Küpeli Yılan (Natrix natrix)
Fotoğraf: Prof.Dr. Ahmet KARATAŞ
Küpeli Yılan (Natrix natrix) ve Su Düğünçiçekleri (Ranunculus sphaerospermus)
KAYSERİ: Yeşilhisar, Ovaçiftliği, Sultansazlığı Milli Parkı; 17.04.2016
Su kuşlarının yaklaşmasını beklerken, yüzerek yakınımıza geldi. Ancak her gördüğün yılanın başını ezeceksin yaklaşımın tamamen yanlış olduğunu bildiğimizden sadece fotoğrafladık. O da kendi yoluna gitti. Zaten yılanlarımızın çoğu zehirsiz ve hepsi de özellikle tarımda çok faydalı canlılardır. Onların da yaşama hakkı olduğunu unutmayalım!
Fotoğraf, 600 mm objektif ile yerden ve yaklaşık 9-10 m mesafeden çekilmiştir.
Vücut boyu 150 cm kadar olabilen bu türün boynu bariz şekilde incedir. Gözbebeğı yuvarlak sırt pulları karinalıdır. Sırt tarafı gri veya esmer kahverengi, nadiren tamamen siyah, ender olarak renkzisz (albino) fertlere de rastlanır. Sırtta iki açık renkli boyuna çizgilerin arasında ve yanlrada siyah lekeler bulunur. Başın arka yanlarında sarı ay şeklindeki lekeler genellikle barizdir. Gövde yanlarında da bir sıra siyah leke bulunur. Alt tarafı sarımsı beyaz sık veya seyrek siyah lekelidir.
Yakalandıkılarında ısırmayan bu zehirsiz yılan türü, çok kötü kokan gazla karışık bir sıvı salgılar. bazen sırt üstü yatıp, ağzını açarak ölü taklidi yapar. İnsanları asla ısırmaz.
Daha çok suya yakın çayırlık ve taşlık kısımlarda yaşar. Durgun ve akarsularda, tarla ve bahçe araları ile evlerde bulunur. Deniz seviyesinden 2400 m yüksekliğe çıkabilir. Kış uykusuna birçoğu bir nehir kenarlarında araya gelerek yatar.
Besinlerini kurbağa türleri, küçük balık ve kemiriciler teşkil eder.
Dişiler bir defada 6-13 kadar yumurta bırakabilirler. 4-8 haftalık kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkan yavrular, iklim şartlarına göre 1-3 yıl içinde erginleşirler
Yarı sucul yılan, Avrupa Orta Doğu ve Kuzey Afrika boyunca bulunur: Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa, Belçika, Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan,İsrail, Macaristan, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Ürdün, Yemen, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus, Libya.
Sürüngenler
-
Lyciasalamandra atifi - Türbelinaz kara semenderi
-
Süleymancık- Ev kelerleri - Mediodactylus kotschyi
-
Anadolu’nun bukalemunları
-
Beyazdudaklı Yeşil Engerek - Trimeresurus albolabris
-
Lekeli semender - Salamandra infraimmaculata
-
Kemer Kara Semenderi - Lyciasalamandra billae billae
-
Sivas Kertenkelesi - Lacerta media
-
Yeşil Kertenkele - Zümrüt Kertenkele - Lacerta viridis
-
Kedigözlü yılan - Telescopus fallax
-
Valentin kaya kertenkelesi - Darevskia valentini
-
Boynuzlu engerek - Vipera ammodytes - Linnaeus, 1758
-
Türk Keleri (Hemidactylus turcicus)
-
Montivipera xanthina (Şeritli Engerek, Osmanlı Engereği)
-
KELER - Agama agama
-
Salamandra infraimmaculata - Türk semenderi