İnsan vücudundaki patojenler, vücut sıvılarının doğrudan analizi ile belirlenebilir mi?
Biliminsanları, insan vücudundaki patojenleri vücut sıvılarını analiz ederek belirleyebilmek için kullanılabilecek bir tekniğe odaklandı. Metagenomik dizileme olarak bilinen bu teknik, birkaç mikroorganizma türünün bulunduğu örneklerden kültürleme yapmadan, genetik materyalin elde edilmesi yoluyla dizileme yapılmasını kapsar.
Araştırmacılar çalışmalarıyla, söz konusu tekniğin insan vücut sıvılarında patojen tespiti için kullanılabileceğini gösterdi.
Nature Medicine portalında yayınlanan araştırmada biliminsanları, birçoğu patojen kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastaneye kaldırılan insanların vücut sıvılarından aldıkları örneklerle yaptıkları testleri anlattı.
Enfeksiyon hastalıklarında teşhisin temel olarak kullanılan yolu, kan veya doku örneklerinin toplanması ve inceleme için laboratuvara gönderilmesidir. Genellikle örnekler, iki analizden birinde kullanılır: Virüs, mantar veya bakteri varlığını görmek için kültürleme yapılması veya yabancı kitleleri görebilmek için genetik analizinin yapılmasını sağlayan PCR (polimeraz zincir reaksiyonu). Araştırmacılar kültürleme aşamasında belirli bir süreye ihtiyaç duyulduğunu ve PCR için enfeksiyonun doğasının belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Yeni çalışmalarında biliminsanları, metagenomik dizileme kullanımının patojenlerin tanımlanma sürecini hızlandırabileceğini kaydediyor.
Metagenomik dizileme yoluyla analizde genetik materyal, idrar, irin, serebral (beyin ile ilgili) sıvılar gibi örneklerden elde edilir ve ardından dizileme işlemine geçilir. Yeni araştırmada, 158 hastadan örnekler alındı. Bu örneklerde patojenlerin var olup olmadığı, hali hazırda kullanımda olan metotlarla da belirlendi. Böylelikle önerilecek tekniğin işleyip işlemediği görülebilecekti.
Metagenomik yeni nesil dizileme (mNGS) adı verilen teknikle dizileme yapan araştırmacılar, doğruluk oranı yüksek olan sonuçlar elde etti. Ayrıca söz konusu analiz çok daha kısa sürede sonuç veriyordu. Biliminsanları testlerin birkaç saat içinde yapılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-11-metagenomic-sequencing-quickly-pathogens-body.html
Bilim ve Gelecek: "İnsan vücudundaki patojenler, vücut sıvılarının doğrudan analizi ile belirlenebilir mi?"
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Ekinokokkoz Nedir? Köpekler ve Diğer Etçillerin Dışkılarından İnsanlara Bulaşabilen Bu Kistik Hastalığın Özellikleri Nelerdir?
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
En yaygın olarak görülen mikrobiyolojik hastalıķlar nelerdir
-
Endolitler Hakkında Bilgi
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor