Klorofil ve Karotenoidler Deneyi
Bir havan içine hücrelerin parçalanmasını kolaylaştırmak için kum ve alkol konup Urtica sp. (ya da koyu yeşil yapraklı başka bir bitki taflan) yaprakları da ilave edilip iyice ezilir. Koyu yeşil renkte boyalı bir eriyik elde edilir, buna ham klorofil eldesi adı verilir. Bu ham extre fluoresans özelliği gösterir, beyaz ışığa tutulursa ............ ................. renkte görülür. Ham klorofil extresi hem klorofil hem de karotin ve ksantofil boyalı maddelerini içermektedir.
Bunları ayırmak için extre filtre kâğıdından süzülür, süzülen bu berrak yeşil extreden bir miktar deney tüpüne alınıp üzerine aynı miktar benzen ve bir kaç damla su ilave edilerek çalkalanır. Su karıştırılmasının yararı alkol karışımının yoğunluğunu arttırıp benzenin kolayca tüpün üstünde toplanmasını sağlamaktır. Bir süre sonra tüpün üst kısmında benzende eriyen ..................., alt kısmında ise alkolde kalan ............ renkli ................. ve .................... bulunur.
Kağıt Kromotografisi İle Boyalı Maddelerin Ayrılması :
Bu yöntemde klorofil, karotin ve ksantofil gibi boyalı maddeler molekül ağırlıkları ve absorpsiyon derecelerine göre ayrılır. Bir petriye berrak klorofil extresinden bir miktar konur ve içine genişçe bir şerit halinde filtre kağıdı ve tebeşir batırılır. Kağıdın ve tebeşirin üst kısmında sarı renkli .................. ve .................., alt kısmında ise yeşil renkli .............. toplandığı görülür. Bu kademeli renk farkı klorofilin ve karotenoidlerin gerek molekül ağırlıklarının gerekse absorpsiyon derecelerinin farklı olmasından ileri gelir. Karotenoidlerin absorpsiyon derecesi klorofile oranla ................................................... olduğundan üst kısımlara hareket eder.
Elektro Kromotografi İle Madde Ayrılması :
Aşağıdaki düzeneği kurun. Anot(-) ve katot(+) bağlı olan havuzlara 300ml (3gr NaCl+5 g NaHCO3). Lam arasına giren şerit halindeki kurutma kâğıda üzerine farklı renkli tükenmez kalemler işaret bırakın.
Deney sonunda farklı renkli tükenmez kalemlerin hangi maddelerden oluştuğu yazın(her bant bir madde kabul edin) ………………Renk ………………………alt üniteden oluşmuştur.
Örneğin kâğıt üzerinde çözücü 9 cm kadar ilerlemiştir. Bu noktadan sonra sırasıyla sarı-turuncu renkteki Karaten (orijin noktasından 7.7 cm uzakta), mavi-yeşil renkteki Klorofil a (orijinden 4.5cm uzakta), açık yeşil renkteki Klorofil b (orijinden 2.3 cm uzakta) ve son olarak sarı renkteki Ksantofil (orijinden 0.6cm uzaklıkta) belirmiştir. Rf sabiti bir pigmentin plaka üzerinde aldığı yolun çözücünün aldığı yola oranıdır. Bu oran her pigment için farklı ve sabit olduğu için pigmentler için karakteristiktir. Kâğıt tabaka kromatografisinde bir pigmentin ilerlediği yola göre onun hangi pigment olduğunu sayısal değerlerle bulabiliriz.
Rf= Maddenin ilerlediği yol .
Çözücünün ilerlediği yol
Örneğin:
Karotenin Rf değeri:7.7 cm =0.85
9 cm
Klorofil a’nın Rf değeri: 4.5cm. =0.5
9cm
Klorofil b’nin Rf değeri: 2.3 cm =0.25
9cm
Ksantofil’in Rf değeri: 0.6 cm =0.06
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları