Lenf Sistemi
Omurgalı hayvanlarda kan dolaşımı sisteminden başka lenfatik sistem olarak isimlendirilen ikinci bir damar sistemi daha vardır.
Bu sistem, bedeni oluşturan hücrelerin aralarındaki boşluklarda bulunan çok ince borucuklardan oluşur. Bu borucuklar lenf sisteminin damarlarını oluştururlar. Bu damarların birleşmesi ile lenf damarları ve damarların birleşmesi ile lenf dolaşım sistemi oluşmuştur. Lenf dolaşım sistemi, damarları aracılığı ile vücudun çeşitli yerlerinden toplanan lenf sıvısını belirli bölgelerde kan dolaşımına aktarır.
Kurbağa lenf sisteminin büyük bir kısmı kapalı olmayıp vücut dokuları ve organları arasındaki boşluklardan ve yarıklardan ibarettir. Bu sistemin en önemli kısımları derinin altıda bulunan ve lenf keseleri ismini alan büyük boşluklardır. Bu keseler birbirinden bağ dokusundan yapılmış septumlar ile ayrılır. Lenf sisteminde akımı temin eden iki çift lenf kalbi vardır. Bunlardan birinci çift 3. omurun yan uzantılarının arkasında bulunur (Şekil 1a). Bu çifti görmek zordur. 2. çift ise urostilin her iki yanında bulunur görülmesi daha kolay olan bu lenf kalpleri küçük ve küreseldir (Şekil 1b). Her iki kalpte de iki türlü delik bulunur; 1- Ostia lymphatica (lenfatik delikler); diastolde bu delikler vasıtasıyla lenf çevredeki boşluktan kalp içine girer. 2- Ostium venosum; sistolde bu delik vasıtasıyla lenf, kalple beraber bulunan toplardamara boşalır. Ostium venosum’da iki yarımay şeklinde kapak bulunur. Diastolde bunlar kapanarak kanın damardan kalbe dönmesine engel olur. Sistolde kalpten lenfin tekrar lenf boşluklarına dönmesine engel olan kapakçıklar yoktur. Bu engelleme, kalp kası yapısındaki özel tertibat ile sağlanır. Diğer taraftan, insan lenfi ise kan damarlarına baskı yapan iskelet kaslarının kontraksiyonu ve göğüsün nefes alma hareketiyle ilerler. Damar içindeki kapakçıklar geri akımı engeller
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları