Hindistan'ın Siang Vadisi'nde mavi renkli karınca keşfedildi
Paraparatrechina neela, türü karınca toplam uzunluğu 2 mm'den az olan küçük bir karıncadır. Antenler, alt çeneler ve bacaklar dışında gövdesi ağırlıklı olarak metalik mavidir.
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Arunaçal Pradeş'in Yingku köyünde sıradan kırmızı, siyah veya kahverengi karıncalara benzeyen çarpıcı bir mavi karınca keşfedildi. Bu yeni tür, nadir bulunan Paraparatrechina cinsine aittir ve Paraparatrechina neela olarak adlandırılmıştır. "Neela" kelimesi çoğu Hint dilinde mavi rengi ifade eder; karıncanın benzersiz rengine uygun bir isimdir.
Bengaluru'daki Ashoka Ekoloji ve Çevre Araştırmaları Vakfı'ndan (ATREE) böcek bilimciler Dr. Priyadarsanan Dharma Rajan ve Sahanashree R, Florida Üniversitesi'nden Aswaj Punnath ile birlikte bu dikkat çekici yeni türü tanımlamak için işbirliği yaptı . Karıncanın bilimsel tanımı, açık erişimli dergi ZooKeys'te yayımlandı .
Araştırmacılar; "Bir akşam, uzak Yinku köyündeki dik bir patika yolunda yaklaşık 10 fit yükseklikteki bir ağaç deliğini keşfederken, alacakaranlıkta bir şey parladı. Loş ışıkta, iki böcek çekildi. Şaşırtıcı bir şekilde, daha sonra bunların karıncalar olduğunu gördük," dedi.
Karınca, asırlık "Abhor keşif gezisinden" sonra biyolojik çeşitliliğini yeniden araştırmak için Arunaçal Pradeş'teki Siang vadisine yapılan bir keşif gezisi sırasında bulundu . Hindistan'daki sömürge yönetimi dönemindeki orijinal Abor seferi, 1911-1912'de oradaki yerli halka karşı cezalandırıcı bir askeri seferdi.
Siang Vadisi'nin doğal tarihini ve coğrafyasını belgelemek amacıyla yapılan askeri geziye bilimsel bir ekip de eşlik etti. Bu keşif gezisinde ekip zorlu hava koşulları ve yerel kabilelerin direnişi gibi çeşitli zorluklarla karşılaştı.
Paraparatrechina neela. Kredi: Sahanashree R
Zorluklara rağmen, Siang Vadisi bölgesinin büyük bölümlerini keşfetmeyi ve haritalandırmayı başardı; buldukları her bitki, kurbağa, kertenkele, balık, kuş, memeli ve böcekleri katalogladı; keşifler 1912'den 1922'ye kadar Kayıtlar birkaç cilt halinde yayınlandı.
Şimdi, bir asır sonra, ATREE'den bir araştırmacı ekibi ve Felis Creations Bangalore'dan bir dokümantasyon ekibi, bölgenin biyolojik çeşitliliğini yeniden araştırmak ve belgelemek için "Siang Keşif Gezisi" başlığı altında bir dizi keşif gezisine çıktı.
"Himalaya biyoçeşitlilik merkezinin içinde yer alan Arunachal Pradesh'in Siang Vadisi, büyük bir kısmı henüz keşfedilmemiş, eşsiz bir çeşitlilik dünyası sunuyor. Ancak, hem kültürel hem de ekolojik açıdan bu zenginlik, benzeri görülmemiş tehditlerle karşı karşıya.
Makalenin ilgili yazarı Dharma Rajan. "İklim değişikliğinin yanı sıra barajlar, otoyollar ve askeri tesisler gibi büyük ölçekli altyapı projeleri vadiyi hızla değiştiriyor. Bu dağlar yalnızca kendi çeşitli ekosistemlerini sürdürmekle kalmayıp aynı zamanda insanlar için de kritik bir rol oynadığından etki vadinin ötesine de uzanıyor. " dedi
Paraparatrechina neela, toplam uzunluğu 2 mm'den az olan küçük bir karıncadır. Antenler, alt çeneler ve bacaklar dışında gövdesi ağırlıklı olarak metalik mavidir. Baş, büyük gözlerle yarı üçgen şeklindedir ve beş diş içeren üçgen bir ağız kısmına (mandibula) sahiptir. Bu tür, kendi cinsindeki diğer türlerden farklı, belirgin bir metalik mavi renge sahiptir.
Mavi, hayvanlar aleminde nispeten nadirdir. Balıklar, kurbağalar ve kuşların yanı sıra örümcekler, sinekler ve eşekarısı gibi omurgasızlar da dahil olmak üzere çeşitli omurgalı grupları mavi renk sergiliyor. Böceklerde genellikle pigmentlerden ziyade yapısal renkler oluşturan biyolojik fotonik nanoyapıların düzenlenmesiyle üretilir.
Mavi renklenme kelebekler, böcekler, arılar ve eşek arıları gibi bazı böceklerde yaygın olarak görülürken, karıncalarda nispeten nadirdir. Dünya çapında bilinen 16.724 karınca türü ve alt türünden yalnızca birkaçı mavi renklenme veya yanardönerlik sergiler.
Paraparatrechina neela'nın keşfi karınca çeşitliliğinin zenginliğine katkıda bulunmakta ve Doğu Himalayalar'ın eşsiz biyolojik çeşitliliğini temsil etmekle birlikte mavi rengi ile ilgi çekici soruları gündeme getirmektedir.
More information: Ramakrishnaiah Sahanashree et al, A remarkable new species of Paraparatrechina Donisthorpe (1947) (Hymenoptera, Formicidae, Formicinae) from the Eastern Himalayas, India, ZooKeys (2024). DOI: 10.3897/zookeys.1203.114168
Journal information: ZooKeys
Zooloji Haberleri
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor
-
Güney Amerika'da Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi