Parazitlerin ve parazitozların kaynağı
1. Toprak ve su: Parazitlerin tüm evrim dönemleri insan vücudunda yerleşmeye elverişli değildir. Bazı parazitlerin belli evrim dönemleri ancak toprak veya suda bir süre kalıp başkalaşım veya gelişme geçirdikten sonra insana, insanda enfektif hale geçmesidir. Bunun en güzel örneği, Ascaris ve Trichurus yumurtalarıdır. İçinde embriyo oluşmamış şekilde konak dışkısıyla dışarı atılan bu yumurtalar toprakta uygun ısı, nem ve oksijen varlığında gelişirler ve içlerinde embriyo (larva) oluşur. Böyle yumurtalar insan için enfektedir.
Kedi dışkısıyla dışarı atılan Toxoplasma gondii ookistleri de toprakta belli bir süre geliştikten sonra infektif hale geçerler. İnfektif parazit yumurtalarını, kistlerini ya da ara konakları içeren sular ve topraklar insan parazitozları için birey kaynak oluştururlar.
2. Parazitlerin infektif şekillerini içeren besinler: Bu besinler genellikle parazitin ara veya son konağı rolünü oynayan canlının vücut parçalarıdır. Örneğin, Taenia saginata’nın infektif şeklini içeren sığ etleri bunlara örnektir. Taenia solium ve Toxoplasma gondii ‘nin infektif şekillerini bulunduran etler bunlara örnek olarak verilebilir.
3. Kan emen eklembacaklılar: Bu grup canlılar genelde parazitlerin vektörüdürler. Sıtma parazitlerinin şark çıbanı etkisi olan Leismaniaların kaynağı bu canlılardır.
4. Paraziti barındıran evcil ve/veya yabani hayvanlar: Toxocora canis gibi parazitlerin kaynakları köpek ve tilki gibi hayvanlardır.
5. Paraziti barındıran diğer bir insan ve onun giysileri ve bulaştırdığı yakın çevresi: Bu durum insan vücudunu terk ederken infektif evrim döneminde bulunan parazitler için söz konusudur. Örnek; Hymenolepis nana’dır
6. Kişinin kendisi: Herhangi bir parazit ve parazitoz için kişinin kendisi kaynak olabilir. Kişinin kendi vücudunda bulunan bir parazit ile kendine bulaştırması olayına otoinfeksiyon denir.
Parazitoloji
-
Parazitizm tipleri nelerdir ?
-
Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
-
Parazitlerin bulaşma yolları nelerdir ?
-
Parazitliğin (parasitismus’un) çeşitleri
-
TATARCIK MÜCADELESİ
-
Tatarcıkların Biyoekolojisi Üzerine Bilgiler
-
Tatarcıkların Genel Entomolojik Özellikleri
-
Türkiye'de Bulunan Tatarcık Türleri
-
Leishmania ve sağlık açısında önemi
-
TATARCIKLAR ÜZERİNE GENEL BİLGİLER
-
Parazit Vektör Ekolojisi ve İlişkili Faktörler
-
Türkiye'de sıtmanın durumu
-
Avrupa'da sıtmanın durumu
-
Sıtmanın biyolojisi ve epidemiyolojisi
-
Sivrisineklerin Sağlık Açısından Önemi