“Homo erectus” Neden Yok Oldu?
27 Temmuz'da PLOS One'da yayımlanan araştırma, alet yapımı noktasında ve iklim değişiminden kaynaklı değişen çevre koşullarında Homo erectus'un yaşamını mercek altına aldı. Credit: ANU
Australian National University (ANU) bünyesinde gerçekleştirilen bir araştırmada, yok olmuş bir ilkel insan türü olan Homo erectus’un yok olmasının sebeplerinden birinin “tembellikleri” olduğu öne sürüldü.
Arap Yarımadası’ndaki antik insan popülasyonlarının yaşadığı Erken Taş Çağı bölgelerinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Home erectustürünün minimum efor stratejileri ile alet yaptığı ve bu şekilde kaynak topladıkları tespit edildi. Bu bir anlamda ‘tembellik’. Değişen iklim koşullarına uyum sağlamanın belirli bir zorluğa sebep olması ve bu durumun Homo erectus türünün yok olmasında etkili olduğunu düşünen araştırmacılar; Homo erectus`un uyum sağlama noktasında kendilerini pek de zorlamadıklarını düşünüyor.
ANU History and Language`den Dr. Ceri Shipton, aynı zamanda bu bulguların türün kendi yaptığı taş aletlerle ve kaynakları toplama biçimleriyle sabit olduğunu, bu alanlarda da tembelliğin izlerinin gözlenebildiğini öne sürdü. Örneğin; taş aletlerini, yakınlarda bulabildikleri herhangi bir taş tipinden yaptıkları ve kendilerinden sonra gelen taş alet yapıcısı türlerin ürettiğinden çok daha az kalitede aletler yaptıkları gözlemlendi. 2014 yılından Suudi Arabistan’da yürütülen çalışmaların ardından 27 Temmuz 2018’de PLOS One‘da yayımlanan araştırmaya göre, Homo erestuslar çok daha yakınlarında, nispeten küçük bir tepede, taş alet yapımı için daha iyi taşların bulunuyor olmasına rağmen bu bölgeye yönelik herhangi bir aktivite göstermiyorlar.
Erectusların bu imkanlardan haberdar olduklarını biliyoruz, ancak kendilerini daha iyi bir malzeme için hiç zorlamadıklarını görülüyor.
Bu davranış, daha sonraki alet yapıcıları olan Neandertaller ve bizler yani Homo sapiens’lerin alet yapımı ve kaynak toplama biçimleri ile çelişiyor. Çok daha yüksek tepelere kaynak için toplanan, görece daha yakın zamanda yaşamış olan bu iki türün elde ettikleri kaynakları çok daha uzun mesafelere taşıdıklarını biliyoruz.
Dr Shipton, teknolojik ilerlemedeki başarısızlığın, çevre koşullarında ortaya çıkan kuraklık gibi etmenlerle birlikte Homo erectus‘un yok olmasında rol oynamış olabileceğini öne sürüyor. Hatta araştırmacılara göre; bu tür, hem tembel hem de tutucuydu. Öyle ki, değişen çevre koşullarına rağmen erectuslar aletleri aynı yapmaya ve aynı kaynakları kullanmaya devam ediyorlardı.
Kaynak ve İleri Okuma
Australian National University. "Laziness helped lead to extinction of Homo erectus." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 August 2018. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180810091542.htm
Ceri Shipton, James Blinkhorn, Paul S. Breeze, Patrick Cuthbertson, Nick Drake, Huw S. Groucutt, Richard P. Jennings, Ash Parton, Eleanor M. L. Scerri, Abdullah Alsharekh, Michael D. Petraglia. Acheulean technology and landscape use at Dawadmi, central Arabia. PLOS ONE, 2018; 13 (7): e0200497 DOI: http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0200497
BilimFili.com. " “Homo erectus” Neden Yok Oldu?"
https://bilimfili.com/homo-erectus-neden-yok-oldu/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?
-
Alerji, Yünlü Mamutların Yok Oluşunda Rol Oynadı
-
Sibirya’da 32.000 Yıl Önce Donmuş Yünlü Gergedan Bulundu
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
Bir Arada Ölmüş Yılanların 38 Milyon Yıllık Nadir Fosilleri Bulundu