Kızıl Panda - Ailurus fulgens hakkında bilgi
Ailurus fulgens, Kızıl panda olarak yada Küçük panda olarak bilinirler, Bu memeli etçil olup (Carnivora) takımından çok ürkek bir canlıdır.
Nesli tükenmekte olan veya nesli tehlike altında olan türler kategorisinde yeralmaktadır. Zoolojik sınıflandırılmasının ayrıntıları hala tartışılmaktadır.
Küçük panda Himalaya'nın doğusunda Nepal'den Çin'in Yunnan iline kadar uzanan bir coğrafi alanda yaygın olarak görülmektedirler. Bu bölge içerisinde ılıman alanlarda 10-25 °C, dev ormangülü rhododendron, büyük bambu ya da meşe ormanlarını ve 2000-4600 m yüksekliğe kadar olan bölgeleri tercih etmektedirler.
Küçük pandanın uzunluğu 120 cm ve ağırlığı 4,5 kg'a kadar varabilmektedir. Yaşam ömrü doğal ortamında 9-10 yıl, hayvanat bahçesinde koruma altında ise 14 yıla kadar varabilmektedir.
Kızıl pandalar dış görünüşleri ile ilk bakışta bir rakuna benzer bir görüntü sergilemekle birlikte rakunlardan çok daha zariftirler. Kızıl pandaları üstü adındanda anlaşılacağı gibi kızıl kahverengi veya bakırımsı kahverengi rente, alt kısımları ise parlak siyah renktedir. Kızıl pandaların yüz rengi genelde beyaz olmakla birlikte kızıl kahverengi gözyaşı damlalarını andıran işaretler barındırır. Burnu kısa ve siyah renkli, kafası yuvarlağımsı ve kulakları orta büyüklükte ve sivri uçlu dur. Kuyruğu siyah-beyaz halkalı bir görünüm arzeder.
Kızıl pandalar pek fazla ses çıkarmazlar. Kendi aralarında iletişim kurmak için ötermiş ya da gıcırdarmış gibi hazfif bir tonda sesler çıkarırlar.
Kızıl panda çok yetenekli canlılar olup, iyi bir tırmanıcıdır. Geceleri yiyecek arayışı içinde olan kızıl pandalar, gündüzleri çoğunlukla ağaçların üzerinde uyuyarak vakit geçirirler. Sıcaklık teloransları düşük olduğu için sıcak havaya hiç katlanamaz ve hatta 25 dereceden daha yüksek sıcak havalarda sorun yaşayabilirler. Zaten bu yüzden bütün gününü yüksek ağaç dallarında ya da mağaralarda uyuyarak geçirmektedirler.
Her hangibir tehlike hissettiklerinde veya sezdiklerinde ulaşılması güç ağaç dallarına ya da kayalıkların arasına kaçarak gizlenme gereksinimi hissederler. Kaçmaya imkânları olmadığı takdirde iki ayak üstünde durarak olduklarından daha büyük görünmeye çalışır ve sivri tırnaklı ön ayakları ile kendilerini savunmaya çalışırlar, düşmanlarının üzerinde böylece bayağı derin yaralar bırakabilirler. Kızıl pandalar çok tehlikeli hayvan değildir, ama köşeye sıkıştırıldığında kendilerini savunma pozisyonuna alıp iki ayaklarının üzerinde dururlar.
Kızıl pandalar genellikle yalnız yaşar ve kış mevsimimde "aralık" ile "şubat" aylarında üreme zamanında iyi bir eş arayışına girerler. 120-140 gün süren bir gebeliğin sonunda 1-4 adet arasında yavru dünyaya getirirler. Yavrular 12 hafta yuvaya bağlı kalır ve en erken 18 aylık olduklaırında üreme olgunluğuna ulaşırlar. Erkek bireyler yavruların bakımında çok nadir olarak görev alırlar.
En fazla tükettiği gıdalar arasında bambu filizleri yer alır. Ayrıca kökler, otlar, meyveler, tohumlar, fındıklar ile besleinirler. Ara sırada böcek, küçük kemiriciler, kuş yavrularını avlarlar tüm bunlara ek olarak yumurtayedikleri de bilinmektedir.
Kızl pandalar "Ailurus fulgens" UICN tarafından 1996 yılında türü tehlike altında yer alan türler listesine eklenmiş, ve günümüzde bulunduğu tüm ülkelerde koruma altına alınmıştır.
Memeli Hayvanlar
-
Koala - Phascolarctos cinereus
-
Habeş Yaban Tavşanı - Lepus habessinicus - Tavşan türleri
-
Mesocricetus brandti -Türk hamsteri, Avurtlak
-
Beyza Antilobu - Doğu Afrika Orkisi - Oryx beisa
-
Doğu Afrika Apoletli Meyve Yarasası - Epomophorus minimus
-
Oklu kirpi - Hystrix indica
-
Gelada - Theropithecus gelada
-
Sumaymunları - Myocastor coypus
-
Habeş Kurdu - Canis simensis
-
Çizgili sırtlan
-
Kolobus maymunu - Colobus guereza
-
Anadolu parsı - Anadolu panteri - Panthera Pardus Tulliana
-
Tragelaphus angasii (Nyala)
-
Toros Yersincabı - Spermophilus taurensis = S. torosensis
-
Litocranius walleri - Zürafa ceylanı