Peru’daki Çölde 36 Milyon Yıllık Balina Fosili Keşfedildi
Paleontologlar, 36 milyon yıl önce denizlerde yaşayan ve Peru’daki bir çölde keşfedilen bir balinanın kalıntılarını kamuoyuna sundular; şimdi bu şaşırtıcı keşfin detaylarını açıklıyorlar.
İskeleti keşfeden ekibin lideri Paleontolog Mario Urbina, “Yeni Perulu basilosaurus’u tanıttık. Bu, 36 milyon yıl önce yaşayan arkaik bir balinanın eksiksiz iskeleti.” diyor.
Urbina; basilosaurus’un 2021’in sonlarında, Lima’nın yaklaşık 350 km güneyinde yer alan Ica adlı bölgedeki Ocucaje Çölü’nde keşfedildiğini söylüyor. Bu ıssız alan, milyonlarca yıl önce sığ bir denizdi; çöldeki kum tepeleri, şimdiye dek çok sayıda ilkel deniz memelisinin kalıntılarını açığa çıkardı.
Araştırmacıların “Ocucaje Avcısı” diye adlandırdıkları bu basilosaurus, 17 metre uzunluğundaydı ve ton balıkları, köpek balıkları ve sardalya sürüleri ile beslenmesini sağlayan büyük, güçlü dişlere sahipti.
Aynı zamanda San Marcos Ulusal Üniversitesi’nde araştırmacılık yapan Urbina, “Keşif oldukça önemli çünkü dünya üzerinde daha önce buna benzer herhangi bir birey keşfedilmedi.” diyor.
Ekip üyesi Rodolfo Salas-Gismondi, basilosaurus’un boyutu ve dişlerinin gelişimi bakımından bilinen diğer antik balina türlerinden ayrıldığını ve bu iki özelliğin de bu canlının muhtemelen besin zincirinin tepesinde yer aldığını gösterdiğini açıklıyor.
“Bu, çok iyi korunmuş olması açısından olağanüstü bir keşif.” diyor Salas-Gismondi. “Bu hayvan zamanının en büyük yırtıcılarından biriydi.”
Lima Doğa Tarihi Müzesi Omurgalı Paleontolojisi Departmanı Başkanı Salas-Gismondi, sözlerine şöyle devam ediyor: “O dönemde Peru Denizi ılıktı. Bu fosil sayesinde Peru Denizi’nin tarihini yeniden canlandırabiliriz.”
Basilosaurus gibi ilk deniz memelileri (cetacea), yaklaşık 55 milyon yıl önce kara hayvanlarından evrimleşti.
Eosen Devri’nin sonlarına doğru (56 milyon yıl ila 34 milyon yıl önce) deniz memelileri deniz yaşamına tamamıyla uyum sağlamıştı.
Araştırmacılara göre balinalar ise henüz evrimleşmemişti ve hemen hemen tüm deniz memelileri denizde yaşayan makroyırtıcılardı.
Ocucaje Çölü, fosil zengini bir yer olmakla birlikte bilim insanlarına 42 milyon yıllık evrimsel kanıt sağlıyor.
Bu alanda bulunan diğer fosiller arasında dört ayaklı cüce balinalar, yunuslar, köpek balıkları ve Miyosen Devri’ne (23 milyon yıl ila 5 milyon yıl önce) ait diğer türler yer alıyor.
AFP. 18 Mart 2022.
ArkeoFili: "Peru’daki Çölde 36 Milyon Yıllık Balina Fosili Keşfedildi"
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Paleontologlar Çin'de Yeni Bir Sauropodomorph Dinozor Türü Keşfetti
-
Colorado'da Nadir Jura Dinozorunun Yeni Bir Örneği Bulundu
-
Yeni Bir Büyük Kafalı İnsan Türü Keşfedildi: Homo juluensis Kim?
-
Sibirya’da Sağlam Bir Yavru Mamut Mumyası Bulundu
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
Perulu bilim insanları 12 milyon yıllık timsah fosili keşfetti
-
Son Neandertaller
-
Evrimsel süreçte türleşme nedir?
-
Triyas Dönemine Ait Yeni Bir Deniz Sürüngeni Türü Keşfedildi
-
Trilobit Vücut Bölümlerinin Rol Değişimi
-
Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Kehribar
-
Paleontologlar Yeni Bir Ankylosaurid Dinozor Türü Keşfetti
-
Cro-Magnon İnsanları Kimdi? Yaşam Tarzları ve Bilinen Tüm Özellikleri
-
Kehribar oluşumu ve Kehribarın fosiller üzerine etkileri
-
Son Neandertal Kimdi?