Okyanus Altında Yaşayan "Arılar" Keşfedildi
Bilim adamları, sucul bitkilerin arılara benzer şekilde işlev gören deniz canlıları tarafından tozlandığını keşfettiler. (Fotoğraf: Getty Images)
Bilim adamları su bitkilerinin nasıl çoğaldığını hep merak etmişlerdir. Bu tür sucul bitki türlerinin karasal benzerlerinden farklı davranışlar sergilediğine dair teoriler mevcutur. Bununla birlikte, bilim adamları, sucul bitkilerin arılara benzer şekilde işlev gören deniz canlıları tarafından tozlaştırıldığını keşfettiler.
Su altında yapılan tozlanma şekli daima önerilen bir mekanizma olmuştur, ancak bunun nasıl gerçekleştiğini ispatlayacak kesin bir delil bulunamamıştır. Suda yaşayan bitkilerin çapraz tozlaştırmadan ziyade kendi kendini tohumladıkları teorisi daha çok kabul görmüştür. Çoğu zaman suda bulunan polenlerin su akımı ve dalgalar yoluyla bir bitki yatağından diğer bir bitki yatağına doğru taşınıldığı düşünülmüştür.
Bu görüşlerden dolayıdır ki, bilim adamlarının su altında polinatör olarak işlev gören mikroskobik kabukluları keşfetmeleri bilim dünyası için büyük bir sürpriz olmuştur.
Tropik sucul otlarının tozlanmasına yardımcı olan su altındaki "polinatörler", karasal kuzenleri gibi, (bal arıları ve kelebekler) işlev görür. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, deniz çayırı yataklarını kuşatan minik omurgasızların varlığı keşfedilmiştir.
Tıpkı arıların çiçek nektarını içine çekildiği gibi, bu deniz omurgasızları erkek çiçeklerin nektarını çekerek bir çiçekten diğerine polen taşırlar.
Gizmodo'dan bir rapora göre, bilim adamları bu minik canlıları yakından gözlemledi;. Bu küçük omurgasız hayvanların kalın mukus tabakası nedeniyle, erkek çiçek polenleri vücutlarına yapışır ve bu polenleri dişi bitkilere taşırlar.
Başlangıçta bir hipotez olmasına rağmen, bilim insanlarının dişi bitkilerin nasıl döllendiğini keşfetmesi oldukça keyifli bir keşif olmuştur. Science Alert'ten bir rapora göre, araştırma 2009'dan 2012'ye kadar sürdü ve bilim adamları bu yeni tozlaşma formunu "zoobenthophilous pollination" olarak adlandırdı.
Deniz tabakası birçok sucul hayat için bol miktarda besin kaynağıdır. Bu çalışma bunun için önemli bir keşiftir. Sucul flora ve faunanın etkileşime giren anlayışa sahip olması, koruma uzmanlarının bu ekosistemleri korumaya çalışmasına daha çok olanak sağlayacaktı.
Kaynak ve İleri okuma : http://www.natureworldnews.com/articles/33458/20161205/bees-found-living-deep-under-ocean.htm Dec 05, 2016
Çeviren ve Derleyen : Yavuz AYDIN
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Sular Çekilince İyice Meydana Çıktı
-
Tırtak Türü Bir Yunus Kıyıya Vurdu
-
Mendereste Balıklar Ölmeye Başladı
-
Gezegen 1950'den Beri Mercan Resiflerinin Yarısını Kaybetti
-
Bilim İnsanları Dünyanın İlk Mercan Resifi Haritasını Tamamladılar
-
Kambur Bir Balina Beni Yüzgecinin Altına Sıkıştırdı Ve Kaplan Köpek Balığından Kurtardı.
-
Türk bilim insanları tarafından iki yeni deniz canlısı keşfedildi!
-
Dişi Ahtapotlar, Taciz Eden Erkeklere Bir Şeyler Fırlatıyor
-
Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü
-
Sinop Üniversitesinden Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Keşif
-
Deniz Salyangozunun Kopan Kafası Rejenerasyonla Yeni Bir Vücut Oluşturuyor
-
Yunusların insanlara çok benzeyen kişilik özellikleri mevcut
-
Bakterilerin ürettiği biyofilmler su kirliliğinin giderilmesinde kullanılabilir mi?
-
Göç Eden Binlerce Kaplumbağayı Aynı Anda Görme Şansı
-
Adını Hiç Duymadığınız Nesli Tükenmekte Olan Deniz Hayvanları "Vaquita" lar.