Mavi Gözlü İnsanlar Tek Bir Ortak Ataya Sahiptir
Göz renginin kahverengiden yeşil renge kadar değişimi irisdeki melanin miktarıyla açıklanabilir, ancak mavi gözlü bireylerin gözlerinde melanin miktarında yalnızca küçük bir değişiklik derecesi vardır.
CREDIT:iStockphoto/Cristian Ardelean
Yeni araştırmalar, mavi gözlü kişilerin tek bir ortak atasına sahip olduğunu gösteriyor. Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip, 6-10.000 yıl önce gerçekleşen genetik bir mutasyonun izini sürüyor ve mavi gözlü insanların göz renginin sebebi şu anda dünyada bulunuyor.
Genetik Mutasyon Nedir?
Hücresel ve Moleküler Tıp Anabilim Dalı'ndan Profesör Hans Eiberg, "Başlangıçta hepimizin kahverengi gözleri vardı" dedi. "Fakat bizim kromozomlarımızda OCA2 genini etkileyen bir genetik mutasyon, bir değişimin ortaya çıkmasına neden oldu", ki bu da kelimenin tam anlamıyla kahverengi göz yeteneğini “kapattı". "OCA2 geni, melanin üretimine katılan P proteini olarak adlandırılan, saçlarımıza, gözlerimize ve cildimize renk veren pigmenti kodlar. OCA2'ye bitişik genin içinde bulunan "anahtar" genini tamamen kapatmaz, aksine hareketini irisdeki melanin üretimini azaltmak için sınırlar - etkili bir biçimde kahverengi gözleri maviye “dönüştürür". Anahtarın OCA2 üzerindeki etkisi bu nedenle çok spesifiktir. OCA2 geni tamamen yok edilirse veya etkisiz hale getirilse, insanlar saçlarında, gözlerinde veya ten renklerinde melanin olmazdı -bu albinizm diye bilinen bir durumdur.
Sınırlı Genetik Varyasyon
Göz renginin kahverengiden yeşil renge kadar değişimi irisdeki melanin miktarıyla açıklanabilir, ancak mavi gözlü bireylerin gözlerinde melanin miktarında yalnızca küçük bir değişim derecesi vardır. Profesör Eiberg, "Bundan bundan sonra tüm mavi gözlü bireylerin aynı ataya bağlı olduklarına karar verebiliriz" diyor. "Hepsi ayni değişimi DNA'daki aynı noktadan miras almışlardır.’’ Kahverengi gözlü bireylerin, aksine, melanin üretimini kontrol eden DNA'larında önemli bireysel varyasyon vardır.
Profesör Eiberg ve ekibi mitokondriyel DNA'yı inceledi ve Ürdün, Danimarka ve Türkiye gibi farklı ülkelerdeki mavi gözlü bireylerin göz rengini karşılaştırdılar. Bulgular, Profesör Eiberg OCA2 genini göz renginden sorumlu olarak ilk kez kullandığında 1996'da başlayan on yıllık bir genetik araştırmanın sonuncusudur.
Doğa, Genlerimizi Karıştırıyor
Kahverengi gözlerin maviye dönüşmesi, ne olumlu ne de olumsuz bir mutasyonu temsil eder. Saç rengi, kellik, çiller ve güzellik lekeleri gibi pek çok mutasyondan biridir ve bu da bir insanın hayatta kalma şansını arttırmaz veya azaltmaz. Profesör Eiberg dediği gibi, "doğa sürekli insan kromozomlarını karıştırır. Sürekli yeni vasyonlar deneyerek, yeni bireyler oluşturur.”
Genetik Haberleri
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı
-
Nesli tükenen canlıların tekrar hayata döndürülmesi ve etik sorunlar
-
Mumyalardan DNA elde etme yöntemleri nelerdir?
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme