Paketleme ve salgı görevi yapar. Salgı bezlerinin hücrelerinde sayıları daha fazladır. Örnegin; ter bezlerinden ter, bunlar gibi örnekler. Golgi aygıtı büyük çalışmalar sonucu bulunmuştur. Açığa çıkan enerji burada ATP şekline çevrilir. Enerji üretir oksijenli solunum yapar. Enerji üretmekte kullanılır.hücre dışında salgı yapmak.
Bitki Hücresi ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklılıklar
Şekil ve Boyut
Bir bitki hücresi genellikle daha büyük ve dikdörtgen şekilli iken, bir hayvan hücresi küre şeklindedir.
Hücre çeperi
Bir bitki hücresi, bir hücre duvarının yanı sıra bir plazma zarına da sahiptir. Hücre duvarı, hücrenin şeklini korur ve hücrenin sertliğini sağlar. Selüloz ve hemiselülozdan oluşur. Hayvan hücrelerinin hücre duvarları yoktur. Plazma membran, hayvan hücresinin dış sınırı olarak işlev görür.
Kloroplast
Bitki hücreleri kloroplast içerir ve bu nedenle kendi yiyeceklerini hazırlayabilirler. Karbonhidrat molekülleri hazırlamak için güneş ışığı, karbon dioksit ve su yu kullanarak fotosentez oluştururlar. Hayvan hücrelerinin kloroplastı yoktur.
Koful
Bir bitki hücresi genellikle, su ve diğer çözünen maddeleri içeren mesane benzeri bir yapı olan ve hücrede bir depo görevi gören, tek büyük ve belirgin bir vakuole sahiptir. Hayvan hücreleri bir veya daha fazla küçük boşluk içerebilir veya içermeyebilir.
Sentriyoller
Bu organelller bitki hücrelerinde bulunmazlar. Hayvan hücrelerinde, sentriyoller, hücre bölünmesi işlemi sırasında kromozom hareketine yardımcı olurlar.
Lizozomlar
Bir hayvan hücresi, sitoplazmasında lizozomlar içerir. Lizozomlar, hayvan hücresindeki maddelerin sindirimine ya da parçalanmasına yardımcı olan bir dizi enzim içerir. Bitki hücrelerinin lizozomları yoktur.
Amino asitler
Bir bitki hücresinde her tür amino asit sentezlenir. Bir hayvan hücresi tek başına sadece birkaç amino asidi türünü sentezleyebilir.
Hücre bölünmesi
Bir hücre plakasının oluşumu, bir bitki hücresinin hücre bölünmesi sırasında cereyan etmektedir. Hayvan hücrelerinde, bölünme hücrenin merkezindeki daralma yoluyla gerçekleşir.
Kısaca Maddeler Halinde Yazacak Olursak
Bitki ve Hayvan Hücrelerinin Benzerlikleri :
1- Çıplak gözle görülemeyip mikroskoplarla görülürler.
2- Hücre zarı bulunur.
3- Sitolazma bulunur.
4- Çekirdek bulunur.
5- Koful bulunur.
6- Mitokondri bulunur.
7- Ribozom bulunur.
8- Endoplazmik retikulum bulunur.
9- Golgi aygıtı (cisimciği) bulunur.
Bitki ve Hayvan Hücreleri Arasındaki Farklar :
Bitki Hücresi Hayvan Hücresi
1- Hücre zarının dışında hücre 1- Hücre zarının dışında hücre duvarı vardır. duvarı bulunmaz.
2- Şekilleri genelde köşelidir. 2- Şekilleri genelde yuvarlaktır.
3- Sentrozom bulunmaz. 3- Sentrozom bulunur.
4- Kofulları büyük ve az sayıdadır. 4- Kofulları küçük ve çok sayıdadır.
5- Genelde lizozom bulunmaz. 5- Genelde lizozom bulunur.
Genel Biyoloji
-
Protista Alemi ve Genel Özellikleri
-
Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar
-
Ses Nedir ? Ses Nasıl Oluşur?
-
Kültürü Yapılan Fitoplankton Türleri Nelerdir?
-
Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir?
-
Ribozom ve Protein Sentezi
-
Mikrotübüller ve İplikçikler
-
Hücre Zarları
-
Lipid Çift-Katmanın Keşfi
-
Biyoreaktör
-
Telomerler ve İnsan Telomerinin Kristalik Yapısı
-
Hücre Biyolojisinin Tarihsel Gelişimi
-
Hücre biyolojisi nedir ?
-
Biyolojik Çeşitlilik Nedir ?
-
Sinir Sistemi Yapısında Bulunan Hücre Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?