Ormanlar Gibi Biz De Yangınla Yaşamaya Uyum Sağlamalıyız!!!
Hatay İli Samandağ İlçesi’nde geçtiğimiz Cumartesi’den bu yana devam eden orman yangını 5. günün sonunda Orman Genel Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde kontrol altına alınmış ve soğutma işlemlerine geçilmiştir.
Batıayaz, Yaylıca, Yaylacık ve Seldiren mevkiilerini etkisi altına alan yangın boyunca yaklaşık 3000 hektarlık orman varlığı kaybının yanı sıra yaban hayatının da ciddi biçimde etkilendiği gözlenmiştir. Hatay Tabiatını Koruma Derneği temsilcilerinin yangın sahasındaki incelemeleri sırasında tesadüfen kameraya yansıyan görüntülerde bir karacanın yangın sahasından can havliyle uzaklaşmaya çalışması da buna örnek olarak verilebilir.
Hatay Tabiatını Koruma Derneği olarak; hemen her orman yangını sonrasında içimizde yaşadığımız üzüntüye bir nebze olsun su serpmek adına vatandaşların çağrısına kulak vermeye çalışan idarecilerin, sivil toplum temsilcilerinin, akademisyenlerin ve medyanın üzerindeki sorumluluğu tekrardan hatırlatma gereği hissediyoruz.
Hatay Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim elemanı Dr. Okan ÜRKER yaptığı açıklamada; yangınların oluşumundan, söndürülmesine kadar geçen süre içindeki yönetim tedbirlerinin gerekliliğine ve doğruluğuna katılmakla beraber, yangın sonrası alınmaya çalışılan tedbirlerin popülist yaklaşımlardan ziyade bilimsel temelli ekolojik yaklaşımlar içermesi gerektiğini ifade etmiştir. Dr. Ürker, yüzbinlerce yıldır yangınlara adapte olmuş kızılçam ormanları ve makiliklerin belirli zaman aralıklarında (40-50 yılda bir) tekrardan yanarak çimlenmek zorunda olduğu gerçeğini göz önünde tuttuğumuzda, yangın sonrasında çok kısa süre içerisinde on binlerce çam fidanını dikmenin yeniden orman kurmaktan ziyade orman yangınlarını daha da arttıracak boş bir çaba olacağına işaret etmektedir. Vatandaşlarımızın yangın sonrası arazinin imara açılması gibi şehir efsanelerine itibar etmemeleri, yanık sahanın kendi haline bırakılmasının bir sonraki orman oluşumu açısından gerekliliği hususunu yeniden vurgulamıştır.
Hatay Tabiatını Koruma Derneği olarak idarecilerimize ve aydınlarımıza, vatandaşların kamu-medya-STK-akademi işbirliğinde orman yangınları ile alakalı olarak bilimsel temelli doğrularla donatılarak yanlış algılardan uzaklaştırılması gerektiği çağrısında bulunuyoruz.
Yönetim Kurulu Adına
Abdullah Öğünç
Hatay Tabiatı Koruma Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
[email protected]
Ekoloji Haberleri
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar
-
İnsan Türlerinin Melezleşmesi, İklimle Yakından İlişkiliydi
-
Yağmur yağacağını koklayabiliyor musun?
-
İklim değişikliği çocuk sağlığını riske atıyor