Pestisit Formülasyonları
EC (Emülsiyon Konsantre):
Emülsiyon konsantreler genellikle %20-60 gr/lt etkin madde ile uygun solvent karışımına emülgatörlerin ilavesiyle hazırlanır.En çok kullanılan formulasyonlardır.
Etkin madde+solvent+emülsiyon maddesi = Emülsiyon konsantresi
Formulasyonun etkinliği;formulasyon ve emulsiyon stabilitesinin kalitesine bağlıdır.
Kullanım sırasında su ile kolayca karıştırılarak kullanılan EC formulasyonlar nakliye tasarrufu sağlar.Emülsiyon stabilitesi,homojen bir ilaçlama için önemlidir.Uygulanan yüzeyde daha az kalıntı bırakması ilacın tercih edilen özelliklerindendir.
Kokusu kuvvetlidir ve gözenekli yüzeyler tarafından kolay emilirler.
WP (Islanabilir toz) :
Toz görünümündedir.Kullanım sırasında su ile karıştırılarak süspansiyon halinde uygulanan formulasyonlardır.Etkin madde ve dolgu maddesi beraberinde ıslatıcı,dispers edici ve süspanse edici yardımcı maddeler kullanılmaktadır.
Bu formülasyonlarda etkin madde oranı %20-80 arasında,tanecik büyüklüğü 5-50 mikron arasında değişebilir.Homojen bir ilaçlama için süspansiyon yeteneğinin yüksek,köpüklenmenin düşük olması(hatta hiç olmaması)istenir
Bu formülasyonlar kokusuzdur,gözenekli yüzey ve deri tarafından kolayca emilmezler.Karıştırma sırasında,toz partiküllerin uçuşup solunumla alınması riskini önlemek için maske kullanılmalıdır.
EW ( Suda yağ emülsiyonu):
Organik menşeyli yağlı çözücüdeki etkin madde çözeltisi ile yüzey gerilimini düşürücü katkı maddeleri kullanılarak hazırlanan su-yağ emülsiyon formülasyonlarıdır.
Oluşturulan yağ damlacıkları suyun içerisinde dağılma özelliğine sahiptir.Kullanım sırasında su ile seyreltilir.Aktif madde konsantrasyonu 500 gr/lt gibi yüksek değere ulaşabilir.
EW formülasyonları,EC formülasyonlarına göre daha uzun süreli kararlılık gösteren bir yapıdadır,çözücü ve yüzey gerilim sağlayıcı madde kullanımı daha azdır.
ULV yöntemi ile uygulandıklarında EW formulasyonlar ;formulasyon yapısında bulunan yağlı alkol molekülleri insektisit parçacıklarının dış yüzeyine geçerek buharlaşmayı geciktiren koruyucu bir tabaka oluşturur.
Genel Biyoloji
-
Protista Alemi ve Genel Özellikleri
-
Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar
-
Ses Nedir ? Ses Nasıl Oluşur?
-
Kültürü Yapılan Fitoplankton Türleri Nelerdir?
-
Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir?
-
Ribozom ve Protein Sentezi
-
Mikrotübüller ve İplikçikler
-
Hücre Zarları
-
Lipid Çift-Katmanın Keşfi
-
Biyoreaktör
-
Telomerler ve İnsan Telomerinin Kristalik Yapısı
-
Hücre Biyolojisinin Tarihsel Gelişimi
-
Hücre biyolojisi nedir ?
-
Biyolojik Çeşitlilik Nedir ?
-
Sinir Sistemi Yapısında Bulunan Hücre Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?