MANTARLARIN MORFOLOJİK OLARAK GRUPLANDIRMASI
1. Küf: Monofazik mantarlardır. Gerek doğada, gerekse insan dokusunda küf formunda bulunurlar. Çok hücreli ipciklerden (hif) oluşurlar. Aspergillus türlerinde hifler septumlarla hücrelere bölünmüştür. Septumlarda sitoplazmik geçişe izin veren porlar bulunur. Diğer küflerden Zygomycetes türlerinde ise hiflerde septa bulunmaz. Ürerken hiflerin uzaması ve dallanması ile oluşan hif kitlelerine (küf kolonilerine) miselyum denir.
2. Maya: Tek hücreli, 3-15 μm çaplı, yuvarlak veya oval mantarlardır. Doğada da insanda da maya formunda bulunurlar. Bu özelliği taşıyan tek mantar Cryptococcus neoformans’tır. Tomurcuklanarak, mitoz ile, blastokonidya şeklinde ürerler. Saccharomyces cerevisiae (Ekmek mayası) üzerinde en çok çalışılan maya türüdür
Bölünme tam olarak gerçekleşmemiş, duvarlar ayrılmamışsa, yanyana gelerek zincir halinde uzamış mayalara mayamsı denir. Uç uca zincirler oluşturabilirler, hiflere benzer ve bu nedenle psödohif adını alırlar. Buna örnek, Candida albicans’dır. Candida albicans, insan serumu gibi uygun bir ortamda filamansı uzantılar ve septalar ile gerçek hifler (germ tüp) de oluşturur. Diğer Candida türlerinden önemli ayrım kriteridir.
3. Difazik (dimorfik) mantarlar: Yaşamları boyunca, çoğunlukla ortam ısısına bağlı olmak üzere her iki şekilde de bulunabilmektedirler. Doğada (saprofitken) küf, organizmada (parazitken) maya formunu alırlar. Bunlar, miselyal formların (infektif form) inhale edilmesi ile insanlara bulaşır. İnvazif formlar ise
maya formları olup, hastalık tablolarından sorumludur. Blastomyces ve Histoplasma türleri gibi çoğu sistemik mikoz etkenleri böyledir. Coccidioides immitis difazik bir mantar olmakla birlikte, diğerlerinin aksine insan dokusunda maya formu oluşturmaz. Küf formlarını oluşturan artrokonidyumlar, endosporlar halini alarak sferül keseleri içinde yaşarlar. Buna atipik dimorfizm denir.
Mikoloji
-
Mantarlar
-
Mantar gelişiminin engellenmesi (Fungistasis)
-
Toprak Mantarları
-
Mantarların işlev ve aktiviteleri
-
Zehirli mantarlar
-
Aflatoksin Nedir
-
Mikoloji Mantar Bilimi
-
KÜF MANTARLARI
-
MANTARLARIN FAYDALARI VE ZARARLARI
-
MAYA MANTARLARI
-
MANTARLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ
-
ŞAPKALI MANTARLAR
-
CIVIK MANTARLAR
-
Günlük hayatımızda mayalardan nasıl yararlanırız?
-
Fungusların Sınıflandırılması