Kuşlarda Yumurta Sıkışması veya Yumurta Bağlanması
Normal olarak yumurta dişi kuşun genital kanalında geliştikten sonra kabuklu bir şekilde dış ortama çıkartılır. Fakat bazı sebeplere bağlı olarak yumurta çıkması gereken zamanda dış ortama çıkartılamaz ve kanalda takılı kalır. Bu durum yumurta sıkışması veya tıkanması olarak adlandırılır.
Yumurta bağlama, kuşun yumurtayı üreme sisteminde tutmasına ve doğal olarak dışarı atamamasına neden olan yaygın bir üreme sorunudur. Dişi muhabbet kuşları, sultan papağanları, muhabbet kuşları, büyük papağanlar ve aşırı kilolu kuşlar genellikle yumurta bağlanmasından muzdariptir.
Belirtileri ve Türleri
Yumurta bağından muzdarip bir kuşun karnı şişmiş olur ve sık sık kuyruğunu sallar. Kuş ayrıca levrek üzerinde denge kurmakta zorlanacaktır. Yumurta bir sinire baskı yaparsa bacağı felç olabilir.
Diğer belirtiler;
Hızlı veya zorlu solunum
Kabartılmış tüyler
Çırpınma
Kanatların düşmesi
Topallık
İştah kaybı
Nedenler
Yumurta bağlanması, bir yumurtanın doğal olarak dışarı atılamamasından kaynaklanır ve genellikle kuşun beslenmesindeki kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır.
Tedavi
Kuş için genellikle çok ciddi problemler oluşturmaz. Bir süre sonra düzelir. Fakat kuşu rahatsız edecek boyuta geldiğinde müdahale etmek gerekmektedir. Bazen ilk yumurta çıkmadan ikinci yumurta gelişmeye başlar ve bu durum daha büyük bir risk ihtiva eder. Arkadan gelişen yumurta önceki sıkışan yumurtaya baskı yaparak kuşun rahatsızlığı artacaktır.
Kuşa zarar verebileceğinizden (felç veya ölümününe neden olabilirsiniz) yumurtayı kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Bunun yerine kuşu bir veteriner hekime götürün. Yumurtayı bulmak ve yumurta boyutunda herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için röntgen çekilecektir. Daha sonra, veteriner hekim yumurtanın doğal olarak atılmasını deneyebilir: kuşa kalsiyum verilmesi (kalsiyum eksikliğinden ortaya çıktığı için, nemli ortam, bol sıvı tüketimi, geçitin sıcaklığı ve geçitin yağlanması Kuşun yumurtayı dışarı atmasına yardımcı olmak için oksitosin ve prostaglandin gibi dişi hormonları da enjekte edebilir. Diğer tüm yöntemler başarısız olursa, veteriner hekim yumurtayı elle veya cerrahi olarak çıkaracaktır.
EVCİL HAYVAN DOSTLARIMIZ
-
Vidua macroura kafes ortamında üretilir mi?
-
Kuş Yemlerinin Çimlendirilmesi
-
Kuşlarda İyot Eksikliği
-
Kuşlarda Tüy Yolma Alışkanlıkları
-
Kuşlarda tüy çeşitleri ve tüy bakımı
-
Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar
-
Kuşlarda Gaga Kırılması veya Yaralanması
-
Kuşlarda Yumurta Sıkışması veya Yumurta Bağlanması
-
Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları
-
Kuşlarda Hava Kesesi Akarı Enfeksiyonu
-
Balıklarda Mantar Enfeksiyonları Nasıl Gelişir
-
Kaplumbağa Tankınızın Su Kalitesini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
-
Kuşlarda Oluşan Tüy Kistleri
-
Kuşlar da Kalsiyumun Eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar?
-
Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?