Kemik ve İskelet Yapı - kemiklerin sınıflandırılması
Hareket sistemi, (Systema Locomotorium) ve hareket sistemini oluşturan, insan vücuduna şekil ve biçim veren ve bu vücuda hareket etme imkânını sağlayan bir sistemdir. Hareket sistemini iskelet yapı, kaslar ve eklemler oluşturur. Kemikler ve eklemler ise hareket sisteminin pasif elemanları olarak adlandırılır. Kaslar dokular ise hareket sisteminin aktif elemanları olup, kemik ve eklemlere etki ederek canlı vücudunun hareket etmesini sağlarlar.
Kemikleri dokularını inceleyen bilim dalına ise osteologia (osteoloji) adı verilir. Latincede, “os ”kemik,“ossa”ise kemikler anlamına gelmektedir.
Kemik Tiplerini kısaca inceleyecek olursak.
Canlı vücuduna ait iskelet yapıyı oluşturan kemikler, biçimlerine göre şu şekilde sınıflandırılır.
Uzun Kemikler: (Ossa Longum) Bu tip kemiklerde kemiğin uzunluğu, kemiğin genişlik ve kalınlığından daha fazladır. Bu tip kemikler özellikle iskelette üst yan ve alt yanlarda bulunurlar. Kol, ön kol, uyluk, bacak ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.
Kısa Kemikler: (Ossa Brevia) Bu tip kemiklerde kemik uzunluğu, genişliği ve kalınlığı birbirine eşit olan kemiklerdir. El bileği ve ayak bileği kemikleri kısa kemiklere örnektir.
Yassı Kemikler: (Ossa Plana) Bu tip kemikler ince, yassı ve kavisli kemiklerdir. Kafatası kubbesi kemikleri, alın kemiği, duvar kemiği, şakak kemiği, artkafa kemiği, kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklere örnektir.
Düzensiz Kemikler:(Ossa irregülare) Bu tip kemikler uzun, kısa ve yassı kemik tiplerinden herhangi birine uymayan, belli bir şekli olmayan kemiklerdir. Düzensiz kemikler baskılara karşı son derece sağlam kemiklerdir. Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklere örnektir.
Susamsı Kemikler: (Ossa Sesamoidea) Bazı tendonlar ile kasları kemikleri bağlayan fibröz bağlar içinde bulunan kemiklerdir. El bileği kemiklerinden nohut kemik ile diz kapağı kemiği tipik susamsı kemiklere örnektir.
Havalı Kemikler: (Ossa Pneumaticum) Bu tip kemikler, içerisinde hava dolu boşluklar bulunan kemiklerdir. Bu kemikler, baş iskeletinde bulunur. Alın kemiği, temel kemik, kalbur kemik, üst çene kemiği, şakak kemiği havalı kemiklere örnektir.
Anatomi
-
Beyin Sapı İşlevi
-
Pupiller Refleks Yolları
-
Amygdala
-
Hipokampus Anatomisi
-
Kanatlı Hayvanlarda Solunum Sistemini Oluşturan Organların Özellikleri
-
Hayvanlarda Solunum Tipleri
-
Hayvanlarda Solunum Mekaniği Nedir?
-
Hayvanlarda Akciğerler (Pulmones)
-
Soluk Borusu (Trake, Trachea)
-
Gırtlak (Larinks, Larynx)
-
Bölgelere Göre Omurların Özellikleri Nelerdir?
-
Omurganın yapısı ve görevleri nelerdir?
-
İskeletin (Kemiklerin) Görevleri Nelerdir ?
-
Kemik gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
-
Kemikleşme (Ossificasyon) Nedir ?