LİKENLERİN ZARARLI ETKİLERİ
Epifitik ototroflar olarak likenler ağaçlar üzerinde zararlı etkiler meydana getirebilirler. Rizinleri geniş biçimde kabuk, korteks, iç kabuk ve kambiyum tabakasına kadar girebilir. Liken hifleri lentiselleri tıkayabilir, kabuk tabakalarını yatay olarak yarabilir ve kabuktaki gaz değişimini artırarak dolaylı yoldan kabuk hücrelerinin kalınlaşmasına ve suya daha geçirgen olmasına neden olabilirler. Yoğun biçimde likenlerle kaplanan küçük ağaç ve çalıların büyümesi bariz biçimde durur ve zarar görmeye daha eğilimli olur.
Avrupa ve K. Amerika’da meyve ağaçlarında büyüyen likenleri fungusitler ile ortadan kaldırmak yaygın bir uygulamadır. Likenlerle kaplanmayan ağaçların daha dayanıklı ve daha dirençli olduklarına inanılır. Likenler zararlı böceklere sığınacak yer sağlarlar.
Arkeolojik harabelerde likenlerin büyümesi kayaları ve heykelleri saklamada problemler yaratmaktadır. Tarihi eserlerin likenler ile kaplanması bu eserlerin daha hızlı çürümesine sebep olur. Bu gibi eserlerin üzerinde gelişen likenleri çeşitli fungisitler ile ortadan kaldırmak müzeciler tarafından sıklıkla uygulanır.
Likenler
-
Türkiye'nin Önemli Liken Türleri
-
Likenler
-
Ekosistem-Likenler / Yosunlar
-
Asklı Likenler ve Asklı Mantarlar
-
HAVA KİRLİLİĞİ ve LİKENLER
-
Lichenes, Lichenophyta
-
NİĞDE İLİNDEN LİKEN KAYITLARI
-
LİKENLERİN PARFÜM SANAYİNDE KULLANIMLARI
-
LİKENLERİN DİĞER KULLANIM ALANLARI
-
LİKENLERİN TIPTAKİ KULLANIMLARI VE ANTİBİYOTİK ÖZELLİKLERİ
-
LİKENLERİN ZARARLI ETKİLERİ
-
LİKENLERİN EKONOMİK ÖNEMLERİ
-
LİKENLERİN BESİN OLARAK KULLANIMI
-
Yerköy Çivarı Liken Türleri
-
Likenlerin Özellikleri